Gyergyószentmiklósi új hullám 1. rész: a K&K és a Pálya bisztró

Gyergyószentmiklós vonzáskörzetének legismertebb és legnépszerűbb vendéglátóipari egységeit mutatjuk be.

Borbély Zsolt Attila
2021. 03. 29. 8:30
null
A Pálya legnépszerűbb fogása a hamburger Fotó: A szerző
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyergyószentmiklós vonzáskörzetének legismertebb és legnépszerűbb vendéglátóipari egysége a Borzonton működő Basa fogadó, mely kétségkívül egyedi és megnyerő hely. A felszolgálók szemgyönyörködtető székely népviseletben teszik a dolgukat, a bejárati székely kapun lélekmelengető felirat fogad: „Ember, vésd szívedbe, ez a föld mindig székely volt és az is marad”. A választékban örömmel fedezhetünk fel ritkábban kapható székely ételeket, mint a káposztalé-leves, az aszalt szilvás „pojéka”-leves vagy a pityókástokány, ami a lényegében a pincepörkölt helyi változata. A megvalósítás vegyes, a levesek jellemzően ízletesek, a növendék birkából készült pörkölt kiváló volt, de a hagymás rostélyost alaposan kiszárították.

Basa Csárda
Pörkölt a Basa Csárdában

A magyar borokat sajnos hiába kerestük legutóbbi, 2018-as látogatásunk alkalmával. A világhálón nem érhető el az itallap, de okunk van feltételezni, hogy ha addig két évtizeden keresztül nem tartották fontosnak a borválasztékot legalább erdélyi magyar borokkal szélesíteni és kizárólag nagyipari román tételeket kínáltak, akkor ez azóta sem változott. A rendszerváltás óta 2018/19-ig kulináris szempontból a többi gyergyószéki vendéglő (a Rubin, az Astoria, a ditrói Magor csárda, a szárhegyi Bogrács s még sorolhatnám) sem kínált ennél többet, a mondat végére egy „sőt”-öt is odatehetünk.

 

A K&K bisztró Gyergyószentmiklóson
Fotó: A szerző

A város első egysége, ahol egyértelműen érződött, hogy üzemeltetőinek kifejezett szándéka a kulináris sablonokon túllépni, a K&K bisztró volt (Miron Cristea utca 6., telefonszám: + 40 755 309 280, honlap: https://www.facebook.com/kkbistro/). Nem sokkal nyitás után, 2019 nyarán volt alkalmam ide látogatni. A beltér hangulatos, „bisztró-s”. A falon berámázott Monarchia-korabeli városképek. A háttérben popzene szól, tolakodásmentes hangerővel. Sötétbarnára pácolt asztalok és székek, illetve derékmagasságig hasonló színű lambéria. Megnyerő megoldás, hogy látványkonyhával működnek, a vendégek figyelemmel kísérhetik a szakácsok minden mozdulatát. Nyáron kellemes, szellős teraszt üzemeltetnek.

Specialitásuk a barbeque. Kínálnak többek között burgereket, wrapet, marhanyelvet, osso bucco-t, marhaszegyet, sült kacsacombot, hízott kacsamájat, de nem hanyagolják el a népszerű helyi fogásokat sem, szerepel a választékban a pacalleves, az örmény leves (az étlap nem írja, de minden bizonnyal „huruttal”, ezzel a tejjel hosszan erjesztett zöldfűszerkoncentrátummal ízesített „ángádzsábur” nevű húslevesről van szó), a tárkonyos csülkös pityókaleves, a grillezett nyakaskaraj, csirkemell (vákuum alatt készítve), rántott húsok vagy a túrófánk is.

A báránycsülköt külön értékeltem az étlapon, meg is kóstoltuk, ízre, állagra egyaránt meg voltunk vele elégedve. Ízletes pecsenyemártást és mirelit steak krumplit adtak mellé. Azért is volt öröm bárányt látni az választékban, mert a sajnálatos helyzet az, hogy sok székely vendéglőst elragad néhány könnyen kezelhető és könnyen beszerezhető, viszonylag olcsó alapanyag csábítása, különösképpen a csirke- és sertéshúsok, a választék jelentős részét ezek különböző variációi teszik ki, akárcsak jó néhány anyaországi csárdában és fősodratú vendéglőben. Olyan jellemző helyi alapanyagok, mint a bárány vagy birka ritkán kerülnek az étlapra. Emellett sajnos több helyen kaphatunk miccset és pacalcsorbát, mint tárkonyos krumplilevest, pedig, ha valamit, akkor helyi, Székelyföldön termett pityókát nem nehéz arrafelé beszerezni.

Pisztráng kukoricadarába forgatva
Fotó: A szerző

Visszatérve a K&K bisztróra: a pisztrángot a helyi szokásnak megfelelően kukoricadarába forgatták, majd bő zsiradékban sütötték ki, a hal friss volt, ízletes, jó a mellé adott vaslapon sült zöldség is. A somlói galuska is megelégedésünkre szolgált. A borlap szűk, de igényes, közel húsz minőségi tételt ölel fel a tágan értelmezett Erdélyből és a Kárpátokon túlról, kiegészítve egy mátrai pince választékával. A sörök egy kivételével nagyipariak, tartanak viszont székelyudvarhelyi minőségi pálinkákat.

Kilátás a Pálya bisztróból
Fotó: A szerző

Ez év március középen megejtett székelyföldi gasztro-turném során volt szerencsém meglátogatni a település új egységeit. A Pálya bisztró (Stadion utca, telefonszám: + 40 755 962 123, honlap: https://www.facebook.com/palyabisztro/) – nomen est omen – a jégkorongpálya mellett működik, dekorációjával is e sportág előtt tiszteleg. A választék a street foodra épül, legnépszerűbb fogásuk a burger, de kínálnak mellette többek között zöldségkrémleveseket, pacallevest, wrapeket, BBQ sertésbordát, marhabélszínt, salátákat, pizzákat, amaretto tortát és panna cotta-t.

A Pálya legnépszerűbb fogása a hamburger
Fotó: A szerző

Kértem egy hamburgert, mely jobb volt az átlagnál, főként a belevalók, a frissen szelt paradicsom, hagyma, salátalevél, s az ízesítők. A húspogácsát jó lenne méretben kicsit növelni, és igény szerint sütni, vagy legalább felajánlani a vendégnek a médium fokozatú hőkezelést. A füstölt csülökkel készült pacal finom volt, viszont a krumplipürét az élvezhetőség határáig sózták, egyéni ízlés kérdése, hogy a határt sikerült-e átlépni. Jómagam megettem, de mindvégig zavart a túlzott sósság. A sörök nagyipariak, azon belül is a legkommerszebb vonalat képviselik, a tömények között sem találni semmi izgalmasat. A tágan értelmezett Erdély két nagypincészetének zsidve-i és temesrékasi borait tartják. Vegyes élmény volt a Pálya bisztró, de adnék a helynek még egy esélyt, ha sikerül ismét eljutni Gyergyószentmiklósra.

A település két további, nemrég nyílt, átlag feletti egységével a következő részben foglalkozom.

Még több gyergyói étterem bemutatása IDE KATTINTVA olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.