időjárás 1°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

Szekszárdi filmes játék alkotásait vetítették Cannes-ban

Forrás: Teol.hu - Mediaworks
2021.07.16. 10:10
Szekszárdi filmes játék alkotásait vetítették Cannes-ban

Bemutatták kedden a 74. cannes-i fesztivál hivatalos programja részeként a Kindl Gábor szekszárdi producer által életre hívott Shoot4Earth, vagy más néven Forgass a Földért! elnevezésű filmes világjátékokon mobiltelefon kategóriában döntőbe került rövidfilmeket – írja a Tolna megyei hírportál, a Teol.hu.

A Forgass a Földért! filmes játék története a Digi 24 FilmMaratonnal kezdődött 2004-ben – emlékeztetett Kindl Gábor ötletgazda. Mint azt tudatta, ez volt a világon az első olyan filmes játék, melyen 24 óra állt az alkotók rendelkezésére arra, hogy elkészítsenek egy filmet.

A verseny zsűrijének elnöke már ekkor, a kezdetek kezdetén Jancsó Miklós és Makk Károly rendező volt. A kezdetet sűrű kétkedés övezte. Jancsó Mikós is kétségét fejezte ki azt illetően, hogy egy nap alatt le lehet forgatni és meg lehet vágni egy akár csak két-három perces filmet is. Mégis sikerült, a verseny megtartásához pedig még Steven Spielberg is gratulált levélben – tekintett vissza az ötletgazda és producer. Felidézte, az internet sebessége miatt még évekkel később is nehézkes volt lebonyolítani a filmes játékot, melynek zsűrielnöke aztán a világhírű Jiří Menzel cseh rendező lett.

Időközben egyre nagyobb hangsúlyt kapott világban a környezetvédelem fontossága. Így született meg a Digi 24 FilmMaratonból 2013-ban a Shoot4Earth, vagy más néven Forgass a Földért! filmes játék – tudatta Kindl Gábor. Az évről évre megrendezendő Shoot4Earth célja, hogy környezettudatos gondolkodásra neveljen. Az alkotóknak 24 óra alatt kell olyan, legfeljebb egy perc hosszúságú kisfilmet készíteniük és feltölteniük a YouTube videómegosztóra, melynek témája a környezetvédelem. A filmes világjátékon külön kategóriában versenyeznek a mobiltelefonnal készült alkotások.

Hajdú Zsuzsanna, az idei Forgass a Földért! Nemzetközi Díjának nyertese
Fotó: Facebook

Az ötletgazda és producer elmondta, nagyon elérzékenyült, amikor megtudta, hogy a világhírű cannes-i filmfesztiválon bemutatják az általa kitalált, Szekszárdról indult filmes játékra készült – mobiltelefon kategóriában döntőbe került – kisfilmeket. Hozzátette, olyan alkotó is volt, aki elsírta magát annak hallatán, hogy az ő filmjét is levetítik Cannes-ban.

Először hitetlenkedve fogadta a hírt Hajdú Zsuzsanna, az idei Forgass a Földért! filmes játékon Nemzetközi Díjjal elismert alkotás egyik készítője. „Azt hittem, hogy Gábor csak viccel” – árulta el a portálnak az USA-ban élő, zombai származású Hajdú Zsuzsanna. „Minden kreatív ember szereti, ha alkotását minél többen látják. Ráadásul, ha ez éppen a cannes-i fesztivál közönsége, az még nagyszerűbb” – fogalmazott Zsuzsanna, aki a Tolnatáj Televízióból is ismerős lehet a megye lakóinak.

A nyertes kisfilm készítője azt mondta, hatalmas boldogság ez számára és még álmában sem merte volna gondolni, hogy bármely alkotását valaha is bemutatják ezen a méltán elismert filmfesztiválon.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!