Mit igyunk a bejglihez?

Összeállítottunk egy kis ajánlót, hogy milyen karácsonyi ételekhez mely sörök illenek a legjobban.

Vásárhelyi István
2022. 12. 07. 10:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Küszöbön a karácsony. A kérdés talán nem is olyan egyszerű. Persze jóféle borok, pálinka, keserű likőrök szép számmal állnak rendelkezésre, de ne feledkezzünk meg a sörökről, amelyek illat- és ízvilága remekül párosítható az ünnepi vacsorákhoz, karácsonyi sütikhez vagy kellemes beszélgetésekhez. Összeállítottunk egy kis ajánlót, hogy milyen karácsonyi ételekhez mely sörök illenek a legjobban.

Kezdjük a hallal, ami halászléként, rántott halként sok helyen csak ilyenkor kerül a magyar asztalokra. A lágersörök száraz, elegáns ízei jól passzolnak a halászléhez, de érdemes kipróbálni egy speciálisabb komlóval főzött világos lágert, vagy akár egy német dunkelt, cseh barnát, amelyek pörkölt malátás ízvilága a paprikás hallével izgalmas párt alkothatnak. A rántott halak fűszeres majonézes mártással és krumplipürével jól illenek még a frissítő, citrusos, bajor típusú búzasörökhöz.

Angolszász szokás szerint több család pulykával ünnepel. A gesztenyés pulykasülthöz érdemes kipróbálni egy ízes belga apátsági barna sört, amelynek a malátás, jellegzetes élesztős ízei kellemes harmóniát adnak a pulyka teltebb ízeihez és az édeskés gesztenyéhez.

Nagy kedvenc sok otthonban a székelykáposzta, töltött káposzta. A káposztás ételekhez profi választás egy zöldséges ízű, nemeskomlókkal főzött cseh vagy németes félbarna lágersör, amelynek enyhe savanykás ízvilága a sötétebb maláták pörkölt fanyarságával, teltebb gazdagabb ízei, a tejfölös húsos ízekkel teszi még nagyobb élménnyé a vacsorát.

Vadpörköltek, sötét vadhúsok (vaddisznó, szarvas) mellé egyértelműen barna lágerek vagy nehezebb, magasabb alkoholtartalmú barna baksörök és angol stílusú Premium Bitterek, porter stílusú sörök passzolnak a legjobban.

Nincs karácsony édességek nélkül. A diós és mézes süteményekhez (diós bejgli, mézes krémes, mézeskalács, zserbó), a sötétebb (de nem pörkölt) malátákban gazdagabb félbarna lágerek, könnyed cseh vagy német barna sörök, belga típusú, magasabb alkoholtartalmú édeskés ale-ek vagy a karácsonyi fűszerezésű (méz, gyömbér, fahéj, szegfűszeg stb.) sörök kiválóak. Ezekben a maláta mézes, diós ízei nagyon jó harmóniát adnak az édeskés süteményhez, de föl is frissítenek, és elveszik a nagyon telt érzést. Mákos bejglihez egy fűszeresebb sötét baksört esetleg angolos Porter sört is választhatunk.

A nehéz tejszínes, vajas krémekkel sütött süteményekhez jól passzolnak a baksörök, belga ale-ek, vagy erős árpa- és búzaborok (Barleywine, Wheatwine). A linzeres tésztájú vagy piskótatésztás alapú, lekváros sütemények kísérője is lehet egy magasabb alkoholtartalmú télies lágersör. Csokoládés desszertekhez remek kísérő egy – akár hordóérlelt – Russian Imperial Stout, ami telt kávés, csokis ízvilágával, piros bogyós gyümölcsösségével ad remek ízélményt.

Hogy ne csak általánosságban beszéljünk, kiválogattunk a nagyon gazdag kínálatból néhány különleges sört, amit még mindenki időben beszerezhet, hogy a karácsonyi ízek még emlékezetesebbek legyenek.

