Matolcsy György: Irányváltást a helyreállításban!

Mára világossá vált, hogy a vírus okozta válság az egész évtizedre negatív hatásokkal jár majd. Egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza.

Matolcsy György
2021. 11. 15. 12:18
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020 elején indult új gazdaságtörténeti szakasz egy összetett sokkal kezdődött, amelyből a 2008–2009-es pénzügyi válsághoz képest gyorsabban jött ki Magyarország. Akkor 6,5 év, most csak 18 hónap kellett a válság előtti GDP-szint helyreállításához. Mára azonban világossá vált, hogy a válságnak nincs vége, sőt új elemekkel bővül, és az egész évtizedre tartós, döntően negatív hatásokkal jár. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a 2020-as évtized meglepő hasonlóságokat kezd mutatni az 1970-es évek meghatározó folyamataival a geopolitika, az energia, az infláció, a kamatok és az árfolyamok területén is. 

Mindezt figyelembe véve szükségessé vált a magyar felzárkózási pálya újratervezése, amelynek alapvető szempontja a fenntarthatóság. A korábbi felzárkózási pálya folytatásához tehát olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, ami nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza. A fenntarthatóság az évtized, sőt a következő évtizedek szempontjából az egyensúlyi szempontok felértékelését jelenti a felzárkózás összes területén, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

Mit üzen nekünk a helyreállítás?

Az idő felgyorsult

A járvány hirtelen csapott le, a gazdaság és az élet hirtelen állt le. Ám hasonlóan gyors a helyreállítás is, nem mindenben és nem mindenhol, de az utóbbi 100 év összes válságához képest a kilábalás most a leggyorsabb. 2021 második negyedévében a korábbi év azonos időszakához képest közel 18 százalékos volt a növekedés, amit az ipar 36,6 százalékos, ezen belül a feldolgozóipar 39,8 százalékos visszaugrása alapozott meg, és a szolgáltatások visszaépülése is támogatott.  

Évtizedünk során azonban hasonlóan gyorsak lehetnek a következő csapások is, amit a chiphiány, az energiahelyzet, vagy az USA–Kína hidegháború eseményei már jeleznek. Magyarországot gyorsan érhetik olyan pénzügyi sokkok, akár már a következő hónapokban, amelyekre most még a költségvetés egyensúlyi fordulatával fel lehet készülni, később azonban már nem. 

A növekedés gyorsan helyreállt

A magyar gazdaság 2021 közepére helyreállította a koronavírus előtti, 2019 végén mért GDP-szintjét, ezzel az EU 10 legjobban teljesítő gazdasága közé került. Ebben kulcsszerepet kapott a járvány alatt is jól teljesítő digitális gazdaság és e-kereskedelem. Emellett felfutott a járműgyártás korszakváltásának kulcsa, az akkumulátorgyártás is. Az erős hitelezési dinamika segítette a lakásépítést, a munkahelyek megtartását és visszaépítését. Segítette a gyors helyreállítást az ipari termelés és az állami szolgáltatások teljesítménye.

A helyreállítást azonban fékezte a nemzetközi turizmus, a kiskereskedelem, valamint a sport- és szabadidős szolgáltatások lassú kilábalása. A gyors helyreállítás során a válság előtti szint körül teljesített az építőipar, ahol az állami beruházások csúszása és az áremelkedés jelent további növekedési kockázatot. 

A hazai ágazatok válságból való kilábalása összességében kiegyenlített képet mutat, mert az ágazatok legnagyobb része eléri vagy meghaladja a válság előtti szintet. Elsősorban az ipari ágazatok helyreállítása gyorsabb most, mint volt a 2008/2009-es válság után, amit azonban már fékez is a nemzetközi chiphiány. 

A fenntartható növekedés szempontjából a kilábalás szerkezete azt üzeni, hogy a magyar gazdaság képes a gyors növekedésre, mert képes gyorsan előre lépni az új ipari exportszerkezet felé. Az is fontos üzenet, hogy a gazdaság képes a korábbi magas foglalkoztatási szint megőrzésére.    

