idezojelek

Füstös szobák mélyén

Gyurcsány nemcsak leírta Márki-Zay nevét, de titokban találkozott is vele. Ez arra utalhat: észlelte a létezését.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
Fotó: Teknős Miklós

Két komoly megtiszteltetés érte a napokban Márki-Zay Pétert, a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét. Az első és legfontosabb, hogy Gyurcsány Ferenc végre a saját kezével leírta az ő nevét egy keddi Facebook-bejegyzésben. (A bukott kormányfő arról tudósított, hogy találkozott Márki-Zayval, és még fog is.) Mindez akár arra is utalhat, hogy a bukott kormányfő észlelte Márki-Zay létezését, esetleg emberszámba is kívánja őt venni. Nem volt ez mindig így. Egy nappal korábban Gyurcsány még úgy tette helyre az Amerikából szalajtott házaló ügynököt, hogy le se írta a nevét. A hétfői, anonimizált üzenet lényege az volt: előbb meg kell nyerni a választást, többséget kell szerezni, csak utána lehet azzal pepecselni, ki legyen a miniszterelnök. Magyarán: hiába parádézgat itt Márki-Zay, amiért az előválasztáson legyőzte Gyurcsány nejét, ez nem jelenti azt, hogy a parlamenti többség majd feltétlenül őt keni föl kormányfőnek. (Addig még Márki-Zayt is elütheti a villamos, mint Karácsonyt…)

A második megtiszteltetés, ami a baloldal miniszterelnök-jelöltjét érte, hogy a legerősebb baloldali párt vezetője, Gyurcsány Ferenc végre fogadta őt egy titkos egyeztetésen. Hogy hol, azt nem tudni, de nem kizárt: a szemkilövőhegyi Apró-villa szivárványtermében. Ez megint csak azt jelzi, hogy Gyurcsány valahonnan értesülhetett Márki-Zay létezéséről – különben hogyan hívathatta volna magához? Tehát most már nem csupán a nevét hajlandó leírni, de alkalomadtán szóba is elegyedik vele. Pompás! 

Az biztos, Péter mindent elkövetett, hogy elnyerje Feri kegyeit: például bő nyállal dicsérte az őszödi beszédet („az egy őszinte szembenézés”) és Gyurcsány országlásának emberi jogi vívmányait, különösen, hogy milyen nyugodtan lehetett akkoriban tüntetni, és a rendőrség is sokkal emberségesebb volt Gergényi vezényletével, mint a mostani önkény idején.

A Gyurcsány–Márki-Zay-találkozó azért is különleges, mert Péter előzőleg egy Népszava-interjúban még azt mesélte: ki nem állhatja, „amikor demokratikus küzdelem helyett füstös szobákban zsírozzák le az eredményt”. Most viszont ő is bevonult egy ilyen füstös szobába, hogy megérdeklődje Gyurcsánytól, mik a pillanatnyi teendői, hogyan tehetne a kedvére. Ferenc pedig, gondolom, szépen eligazította az obsitos telefonügynököt. A baloldal miniszterelnök-jelöltje akár egy befutó listás helyet is kikönyöröghet magának, ha még párszor, sűrűn pislogva méltatja a Böszme kormányzását. Ez, persze, nem esne nehezére, hisz a jelek szerint az a kedvenc korszaka, s most ő maga is nagyjából ugyanazzal a globalista programmal házal, mint anno Gyurcsány. 

Mikor 2018-ban váratlanul hódmezővásárhelyi polgármester lett, az a hír járta, hogy zsebében bekapcsolt diktafonnal rótta a városháza folyosóit, talán még a takarítónővel is úgy beszélgetett. Reméljük, Márki-Zay most, a füstös szobák mélyén is bekapcsolva tartja kedvenc diktafonját. Mert akkor vidám hónapok elé nézünk.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Borítókép: Teknős Miklós

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.