„Halászos halászlé” a Pikec csárdában

Ez a Duna partján található csárda és halászlé kínálata megér egy beszámolót és egynél több kóstolást is.

Borbély Zsolt Attila
2020. 10. 09. 15:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának (lásd még: gasztroforradalom) első számú iniciátoraként mondhatni az egész szakma elfogadja Molnár B. Tamást és az általa megalapított Magyar Gasztronómiai Egyesületet (MGE), mely a kétezres évek elejének legjobb séfjeit, vendéglőtulajdonosait illetve a magyar vendéglátás jövőjéért felelősséget érző értelmiségieket tömörítette, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül. A szervezet krédóját a kulináris charta rögzítette, melynek minden sora ma is érvényes. Időközben a magyar vendéglátás elit csapatát is elérte az osztódás, de ez semmit le nem von Molnár B. Tamás és az MGE érdemeiből, következességük, tántoríthatatlanságuk egy „sőtöt” is megérdemel.

Az MGE a Budai Gourmet fesztiválon a 2010-es évek elején saját sátorral volt jelen, ahová több esetben is a magyar gasztronómiai hagyományt mindenféle átértelmezés nélkül, a maga ősi valójában fenntartó embereket hívtak meg. Itt volt alkalmam megismerkedni Csontos Györggyel, a karcagi birkafőző fesztivál többszörös bajnokával, illetve az érsekcsanádi Rév csárda csapatával, akik úgynevezett „halászos halászlével” örvendeztették meg az MGE tagságát és vendégeiket. E halászlékészítési módszert egyébként később Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában is megismerhettük.

Szóba került, hogy a Rév csárda alapítója, Tinusz Gábor a bezdáni Pikec csárdából hozott halászlé főzőmestert, s azóta az ott megmaradt technológiát képviseli „Belső-Magyarországon”. A Rév csárda meglátogatása után vettem tervbe, hogy az „ősforrást” is felkeressük, ami sikerült is tavaly ősszel.

Bezdán Zombor vonzáskörzetében, attól nem egészen húsz kilométerre, északnyugatra fekvő, közel ötezer lelkes, ma is két harmados arányban magyarok által lakott település. Itt torkollik az I. Ferenc király nevét viselő csatorna a Dunába, mely nem azonos a népszerű irredenta dalban megénekelt Ferenc József-csatornával, mely ennek csak egy kisebb leágazása. A települést egy kis híd köti össze a Horvátországhoz tartozó Kiskőszeggel.

Aki eljut ide, csúcsminőségű fűszerpaprikát is vásárolhat. Vélhetően az sem rossz, amit a csárdában kínálnak megvételre, de Bezdánban lakik a minőségi magyar alapanyagok legjelentősebb szakmai díját, az MGE által alapított és adományozott Aranyszalag minősítést 2012-ben elnyert Kiss család, akiknek paprikái azóta is szépen szerepelnek a teszteken. Nem kis meglepetést okozott, hogy egy új bezdáni termelő, Deniel Kolar nyerte az MGE tavalyi paprikatesztjét.

Visszatérve „halászos halászlére” (aminek anyaországi meghonosításáért a Gault Millau étteremkalauz a Rév csárdának ítélte a kulináris örökségdíjat) a technológia lényege, hogy nagy tűzön, viszonylag hosszan lobogtatják a halászlét, amitől állaga kellemesen selymes lesz. A hal persze túlfő, de nem válik élvezhetetlenné. Lehet, hogy képviselői tiltakoznának, de e stílus lényegében a közvélemény által bajaiként számontartott „halászlé-technológia” egy változata. A bevált receptúra és főzési mód adott, a hal, amiből dolgoznak mindig friss, a paprika pedig kiváló: minden megvan egy kiemelkedő halászlé elkészítéséhez.

A Pikec csárda beltere hangulatos, rusztikus, a teraszról a kilátás festői, a Duna ott folyik a csárda előtt, át lehet látni a jelenleg Horvátországhoz tartozó egykori magyar területre.

Pincérünk idegen akcentussal, de jól beszélt magyarul. A hely honlapja sajnos egynyelvű, meg kell elégednünk a szerb variánssal. Aki próbálkozott munkácsi vagy huszti éttermekben rendelni a cirill betűk ismerete nélkül, az annak is örvendhet, hogy Szerbiában nem kötelező ez az írásmód és néhány szó ismeretével el lehet boldogulni a szerb étlappal is, ha e kulcsszavakat el tudjuk legalább olvasni. Az étlap itt szerencsére kétnyelvű.

A halászlén és az általunk rendelt fogásokon kívül kínálnak még különféle nemes édesvízi halakat (csuka, kecsege, süllő, ponty, harcsa) füstölve-marinálva, pörköltnek, valamint sütve. Az árak értékarányosak, a legkisebb rendelhető mennyiség, a két adag halászlé ötezer forintnál nem sokkal több dinárért rendelhető, három embernek is elegendő. (Minden egyes társaság halászléje külön bográcsban, külön tűzön fő.) Az előételeket ezer forint táján árazták be, a sült halak ára fajtánként változó, kilóra megadva ötezer–tízezer forint között mozog. Húsételeket is kínálnak 2500 forint körül. Az itallapon zömmel helyi, változó minőségű borokat, nagyipari helyi sörök és remek pálinkák szerepelnek.

Megrendeltük a legendás halászlevet, amely pont olyan volt, mint amilyenre számítottunk, s amit már két ízben is kóstoltunk a Rév csárda működtetőinek köszönhetően. Kértünk még haltepertőt, mely kiváló volt, a friss pontycsíkokat ropogósra sütötték, majd hagymakarikákkal tálalták. Adtak mellé nem túl meggyőző tartárt és érdekes módon burgonyasalátát is. A füstölt, majd marinált keszeg is finom volt, akárcsak a desszertünk, a málnás sajttorta.

A Pikec csárda maradandó élmény, halászlérajongóknak kötelező.

Cím: Bezdán 25 270

Telefonszám: +381-25/819-947

Honlap: http://www.annacaffe.com/pikec-carda.html

Nyitvatartás: 0.00–24.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.