Oh, Tannenbaum – a német karácsonyi sörök

A németeknél a sörbe – a sokat emlegetett Reinheitsgebot miatt – nem kerülhetnek fűszerek, ők a maláta, víz komló, élesztő négyest igyekeznek ünnepi hangulattal felruházni. Az átlagos lágerek mellett megjelennek az anyagerősebb Spezialok, és nemcsak Oktoberfestbierek, hanem téli Festbierek is léteznek. Ezek már 5,5–6 százalékos, édeskésebb sörök, qmelyek komlózása is kicsit a mézeskalácsos fűszeres süteményekre emlékeztet.

 

A müncheni hat nagy sörgyár egyike a Hacker-Pschorr Superior elnevezésű főzete, vagy a világ egyik legrégebbi kolostori főzdéjének a Weltenburgernek a Winter-Traum nevű söre kitűnő választás a hagyományosabb sörök kedvelőinek. Aki extrémebbre vágyik, az is maradhat bajor sörföldön. Bamberg városában nemcsak – valószínűsíthetően – Szent István királyunk szobra áll, onnan érkeznek a hagyományosan, bükkfán füstölt malátával készült sörök.

Az Aecht Schlenkerla Rauchbier elsőre talán szokatlan, füstölt sonkás illatot is áraszt, de ha hozzászoktunk, akkor egy telt, malátás ízekben és kellemes német komlókban gazdag férfias sört ízlelhetünk meg. Remek a káposztás ételek vagy az újévi malacsült és lencse mellé. A trópusi gyümölcsillatú komlós sörök kedvelői sem maradnak szomjan. A Schneider Weisse 150 éves családi búzasörfőzde búza duplabakját, a Mein Hopfenweisse-t az amerikai Brooklyn Breweryvel közösen fejlesztette tökélyre. Ez az erős búzasör a több maláta és az újvilági komlók miatt jellegzetes édeskés birsalmás, körtés, valamint intenzívebben komlós aromát és ízeket nyújt, igazi ínyenceknek való darab.

Fotó: Szent András Sörfőzde

A belga vonal itthon és a Németalföldön

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde évente elkészíti az aktuális ünnepi sörét, az Esthajnalt. Volt már mentás-csokis, füstölt búza, szilvás stout. Az idei már a tizedik a sorban, egy mézeskalács ihlette belga ale. Önmagában első kortyra kicsit talán túl sok is a méz és a jellegzetes fűszerek is dominálnak, de ha mézes sütemény mellé kóstoljuk, kisimulnak az ízek, és egy telt, édes kortyérzetű sört kapunk. Etyeken fügét mutatnak nekünk, de szerencsére egy jóféle erős, belga tripel sörben teszik mindezt. A testes sör tripelnek talán egy kicsit sötét, de a belga élesztőtől utánozhatatlan belgás ízeket kap, és a füge kis aszalt gyümölcsös pluszt ad, mindezt úgy, hogy nem gejlen édes, hanem száraz és elegáns, nagyszerű lehet gyümölcskenyér mellé.

 

Persze Belgiumban is készül jó pár karácsonyi vagy más ünnepi főzet. A Huyghe-sörfőzde Delirium-sörcsaládjának ünnepekre szóló söre, a Christmas vörösebb, édeskésebb, ízében kakaós, mézes, aszalt gyümölcsös ízeket kapunk. Csak aztán ügyeljünk arra, hogy a 10 százalékos alkoholtartalom ne hívja idejekorán elő a kis rózsaszín elefántokat! Az ördögöt általában nem jó emlegetni, de a 150 éve alapított Moortgat sörfőzde Duvel-je (fríz nyelven ördög) egy ínyünknek kedves sörben manifesztálódott. A tavaly Duvel 666 névre hallgató születésnapi sörük 6,66 százalék alkoholtartalmú, hatféle komlóval, búza- és árpamalátával és narancshéjjal készül. Játékosabb, könnyebben iható a klasszikus 8 százalékos alapsörnél, úgyhogy ennek az ördögnek igazán nem kell ellent mondanunk.

