időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

A panyolai szilvás étel is bekerült a megyei értéktárba

Forrás: szon.hu
2021.08.04. 11:40 2021.09.13. 08:55
A panyolai szilvás étel is bekerült a megyei értéktárba

A panyolai szilvás étel, a panyolai farsangolás és a kárpáti gímszarvas került be a megyei értéktárba a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a napokban rendeztek Panyolán, a Széles Gyula Kiállító- és Kézműves Házban – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál, a szon.hu.

Példamutató az a munka, amelyet Panyola térségében végeznek az értékek megőrzésében

– mondta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

– Minden környékbeli településnek megvan a maga kincsestára. Ennek is köszönhetően tudjuk tovább népszerűsíteni a megyei értéktárunkat. Ezt nem is lehet munkának mondani, mert ez egy küldetés, amit csak szeretettel, lelkesedéssel és kitartással lehet végezni. A múlt heti ülésünkön döntöttünk úgy, hogy Panyola két javaslata is kerüljön be a megyei értéktárba. A panyolai szilvás étel egy nagyon különleges ízvilágú, aszalt szilvából készült gyümölcsleves. Aki egyszer kóstolta, soha nem fogja elfeledni.

Muhari Zoltán, dr. Tilki Attila és Baracsi Endre méltatták a megyei értéktárba bekerült néphagyományt és a hamarosan kezdődő PanyolaFesztet
Fotó: Jernei Gábor/szon.hu

– A panyolai farsangolás pedig egy olyan néphagyomány, amelyet szerencsésen újjáélesztett a település, és amelynek méltó helye van megyénk különleges értékei között. A mostani három elemmel 142-re bővült a megyei értéktár elemeinek a száma. Ez soknak tűnhet, de szeretnénk a listát még tovább bővíteni, ami akár a kétszeresére is nőhet.

Baracsi Endre még hozzátette, hamarosan a megyei értéktár elemeit fizikálisan is megjeleníthetik.

A Sóstói Múzeumfalunak van egy pályázata, amelynek keretében a megyei értéktár elemeiből interaktív kiállítás nyílik majd Nyíregyházán

– fogalmazott a megyei értéktárbizottság elnöke.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható tovább.