Szász étterem Nagyszeben központjában: Hermania

Kifejezetten szép élmény volt a Nagyszeben német elnevezéséből ihletve elkeresztelt „Hermania”.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 27. 19:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trianonban Románia egy kulcsrakész országot kapott, mely, ha nem is volt egységes, hisz más volt a történelme Erdélynek, más a Bánságnak, és más a Partiumnak, de vitathatatlanul fejlettebb volt, mint a Kárpátokon túli, valóban román területek. Ezzel együtt a regáti elit, azon belül főként a délromán, eluralta a megnagyobbodott ország irányítását, elsőrendű célnak kitűzve az etnikailag homogén nagyromán állam megteremtését. 

Az elmúlt száz évben lett légyen királyi áldemokrácia vagy diktatúra, puha vagy sztálini kommunizmus, netán „eredeti román demokrácia” (miként Ion Iliescu volt elnök nevezte Románia 1989 utáni alkotmányjogi berendezkedését), ami folytonosságot, zsinórmértéket adott a politikának, az a masszív kisebbség- s azon belül magyarellenesség volt. Nicolae Ceausescu uralma alatt az erdélyi nagyvárosok mellé felhúztak további két-három várost, tömbházakból, ahová óromániaiakat telepítettek, a németeket eladták Németországnak, a zsidókat Izraelnek. Az egykoron virágzó szász kultúrát ma már alig ápolja valaki, a legutóbbi népszámláláson mindössze 36.000 romániai lakos vallotta magát németnek, s ezeknek is csak egy töredéke a szászság. 

Megmaradt viszont a szász épített örökség nagy része. Brassó, Beszterce, Medgyes, Nagyszeben és Segesvár történelmi levegőjű utcái a középkor hangulatát árasztják ma is. A leglátványosabb talán Nagyszeben központja, mely a város vendéglátóegységeinek nagy részét tömöríti. Itt már évekkel ezelőtt virágzott a gasztronómia, a tágan értelmezett Erdélyben Kolozsvár, Temesvár és Brassó után Nagyszeben valamint Nagyvárad versenghet a negyedik helyért a legizgalmasabb, legszínvonalasabb vendéglátással bíró erdélyi-partiumi városok listáján. 

A „Gault Millau – Románia” étteremkalauz első, 2018-as kiadásában mindjárt 9 étteremmel szerepelt Nagyszeben, miközben hasonló lélekszámú Arad és Marosvásárhely be sem került a merítésbe, a lényegesen nagyobb Nagyváradon pedig csak öt helyet tartottak érdemesnek pontozásra. (E szerkesztői döntés igazságossága egyébként vitatható, de Nagyszeben gasztronómiai kiválóságát mindenképpen alátámasztja.)

Mint a legtöbb nagyvárosban, itt is találunk egy sor etnikai éttermet, a Max az olasz ízeket varázsolja az asztalra, a sajnos már megszűnt Syndicate Gourmet, mely egyben a város legtöbbre értékelt étterme volt, az indiai konyhát képviselte, az Old Lisbon portugál fogásokat kínál, korrekt színvonalon, a Benjamin Steak House a steakek mellett a nemzetközi ínyenckonyha irányában kacsingat. 

De akad itt olyan „farm to table” étterem is, mely felvállaltan a német gyökerekhez igyekszik visszanyúlni, dekorációban, kínálatban egyaránt. Ez a „Hermania”, amit a Gault Millau kalauz világhálós változata 10,5 ponton jegyez a 20-as skálán, de ez is szép, átlag feletti osztályzat, a legtöbb étterem teljesítménye 8 pont körül van, igaz, hogy azok nem is kerülnek be a kalauzba. 

Az impozáns, XIX. századi épületben, mely a nagyszebeni zenei élet központja volt 1887 és 2004 között, jobbra az ínyencboltba léphetünk be, ahol a cég termékeiből válogathatunk, ottjártunk idején ez sajnos zárva volt. Balra magas belterű, pazar berendezésű terem nyílik, végében díszes, csempés kandallóval. A terasz festett fatáblás dekorációja is szemgyönyörködtető. Kellemes német háttérzene szól. Az asztalokon korrekt extraszűz olívaolaj és balzsamecet, továbbá vagy borslisztszóró, vagy borsdaráló, kinek mi jut.

A három nyelvű (román, német, angol) étlapon erdélyi és nemzetközi ételek sorakoznak, több szász fogással, nem kis részben a saját tenyésztésű Angus marhából, bárányból s a saját neveldéből származó pisztrángból. Kínálnak a sült sertéshúsok, steakek és burger mellett többek között „brodelawend” névre hallgató népszerű szász levest, spatzle-t több változatban, báránytokányt, kacsamellet csípőspaprika-lekvárral és édesburgonyapürével. A pisztrángot az Erdélyben megszokott elkészítési módozatok mellet kínálják burgerben, nepáli stílusban, továbbá vadrizzsel körítve, bormártásban, mustármagos bundában, de még korpacibere-alapú csorbát is főznek belőle.

A kiszolgálás kifejezetten kedves, udvarias és segítőkész, ha a felszolgálók keresnék a vendég tekintetét, az maga lenne a tökély. 

Az árak értékarányosak, előételek átszámítva 1800 és 2800, levesek 1300 és 1600, főételek 2200 és 6500 forint között kaphatók, desszertek egységesen 1450 forintba kerülnek.

Jómagam előételnek pisztrángtatárt kértem, ami nem volt ugyan tatár, de kifejezetten jól sikerült, valójában füstölt pisztrángalapú pástétomot kaptam remek, kicsattanó frissességű ikrával díszítve. Mellé zöldségeket és vajhasábokat adtak, valamint levert héjú, házias burgonyás kenyeret, megpirítva. Ha be nem csomagoltatom egy részét, jóllakhattam volna az előétellel, akkora adag volt. Fő fogásként báránygerincet rendeltem krumplipürével. A csontos báránygerincet roston sütötték, ízletes volt, bár itt-ott kissé rágós. A pecsenyemártás jól sikerült, a püré még javítható. Desszertképpen szászlepényt kértem (németül hanklich, románul hencles), amit jó ízű áfonyalekvárral kínáltak. A házias sütemény jó zárásnak bizonyult.

Kifejezetten szép élmény volt a Nagyszeben német elnevezéséből ihletve elkeresztelt „Hermania”, a magam részéről örömmel betérnék újra megkóstolni a sült pisztrángot, az Angus-miccset vagy az Angus-pacalt is.

Elérhetőségek

Hermania étterem

Nagyszeben, Filharmónia utca 2.

Telefonszám: + 40 755 055 999

Holnap: http://www.hermania.sobis.ro/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.