Éjszakai műszak

Vannak a karácsonyi sörpiacon évjáratos ünnepi sorozatok is. A rajongók először 2017 decemberében találkozhattak a kőbányai Horizont Night Shift névre hallgató Russian Imperial Stoutjával. A főzde csúcssöre egyedi dizájnt kapott és 2018-ban a 10 százalékos alapsört már rumos és Tennessy whiskey-s hordós érleléssel is kóstolhattuk. A hosszan főzött és érlelt, évjáratos Night Shift 2020 óta termékcsaláddá bővült, díszdobozban, limitált kiadású tételként vásárolható és kóstolható. Idén ötféle kapható.

 

A tennessee whiskeyhordós imperial stout, egy másfajta Bourbon-hordós változat speciális kávéval, pekándiós whiskeyhordós, rumos hordóban érlelt imperial balti porter és egy rumos és Bourbon-hordós érlelésű blendelt wheat wine is arra csábít, hogy a hidegben való kalandozás helyett inkább kandallózzunk a jó melegben Night Shiftet iszogatva. December 10-én a Horizont kőbányai tap-roomjában pedig az összes idei Night Shift vertikálisan kóstolható is lesz.

Egy kis nassolás és különcködés

A csepeli Rizmajer Sörfőzde már csaknem harminc éve főzi söreit. Az állandó sörök mellett minden évben szezonálisan kapható náluk a Christmas Ale is. A barna ale alapsört hagyományosan mézzel, fahéjjal és szegfűszeggel gazdagították. Az idei egy könnyedebb 5,5 százalékos, ünnepélyesebb darab, ami jól illik fűszeres pulykasülthöz, de természetesen mézeskalács mellé is.

A Monyo Brewing a nyűgös téli napokra talált ki valami új vidámítást. A pingvinek nem csak az Antarktiszon győztes magyar ultrafutónőket támadják, hanem már ott vannak a spájzban is. A Naked Penguin egy mogyorós stout, azaz a nutellás kenyér már folyékony formában is élvezhető, ha éppen olyan kedvünk van a téli szünetben.

A Mad Scientist sem volna méltó önmagához, ha nem kínálna speciális desszertsört az ünnepekre időzítve. A Nasty Riff egy virginiai főzdével, az Adroit Theoryval közösen készült kollab, amelybe fahéj, chili, kakaó, vanília és citrushéj került az imperial stout alapokra. Ez az igazán ütős sör nem csak 14 százalékos alkoholtartalmával, hanem az azték örökségre tekintő mexikói ízvilággal is meghódít.

Másik újdonságukat egy dán, mandulás, forró piros gyümölcsös öntettel gazdagított tejberizs-szerű édesség ihlette. A Risalamande nem csak desszert, játék is egyben. A közös tálból cseresznyézve, azaz tejberizsezve, falatozás közben kell keresni a desszertbe elrejtett mandulák közül az egyetlen egy egész magot, s a győztesnek, ha megtalálja, valami vicces nyeremény jár. Közben mindenki jól is lakik. Mi a Memphis Mafia Imperial Risalamande Pastry Stouttal igyekszünk eltelni. A 12,2 százalékos, éjfekete sörbe meggyet, mandulát és vaníliát is csempésztek az „őrült tudósok” laborjában, hogy visszaadja a gyümölcsös tejberizs ízeit, és elvarázsoljon ezzel a csodás kőolajszerű, édes, fekete sörrel. Egy jó, nem túl édes tejberizs a nagymama beforralt meggybefőttjével is kiválóan illik mellé.

A sör minden évszakban összehoz, közösséget teremt, otthon és sörözőben egyaránt. Ám az ünnepek alatt se felejtsük el, az igazán fontos az együttlét, a közös élmények, a jó sör csupán remek katalizátor mindehhez.

Fotók forrása: a szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.