A családi ebéd ne legyen luxus

Az LMP frakcióvezető-helyettesének válasza Jakubász Tamás írására.

Csárdi Antal
2020. 09. 08. 14:00
CSÁRDI Antal
Az LMP-s Csárdi Antal elismerte, hogy nem horribilis összegeket von el a kormány az önkormányzatoktól Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mit lehet mondani, ha feltehetően tájékozatlan emberek zöldeket beszélnek zöldségekről, vagy zöldségeket zöld kérdésekről? Igyekszem megértő lenni, hiszen nehéz dolga van ma egy kormánypárti újságírónak, ha politikáról ír, de a propaganda működésének ismeretén túl nem rendelkezik széleskörű közéleti ismeretekkel.

Zöldnek lenni ugyanis nem csupán környezetünk védelméről szól. A zöld értékek képviselete, a környezeti fenntarthatóságon túl jelenti a gazdasági-, és társadalmi fenntarthatóságot is. E gondolat mentén már nem olyan meglepő, hogy zöldpolitikusként elvárjuk a mindenkori kormánytól, hogy adópolitikájában legyen jelen az igazságosság, mint alapvető társadalompolitikai érték és cél. Az pedig bizonyosan nem igazságos adórendszer, ahol az éttermi fogyasztást 5 százalékos, míg az alapvető élelmiszerek fogyasztását többségében 27 százalékos mértékben adóztatja meg az állam.

Egy négyfős család éttermi költsége 12000 forint, amelynek áfatartalma 571 forint. Ha ugyanez a család elmegy vásárolni almát, burgonyát, hagymát, rizst, és más egyéb alapvető élelmiszereket, és elkölti ugyanazt az összeget, amit az étteremben, az áfa fizetési kötelezettsége 2551 forintra nő! Ne legyen kétségünk afelől, hogy az áfát nem az étterem tulajdonosa, vagy a kereskedő fizeti, hanem a fogyasztó. A családok, a nyugdíjasok, itt élő polgártársaink.

Az adórendszer szabályozó feladatának úgy kell megvalósulnia, hogy alapvető társadalmi helyzetekre reagáljon. Ilyen például a chips-adó, ahol a törvényalkotó célja csökkenteni a túlzott só fogyasztást, részben az egészségtelen ételek árnövekedésén, részben a termékek sótartalmának csökkentésén keresztül. Az ÁFA törvény is rendelkezik ilyen céllal, hiszen nem véletlen, hogy mentesek az áfa alól a vér, illetve a vérkészítmények, vagy az anyatej, és talán az sem véletlen, hogy a gyógyszerek, a Braille-írógép, vagy a Braille-nyomtató is a kedvezményes 5 százalékos kulcs alá tartoznak.

Érthetetlen, hogy az egészséges élethez nélkülözhetetlen alapvető élelmiszerek, miért maradtak ki a kedvezményes áfakörből. Márpedig ez csak politikai döntés kérdése!

Joggal várja el a magyar társadalommal együtt az LMP is, hogy a hazai adórendszerben a társadalom érdekei érvényesüljenek, ahelyett, hogy a túlzott lobbierővel rendelkező gazdasági szereplők érdekét szolgálja ki a kormány kritikátlanul.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.