Hamis hírt gyárt vagy szenzációra vadászik a baloldali média?

Valótlan, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg.

Nagy Árpád
2020. 07. 17. 17:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírussal kapcsolatos hírhajsza ismét hamis hír terjesztésébe hajszolta a balliberális médiumokat. Tegnap például az Index publikálta a szenzációs hírt: „Minden negyedik beteg és minden második elhunyt kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon”

Ennek valóságtartalmával kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központ a következő sajtóközleményt tette közzé:

Járványügyi szakértelem szükséges a járványügyi adatok megfelelő értékeléséhez

A ma (tegnap – a szerk.), számos médiumban megjelent híradások félremagyarázták a tisztifőorvos által közölt – a kórházi fertőzések számára vonatkozó – adatokat. A fogalmak tisztázása érdekében fontos elmondani, hogy a nemzetközi előírások szerint minden olyan esetet kórházi fertőzésnek kell minősíteni, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, függetlenül attól, hogy hol fertőződött meg a beteg.

Az új koronavírus fertőzés (Covid–19) lappangási ideje egytől 14 napig terjed. Tehát amennyiben egy intézményben ápolt koronavírusos betegnél ez idő alatt jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre.

Ezért valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, illetve 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg.

Szomorú, ha a járvány hátán szenzációra vadászik a „nincs másik” függetlenobjektív balliberális médium, talán annál is több, ha szándékosan gyártja a hamis hírt.

Hogy melyik esetről lehet szó, azt az olvasóra bízzuk.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.