A helyreállítást az egyensúlyok gyors romlása kíséri

A növekedés helyreállításához képest az egyensúlyok terén fordított a kép. A válság, majd a válságkezelés és most a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt. Nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre. A költségvetési hiány 2020–21-ben egyaránt a GDP 8 százaléka körül alakulhat, ami várhatóan jobb a mediterrán országokra jellemző államháztartási hiánynál, de jelentősen rosszabb a térségi országok értékeinél. 2022-re már az EU két legmagasabb hiányát tervező országa, Olaszország és Románia mellé kerültünk, messze eltávolodva a régió költségvetési hiányt mérséklő politikájától.

Hasonlóan alakul az államadósság-ráta is, amely a GDP 80 százaléka körül alakul a válság és a helyreállítás időszakában. A jövő évi magas hiánycél sem ígéri a ráta érzékelhető csökkentését. Magyarország a régióhoz képest már a válság előtti években sem tudott érdemben javítani a bruttó államadósság terén és a 2020–22 közötti folyamatok azt jelzik, hogy most sem várható fordulat. A feltörekvő országok teljes csoportjához képest javuló, a régióhoz képest rosszabb helyezésünk azt jelenti, hogy egy külső sokk esetén újból a magyar pénzügyi rendszer lehet a legsebezhetőbb a régióban.

A cserearányok romlása – ami döntően az energiaárak robbanása miatt következik be –, és a magas költségvetési hiányok következtében megfordul a korábbi évek kedvező folyó fizetési mérleg helyzete. A többletes, majd nulla közeli szint helyett jelentősebb hiányok alakulnak ki már 2021-ben, majd várhatóan 2022-ben is. A 2021 közepére jelentősen romló egyenleg miatt a régióban már csak a román és a bolgár folyó fizetési mérleg hiány nagyobb a magyarnál.

Az egyidejű, a korábbiakhoz, valamint a régióhoz képest magas költségvetési és folyó fizetési hiány együtt azt jelenti, hogy Magyarország újból beleesik az ikerdeficit csapdájába, amiből sikerült kitörnie a 2010 utáni sikeres költségvetési fordulattal. Most egy törésszerű romlás révén alakul ki jelentős ikerdeficit, így a kockázat még nagyobb. Ennek jele a 10 éves kötvényfelárak érzékelhető emelkedése Németországhoz és a régió országaihoz képest az elmúlt 18 hónapban.  

Ezek mellé jön a magasabb infláció. Az infláció emelkedése mögött döntően világgazdasági folyamatok állnak, de kétségtelenül hat rá az itthoni magas költségvetési hiány, továbbá a termelékenységi és a versenyképességi javulásnál nagyobb jövedelemkiáramlás.

A Covid–19-válság kitörése óta a magyar gazdaság sérülékenysége romlik, mind az abszolút számok, mind a relatív helyezésünk terén. Bár ez a válság által sújtott valamennyi országban bekövetkezett, de később a legtöbb esetben fokozatos javulás történt a sérülékenységi mutatók terén. Hazánk helyzete azonban több mint egy éve fokozatosan romlik, és a pénzügyi sérülékenység terén romlása már érzékelhető külső pénzügyi megítélésünkben.

A válságból való reálgazdasági kilábalás gyors és sikeres, de ennek ára a gyors és jelentős egyensúlyi romlás. A gazdaságban az előremutató, az államháztartás pénzügyi folyamataiban a visszarendeződő folyamatok kerültek túlsúlyba. A válság előtti magyar gazdasági felzárkózás még nem volt hosszú távon fenntartható, mert a szükségesnél lassúbb versenyképességi és termelékenységi javulás mellett ért el magas növekedést. A válságból kilépő gazdaságunkban ezek mellé lép a pénzügyi rendszer, kiemelten a költségvetés, az államadósság és a folyó fizetési mérleg fenntarthatatlansága.

A növekedés helyreállítását követően hasonlóan gyors egyensúlyi fordulatra van szükség. Ehhez meg lehet tartani az összes eddigi életszínvonalat javító lépést, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét. Ez elég a gyors költségvetési fordulathoz, az államadósság-ráta gyorsabb csökkentéséhez, valamint fékezheti a folyó fizetési mérleg romlását és az inflációs várakozások felépülését.

Ez most még elég, néhány hónap múlva már nem.   

P. S.

„A tisztességes nézeteltérés gyakran az előrehaladás jele” – Mahátma Gandhi   

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

A Magyar Nemzeti Bank elnökének összes írása a magyarnemzet.hu/rovat/PC19 oldalon olvasható.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Bach Máté)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.