Godot-ra várva a Vas utcában

Érthető a fiatalok tanácstalansága.

Kruppa Géza
2020. 09. 06. 8:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tétován ácsorogtak a fiatalok a színművészeti egyetem bejárata körül a pénteki tüntetés utáni szürkületben. A hozzávetőlegesen 150-200 fős csoportosulás résztvevői mint ha csak a Godot-ra várva abszurd dráma spontán utcaszínházi változatának statisztái és szereplői lettek volna. Hitelesen játszották el a valóságot: szemlátomást nem tudtak mit kezdeni önmagukkal, a kialakult helyzettel és a rövid idővel azelőtt a demonstráción elhangzott beszédekkel.

Érthető a fiatalok tanácstalansága. Valamiféle biztató jelre vártak, ami eligazodást adhatna ebben a színi egyetem körüli nagy kavarodásban. Akár azt is hihetnék, hogy az események valamiféle magasztos eszme, a szent szabadság védelme körül csúcsosodnak ki, amelyben ők tüntetőként szolidárisak lehetnek a magukat blokádba zárt „hős” leendő színészekkel. De nem volt ökölrázás, hevület, helyette csak hitehagyottan tébláboltak. Alighanem homályosan megérezték, hogy a fennkölt gondolatokba csomagolva éppen hogy méltatlanul földhözragadt dolgokról van szó. A függöny mögött valójában a művészvilág idősebb generációjának sértett hiúsága, több évtizedes pozíciónak féltése, az előjogok, kiváltságok védelme rejtőzik. A szekértábor összezár. (Miközben a kirekesztés ellen hirdeti az igét.) Ezen oknál fogva az egész küzdelmet valamiféle nehezen tetten érhető önleleplező hamisság lengi körül.

A színház ez esetben most inkább cirkusz, ahol a délutáni demonstráción a szavak zsonglőrjei próbálták elámítani a publikumot. A dacost eljátszó, naiv színinövendékeket sikerül is lenyűgözniük. Csakhogy az egyetemfoglalók árulkodó szerepzavarba kerültek: a fiatalság a régi, elavult beidegződések ellen szokott lázadni, nem pedig a régi tradíciók megőrzéséért.

A Vas utcai esti performanszban megelevenedő spontán Beckett-darab sugallata szerint az emberi értékek szétporladnak, a kultúra elsorvad, mindannyian valamiféle nagy nihilben vergődünk. E csüggeteg hangulatban a Covid-vírussal terhelt megmozdulás aktivistái egy részének nem akaródzott hazamenni, de a lázadó kedvüket sem volt ami feltüzelje. A molinón kifeszített „Szabad ország, szabad egyetem!” szlogen valahogy eleve hamisan cseng – úgy hangzik, mint nyitott ajtón a követelőző dörömbölés: engedjenek ki!

Az utódemonstráción részt vevők még késő este is szemüket állhatatosan az intézmény szalaggal bebugyolált kapujára szegezve vártak Godot-ra. A „minden hiábavaló” érzésétől áthatva már Iványi Gábor lelkésznek alig néhány órával azelőtt a „hatalom haragjával” rémisztgető beszéde iránt is lemondó közönyt mutattak. Aki netán mégis berezelt a hatalom haragvásától, az nagy bajba került ezen a kora őszi estén. A tüntetés helyszínén, az utca közepén felállított takaros mobil wc ugyanis alkalmatlan volt funkciója betöltésére. Lakattal volt lezárva…

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.