Autentikus, kreatív olasz étterem Dunaújvárosban: Ristorante Azzari

Az étlap az olasz konyha fogásaiból kínál bőséges, de nem eltúlzott választékot.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 15. 8:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vendéglátásban vannak séfek, akiknek neve összenőtt egy-egy étteremmel, mint Jahni Lászlóé a Kistücsökkel, Pethő Balázsé a Csalogány26-tal, Bíró Lajosé a Bock bisztróhálózattal, s a példák még sorolhatók, a vendéglőjáró ínyencnek azonban az alapbenyomása az, hogy szinte követhetetlen a kiemelkedő séfek mozgása. Márpedig a konyhafőnök személye alapján éttermet választani mondhatni garantált elégedettséget jelent. Aki tud, aki ambiciózus, aki önmegvalósítási lehetőséget lát a szakmájában, az mindenütt magas szinten teljesít. 

De mi van, ha egy adott településen nincs ismerősünk, aki tippet adjon, nem tudunk egyetlen rangos séfről sem, aki épp ott állomásozna, az étteremkalauzok pedig meg sem említik az adott várost? Van, aki leparkol a város központjában és beül az első vendéglőbe. Van, aki a Google Mapset hívja segítségül, van, aki a Facebookot, van, aki az ittjartam.hu-t s van, aki a Tripadvisort. Jómagam mind a négyet figyelemmel követem és használom, azonban nem az értékeléseket követem, mivel azok kevéssé mérvadóak. 

Míg világ a világ, a minőségelvet le fogja nyomni a látványos, tetszetős, profitmaximalizáló középszer, mert erre van igény, és azt, hogy erre legyen stabil kereslet, azt a reklámipar dollármilliárdokkal garantálja. Mindig több kóla fog fogyni, mint frissen készült valódi limonádé, a többség mindig nagyipari eljárással készült sört fog inni és nem prémium minőségű kisüzemit. Ennek megfelelően az átlagos alapanyagból előállított, nagy adagban kínált sablonételt többen fogják dicsérni, mint a kulináris alkotásokat. Az ételfotókat érdemes nézni tehát, nem az értékeléseket olvasni. Azon belül pedig utazók által feltöltötteket, mert a menedzsment reklámfotói kevéssé mérvadóak. (Lábjegyzet ehhez a témához a Michael Douglas által alakított figura McDonald’s-os jelenete az „Összeomlás” című filmben, mely kiugrasztja a kézhez kapott burger és a reklámfotó közti különbséget.)

Ilyen utazói ételfotók vezettek Dunaújvárosban az Azzari nevű étterembe, ott ért a kellemes meglepetés, amikor az étlapon azt olvashattam, hogy a séf Förster Zoltán, akinek a konyháján ettem már a Jankovich-kúriában és a Börzében is, mindkét alkalommal emlékezetes élménnyel gazdagodva. Ebéd közben megtudtam a kedves, udvarias, szívélyes felszolgáló hölgytől, a jeles séf már nem dolgozik náluk, viszont helyettese, Kuti Krisztina hasonló odaadással vezeti a konyhát a közösen kidolgozott receptúrák alapján. 

A hangulatos, igényes olasz éttermet Azari Ircsi és Zsolt nyitotta 2020-ban. Mint a hivatalos honlapról megtudhatjuk, szándékuk az volt, hogy egy olyan helyet hozzanak létre, ahol „a pasta saját készítésű, a pizza hártyavékony, a sonka pármai, a mozzarella bivaly, a paradicsom friss, a bárány egy közeli gazdaságból származik, a kecskesajt kézműves manufaktúrában készül, a bioeljárással termesztett fűszereket frissen tépkedik le, a pizza Morello Forni kemencében sül ki.” A beltér hangulatos, ügyesen társítják a rusztikus elemeket a modernekkel, a belső gerendázatot, a nyers téglafalat a korszerű bútorzattal és világítótestekkel. Tuc-tuc popzene szól, szerencsére nem túl hangosan, olasz zenének jobban örvendenénk. Nyáron az utcán teraszt is üzemeltetnek. 

Az étlap az olasz konyha fogásaiból kínál bőséges, de nem eltúlzott választékot. Tartanak többek között bruschettákat, pasta-kat, pizzákat, osso bucót házi gnocchival, pankó morzsában rántott fogasfilét spenótos tagliatelle-vel, rozmaringos vajon sült lazacfilét céklás rizottóval, tiramisut és sós karamellés tortaszeletet. 

A borlap harminc tételt integrál, a magyar borászati élvonal nedűit olasz import tételek egészítik ki. A borok harmadát decire is kimérik. A sörök nagyipariak, a tömények kommerszek. 

Az árak értékarányosak. Előételek 1490 és 2990, levesek 1290 és 1990, pasta-k, rizottók 1990 és 3990, főételek körettel együtt 2790 és 4290 forint között kaphatóak. A desszertek egységesen 1290 forintba kerülnek. 

A fekete kagyló friss, jó ízű, a mártást is kikanalazzuk. Korrekt pizzakenyeret adnak hozzá. A selymes, kifejező ízű vargányakrémlevest szarvasgombás rizottógolyókkal adják, ötletes, szépen tálalt fogás. Remek a vargányás házi pasta is, amit friss kecskesajttal, rukkolával és marinált zöldségekkel üdítenek. Jól sikerült a „séf kosarából” kikerült „pizza del mese”, amin szárított paradicsom, olajbogyó és pestós csirkemell volt a sajton kívül. Mivel a sós karamellás tortaszelet épp kifogyott, gyömbéres almás pitét kértünk, ami a bloggercukrászdákat idéző korrekt, csavarmentes desszertnek bizonyult. Aki szereti az olasz konyhát helyenként kreatív, izgalmas csavarokkal, itt nem fog csalódni.

Elérhetőségek:

Ristorante Azzari
Dunaújváros, Kőműves utca 3.
Telefonszám: +36 30 202 4357
Honlap: ristoranteazzari.hu
E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.