Hosszú füstön készült ételek Székelyföld szívében: Székelytanya Zetelakán

A Székelytanya a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt.

Borbély Zsolt Attila
2021. 07. 09. 11:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú, de való: Árpád kori településeink egy része valamilyen magyarellenes atrocitás révén került a köztudatba. A honfoglalás után nem sokkal alapított Gyöngyöspata hallatán sokaknak nem a csodás borok, vagy az évezredes múlt, hanem egy közösség- és értékpusztító jogi szubkultúra abszurd ítélete és az etnikai inkompatibilitás jut eszébe, a szintén kiváló borokat adó Olaszliszkáról a magyargyűlöletből fakadó lincselés, az ezerháromszázas évek elején már bizonyítottan fennálló Zetelakáról pedig a román állam botrányos justizmordja, mely ártatlan székely emberek ellen irányult.

A régi-új román hatalmi elit a rendszerváltás után egy az egyben folytatta a Ceausescu rendszer nyíltan magyarellenes politikáját, ami evidensen tetten érhető volt, amikor a gátlástalanul rágalmazó Hargita-Kovászna jelentés hangulati háttere mellett (eszerint Székelyföldről 1989 után elüldözték volna a románokat, ami szemen szedett hazugság) zetelaki és oroszhegyi emberek ellen perek indultak rendőr-lincselés ügyében, miközben az egész országra nézve amnesztiát hirdettek a forradalmi cselekmények tekintetében. Megpróbálták belemagyarázni e helységekben, valamint Kézdivásárhelyen történt lincselésbe az etnikai mozzanatot, holott csak azokat a rendőröket lincselték meg etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül, akik nyomorgatták a helyi lakosságot.

A négy és félezer lelket számláló, színmagyar Zetelakán bortermő szőlőt ugyan nemigen találni, de kiváló a szilvapálinkájuk, csodálatos természeti környezetben egy átlag feletti cukrászda működik itt, az Erdei Sütiház, valamint egy regionálisan egyedülálló BBQ étterem is, Székelytanya néven.

Hosszú füstön készült ételekre alapozó éttermet nyitni egy udvarhelyszéki községben, de úgy általában nagyvárosoktól távol, igencsak bátor kezdeményezés. A lassú hőkezelés erényei, legyen az sous vide, konfitálás vagy meleg füstön történő sütés még a milliós nagyvárosok közönségét sem érintették meg mélyebben, el lehet képzelni, hogy egy délvidéki, bánsági, partiumi vagy székelyföldi községben is magyarázni kell még az alapfogalmakat. Annál is inkább, hogy Kárpát medencei szinten, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül a többség számára BBQ és a faszénparázson való hirtelen sütés, a „grillezés” ugyanaz. Miközben erről szó sincs. Az utóbbi az átlagember hétvégi szórakozása, az előbbihez megfelelő felszerelés és elmélyült tudás szükséges.

A Székelytanya egy zetelaki parasztházban berendezett hangulatos étterem és pizzázó. A vaslemezből kialakított cégtáblán megjelennek a székely szimbólumok, a nap és a hold. Korondi kerámiában érkezik a méz a limonádéhoz, az asztalon fából készült borsdaráló a sajnos szinte mindenfele jellemző ipari borslisztszóró helyén. A kerthelyiség három részre tagozódik, közöttük szép ívű, nagymúltú székely kapu vezet át. Szeretnivaló, szívmelengető, vendégmarasztaló atmoszféra. A középső részleg keretében megtekinthető a nagy attrakció, a „smoker”, a melegfüstös, lassú hőkezelést biztosító alkalmatosság.

A kínálat három iránycsapásból áll össze. Tartanak egyrészt közismert és népszerű „street food” ételeket, pizzákat, hamburgereket, tortillakat, pasta-kat, továbbá Erdélyben népszerű házias magyar és székely ételeket, kiegészítve román konyha elmaradhatatlan slágerével, a pacallevessel. Az étlapon szerepel többek között húsleves, húsgombócleves, rántott és sült húsok, sült pisztráng, mákos guba, palacsinta, rétes, túrófánk. Az étterem specialitását – ez a harmadik iránycsapás – a külön oldalra nyomtatott s fekete táblára fehér krétával is felírt BBQ-ételek képezik. A honlapjuk tanúsága szerint időként főznek halászlevet és sütnek lazacot is. A szerény borválasztékot a temesrékasi nagypincészet biztosítja, tartanak a Heineken helyi termékei (Ciuc, Harghita) mellett Igazi Csíki Sört is. A tömények közül a vélhetően helyi szilvapálinka érdemel említést.

A kiszolgálás kedves, udvarias, segítőkész. Bár az étlapon ilyen opció nem szerepel, amikor jeleztem, hogy minél több BBQ-ételt meg szeretnék kóstolni, a felszolgáló bájos fiatal hölgy javasolta, hogy hoz egy vegyes kóstolótálat, aminek felettébb megörvendtem, éltem is a lehetőséggel. Az árak rendkívül kedvezőek, már-már zavarba ejtőek.

A helyről elnevezett pizza tésztája vastagabb az olaszosnál, de nagyon jó ízű és állaga is kiemelkedő, a feltétek átlagosak. Mint megtudtam, tésztája kovásszal készül. A marhaszegy, a sertésoldalas és császár kiváló, ízre, állagra egyaránt. A porchetta hidegen érkezik, bőre nem ropog, de így is finom. A chilis bab nagyon jó, kis sót, erőspaprikát még elbír. Mint az autentikus variánsok, nem tartalmaz kukoricát. A lecsó levesesebb az optimálisnál, kevés benne a zsiradék és a fűszerpaprika, ezzel még érdemes kísérletezni. A mellé kapott házi kovászos kenyér kifogástalan, a legjobb kézműves pékségek termékeit idézi ízre és állagra egyaránt. Kértem valami csípőset is mellé, a smoker előtt látható gyönyörű cserepes chili-növényekről csippentett le a pincérhölgy két darabot.

A Székelytanya a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt. A Facebook oldaluk szerint a lelkesedés nem ült el, a hely túlélte a járvány elleni védekezést, a választékot pedig a magyar konyha egyik világszerte elterjedt töretlen népszerűségű slágerételével, a lángossal bővítették.

Elérhetőségek

Székelytanya

Zetelaka, 537360

Telefonszám: + 40 740 775 759

Honlap: facebook.com/szekelytanya.zetelaka

Online kapcsolatfelvételre a Facebook-oldalon keresztül van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.