Giccses színjáték

Pitiáner politikai bosszú? Természetesen az.

Faggyas Sándor
2021. 02. 08. 11:58
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni, mondta a világtörténelem egyik legravaszabb színésze a jámbor rómaiaknak, akik nem vették észre, hogy az orruknál fogva vezeti őket "gyászbeszédében".

Antonius mai pancser utódai is temetni jöttek, nem dicsérni vasárnap a Vas utcába, de persze pont fordítva gondolták/gondolják a balliberális kultúrharcosok. Ahogy a Magyar Narancs minapi vezércikke is őszödi őszinteséggel elárulta, az Ódry Színpadot és a színművészetis kollégiumot is magában foglaló épület olyan „hídfő”, amely ha elesik, „a forradalom esik el”.

Így nem temetni, hanem dicsérni jöttek vasárnap a Vas utcába a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületéhez az Orbán-rezsim ellen harcoló forradalmárok. A virágok és mécsesek senkit ne tévesszenek meg – ezek csak a giccses színjáték kellékei voltak. Eszük ágában sincs feladni a harcot, mint kollégám írta néhány napja (https://magyarnemzet.hu/poszt-trauma/totalis-kulturalis-haborura-keszulnek-9326876/), totális kulturális háborút hirdetne az ellenzék, ha megnyernék a jövő tavaszi választásokat.

Ennek a tragikomikus színjátéknak az előhangjaként elkezdték végrehajtani Gyurcsány ukázát, hogy földönfutóvá kell tenni az SZFE új vezetését, és mindazokat, akik együttműködnek Vidnyánszky Attiláékkal. Ennek szellemében rúgta ki Baranyi Krisztina polgármester a ferencvárosi Pinceszínház igazgatóját, Soós Pétert, és Pikó András polgármester ezért akarja visszavonni dr. Szarka Gábor, a színművészeti jelenlegi kancellárja által korában kapott Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést.

Pitiáner politikai bosszú? Természetesen az. S természetesen Pikó is vitt virágot tegnap az Ódry Színpad „sírjára”, mert ő sem akarja tudomásul venni, hogy a Vas utcai épületet azért adja vissza – nem pedig oda – az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma a református egyháznak, mert eredetileg ott volt a Keresztyén Ifjúsági Egyesület székháza és a Klauzál téri Református Egyházközség temploma, amit – sok más egyházi ingatlannal együtt – Rákosiék anno erővel elvettek.

És mint lapunk szombati számából kiderül (https://magyarnemzet.hu/belfold/a-magyarorszagi-reformatus-egyhaz-allasfoglalasa-a-vas-utca-2-c-epulet-ugyeben-9337880/), már az egyetem korábbi rektora, dr. M. Tóth Géza is fontosnak tartotta az épület református egyházhoz kerülését, „figyelemmel arra a tényre, hogy az eredeti építtető az egyház volt”.

Hiába mantrázza azt a ballib sajtó, mint legutóbb a HVG, hogy a Vas utcai épület úgymond soha nem volt a reformátusoké. Miként az sem igaz, hogy a reformátusok az egyházi kárpótlás idején sem jelezték igényüket az épületre. Igenis jelezték, de a Miniszterelnöki Hivatal a kérést elutasította. Na, mikor is? 1996-ban, a Horn-kormány alatt!

Kedves baloldali kultúrharcosok, mikor veszitek már észre, hogy megbukott ez a hazudozással fűszerezett giccses színjáték?

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.