idezojelek

Hagyjuk a szivárványt! Vérvörösre mindent!

A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény. Idáig jutottunk egy szenegáli labdarúgó, bizonyos Idrissa Gueye ügyéből, aki vallási meggyőződésből, mi több, a hazája törvényeit betartva nem volt hajlandó magára ölteni a csapata, a Paris Saint-Germain szivárványszínekkel tarkított mezét.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

„A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény. A francia futballszövetségnek és a PSG-nek magyarázatot kell kérnie Gueye-től, mégpedig nagyon gyorsan. Meg kell büntetni, ha szükséges.” Így reagált a francia sportban a homofóbia elleni küzdelemért harcoló szövetség, a Rouge Direct Idrissa Gueye cselekedetére.

Az ügy már bejárta a világsajtót, dióhéjban mégis foglaljuk össze a lényeget. A homofóbia, a transzfóbia és a bifóbia elleni világnap (május 17.) előtt a Paris Saint-Germain úgy tisztelgett, hogy a Montpellier elleni (amúgy 4-0-ra megnyert) bajnoki mérkőzésre egyedi mezt gyártatott. A dresszek hátán a számok szivárványszínekben pompáztak. A klub egyik játékosa, Idrissa Gueye nem szerepelt a találkozón. Sem ő, sem a klub nem adott hivatalos magyarázatot a döntésére, a futballistára mégis ráolvasták a vádat, hogy homofób, ezért hagyta ki az ominózus meccset.

Mondhatnánk, csak a szokásos véleményterror. Ha a PSG mondjuk egy hónappal korábban, április 16-án Szent Bernadettre, a Lourdes-i Boldogságos Szűzre emlékezve kereszttel ékesített dresszben lépett volna pályára, nemcsak a Rouge Direct, hanem a Francia, sőt az Európai, valamint a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség is tiltakozását fejezte volna ki, mi több, megbüntette volna a klubot. Arról már nem is szólva, hősként tisztelnék azt a párizsi labdarúgót, aki ez esetben megtagadná a játékot. Igen, ezt ismerjük, vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek. A szivárvány jöhet, a kereszt nem. A BLM- és LMBTQ-törekvések – ne vegyük át automatikusan a szóhasználatot, miszerint jogok lennének! – közös értékeink, nem a véleménynyilvánítás adott formái. Amelyeknek a sportpályákon amúgy, miként a FIFA és az UEFA álszenten hangoztatja, semmi keresnivalójuk sincs.

Mégis többről van szó. Idrissa Gueye nem csupán a véleményét fejezte ki, hanem a hazája szigorú törvényeinek engedelmeskedett, hiszen Szenegálban öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a homoszexualitást. Szenegált a kirekesztő törvényért persze földig rombolhatnák és sóval behinthetnék, mint egykoron Karthágót, de legalábbis megszakíthatnának vele minden kapcsolatot – csak akkor tehetséges afrikai fiatalok nem gazdagíthatnák a francia futballt.

Idrissa Gueye tiszteli a törvényt – mégis bűncselekményt követ el. Idáig jutott a nyugati világ.

A homofóbia ugyanis, miként a Rouge Direct kinyilatkoztatásában olvasható, bűncselekmény. Nem árt, ha tisztázzuk a fogalmakat. Már maga a homofóbia kifejezés is sértő. A fóbia beteges gondolkodásra utal, a használata ez esetben azt sugallja, hogy aki az azonos neműek párkapcsolatát nem tekinti egyenértékűnek a férfi–nő viszonnyal, annak nem a véleménye más, hanem fóbiája van, beteges a gondolkodása. Amit büntetni kell. 

Értjük.

A fogalmak másként is keverednek. A szivárvány a meleg büszkeség szimbóluma. Lett. (A kerékpározók nagy bánatára, mert az országúti világbajnoknak évtizedek óta járó szivárványszínű csíkokkal díszített trikót ma már kétes dicsőség övezi.) Mára oda jutottunk, hogy aki nem támogatja a meleg büszkeség mozgalmát, az automatikusan homofób. S a kör egyre csak tágul, már melegít a transzfóbia és a bifóbia – jelentsen ez a két borzalmas műszó bármit is.

Vesszen mind, aki nem így gondolkodik. Nincs itt vita, törvény kell. Ítélet és büntetés.

Hagyjuk a szivárványt! Már rég nem a sokszínűség itt a cél. Ellenkezőleg. Rouge Direct. Egyszínűre mindent! Vérvörösre.

Borítókép: Idrissa Gueye, a PSG labdarúgója (Fotó: AFP/Geoffroy van der Hasselt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.