Hol sörözzünk Aradon?

Nincs nagy választék, de ami van, az jó eséllyel a vendég megelégedésére fog szolgálni.

Borbély Zsolt Attila
2021. 04. 09. 19:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy idegen uralom alá kényszerített magyar városban járunk, kocsmaválasztásban releváns szempont lehet annak magyar jellege. Másik fontos szempont viszont a minőség. Valljuk be, a kettő nem mindig találkozik.

Vannak üdítő kivételek, mint Nagybányán a Colonello, Nagyváradon az egyik magyar romkocsma, a Lokál, Kolozsváron a Blériot, Komáromban a Gentlemen’s, a Csíki söröző franchise valamennyi egysége Udvarhelytől Temesvárig, s még találhatnánk más példákat is, de tetszik, nem tetszik, a sörözők nagy részében ma is nagyipari egyensöröket kínálnak, akár magyarok működtetik azokat, akár a többségi nemzet tagjai.

Nem kivétel ez alól Arad két magyar sörözője sem, a Jelen terasz, mely étteremként is működik (e minőségében jobban teljesít, a hagyományos magyar ételeket tisztes házias minőségben teszik az asztalra), valamint a One More Beer, ahol a hangulatos beltér és a zene a fő vonzerő.

Az is rokonszenves megoldás, hogy itt a dekoráció nagy részét a helyi magyar nyelvű líceum, a Csíky Gergely iskolacsoport érettségi tablói képezik.

Aki Aradon jó minőségű sört akar inni, s netán nem egy-két féléből választana, hanem mondjuk legalább egy tucatból, annak két lehetősége van. (Több sörözőben is akad mutatóban néhány minőségi, kisüzemi tétel, így a Nervben, az épp zárva tartó KF-ben, vagy a hatalmas kiterjedésű aradi strandon szezonálisan nyitva tartó egységek egy részében.)

Az egyik a Methexis, mely a hajdani Erzsébet királyné körút (jelenlegi román nevén Bulevardul Decebal) 2-es száma alatt működik.

Ez nemcsak söröző, sőt, nem is elsősorban az, italszaküzlet és ínyencbolt is egyben. Kínálnak kézműves lekvárokat, kenceficéket, kekszeket, kiemelkedő olajokat, kitűnő minőségű kovászos kenyeret a város egyik csúcspékségétől. A borválaszték többszáz tételre tehető, ezek erdélyi, Kárpátokon túli, valamint import nedűk. A töményitalok választéka kisebb, de valamennyi tétel figyelemre méltó. A sörutánpótlás időnként akadozik, volt, hogy üresen találtuk a sörhűtőt, normális esetben 10-20 sört tartanak, zömmel élvonalbeli főzdéktől a tágan értelmezett Erdélyből, valamint a Kárpátokon túlról. A sörárak megszokottak, 1000 és 1500 forint közöttiek, a kimért borok esetében előfordul, hogy felborul az ár/érték arány. Jellemző a talán nem is tudatos magyar-fóbiára, hogy a mellékhelységre fehér krétával felírták 13 nyelven, hogy „nők”, illetve „férfiak”, de magyarul nem. Miközben a városban ma is él több, mint 15.000 magyar. (Bár lassacskán az is bátor dolognak számít, hogy a vendégeket nőkre és férfiakra osztják az üzemeltetők s figyelmen kívül hagyják a többi 35.186 nemet. Íme a jövő új törésvonala: a normálisok és a gender-kretének között.)

A másik egység egy igazi sör-centrikus gasztro-kocsma, a Joy’s. Az aradi sörrajongók zarándokhelyét a színház háta mögött találjuk, a hajdani Szabadság téren, ahol eredetileg a város ikonikus szobrát 1890. október 6-án felavatták. (Nem sokkal a román megszállást követően, 1925-ben lebontották, többfelé őrizték, legtovább a várárokban feküdt, 1999-ben került rácsok mögé, a Minorita rendház udvarára, 2004 óta látható a hajdani Attila téren, mely jelenleg a Megbékélési park nevet viseli.)

A Joy’s földszinti terme, hangulatos, pub-szerű. Egyik teremben fából készült bútorok, zöld növények, irodalmi plakátok, hatalmas könyvespolcon a könyveken kívül régi írógép, VEF 206-os rádió, kerámiából készült sörös korsók, korondi edények, porcelán kávéskészlet. A másik teremben a dekoráció visszafogott, de ez is hangulatos, hajópadlós, a székek kovácsolt vasból készültek. A földiszinti belső udvarban és az emeleti gangon kiképezett terasz romkocsmás hangulatú. Nyáron, a forgalom növekedésével meg szokták nyitni a Szabadság téri tágas teraszt is.

A hely alapvetően az italokra, azon belül a kézműves sörökre specializálódott, de egy ideje meleg konyhájuk is van, burgereket, pasta-kat, sült húsokat kínálnak, egyfajta biztonsági játék keretében.

Az árak értékarányosak. Az ételek zömének ára átszámolva a 2000 és 3000 forint közötti sávban mozog, a sörök ára követi az adott márkák jellemző díjszabását, ezek többnyire 1000 és 2000 forint közötti összegbe kerülnek. Sörözni járunk ide főként, de kipróbáltuk a carbonara penne-t, s a hamburgert is az étlapról, mindkettő tisztes középvonalas, jobbacska produkció volt.

A kiszolgálás kedves, udvarias. A személyesség és felkészültség pincérfüggő.

A sörválaszték impozáns, 70-80, főként minőségi, kisüzemi sört tartanak palackban, néhányat csapolva is kínálnak, ezek jellemzően nagyipariak, egy-két nem kiugró kisüzemit leszámítva. Mindeddig nem vállalkoztak különleges minőségű, drága sör – pl. Bereta, Hop Hooligans – csapolására. Ügyelnek rá, hogy sörtémában mindig napirenden legyenek, az ország sörújdonságainak jelentős része itt megkapható. Néha magyar sörök is feltűnnek a választékban. Van néhány jobbacska boruk és töményitaluk is.

Összefoglalva, aki Aradon jár és jó sört akar inni, annak nem sok választása van. De ami van, az jó eséllyel megelégedésére fog szolgálni.

Kiemelt kép és a fotók a szerző felvételei.

Elérhetőségek:

Methexis

Telefonszám: + 40 770 499 846,

Honlap: http://methexis-store.ro/,

E-mail-cím: [email protected])

Joy's

Honlap: https://www.facebook.com/cafeneauajoys/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.