„Ízek, hangok, hangulatok” – A „Kicsi Gomba” Szovátán

Az összélménynek fontos összetevője itt a meghitt atmoszféra és persze a motivált, jókedvű kiszolgálás, ami visszatérésre ösztönöz.

Borbély Zsolt Attila
2021. 07. 14. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Balázs „A Székelyföld leírása” című hiánypótló s a maga részletességében, dokumentáltságában mindmáig egyedülálló monográfiájában „Belszékelyföldnek” nevezi Csíkszéket, Udvarhelyszéket és Háromszéket, „azon három széket, melyek hazánk keleti határszélének közelében helyezkedtek el.” „De e mellett van a Székelyföldnek egy kiebb eső másik része is.” – írja, majd így folytatja, akkori írásmóddal: „Ha amazt Belszékelyföldnek nevezők, ezt tájiratilag Külszékelyföldnek nevezhetjük, a mennyiben ezen rész a határszéltől nem csak jóval bennebb esik, hanem messze kinyulólag Erdély közepébe ékeli be magát, annak mintegy életerős vértől lüktető szivét alkotva. A Székelyföld ezen külső részét Maros és Aranyos székek alkotják.”

Marosszéknek talán legszebb részét képezi a székely Sóvidék, mely a maga természeti adottságaival, népi hagyományaival feledhetetlen élményt ad az idelátogató alföldi magyarnak. Félreértés ne essék, Temesváron született Aradon élő magyarként magamat is ide sorolom, mindkét városra, melyet otthonomnak érzek, illik az anekdota, miszerint egy erdélyi táborban a helyi székely atyafi azt kérdezte az ott nyaraló szegeditől, hogy „No akkor hogy es van az ott az Alföldön? Te elindulsz reggel s délben még mindig látlak?”.

A Sóvidék legjelentősebb települése Szováta, melynek környékén több ezer éve bányásznak sót. A várostól légvonalban 6, autóúton 8 kilométerre fekvő Parajdon bányászott só az elsők között kapta meg a legjelentősebb magyar minőségi védjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület által adományozott Aranyszalagot.

Gasztronómiai szempontból Szováta, melynek építészete ma is hordozza az Osztrák-Magyar Monarchia fürdővárosainak sajátos jegyeit, Parajdnál izgalmasabb célpont.

Van itt klasszikus magyar halászcsárda, fősodratú magyar-olasz-román egység és a fine dining irányába kacsingató ínyenc étterem is, a Pacsirta. S ott van sehova sem sorolható egyedi helyként a Kicsi Gomba, közvetlenül a Medve tó mellett, melynek teraszáról csodás kilátás nyílik a tóra és a környező erdőségekre. A névválasztásról kedves sorokat olvashatunk a honlapon: „Miért a Kicsi Gomba? Mert kellenek az ízek, hangok, hangulatok amikről beazonosíthatsz egy helyet. (…) Ha meghallod a Kicsi Gomba nevet mindhárom eszedbe fog jutni! (…) Ha gyereked van, nyugodtan ehetsz te is, mert van rengeteg játékunk, színezőnk és persze vannak gyerekszékeink, pelenkázónk és pelenka! Ha kutyád, egyéb kisállatod van, rakj rá pórázt és hozd be nyugodtan (halakat csak akváriumban)!”

A helyet a legfelkészültebb erdélyi séfek egyike, Orbán Ferenc ajánlotta figyelmembe, aki Marco Pierre White „Wheelers” nevű éttermében a junior sous chef pozícióig vitte (M.P.W.-t Gordon Ramsay önéletírásában egyik mestereként mutatja be.). Nem úgy mutatta be, mint a város legjobb éttermét, hanem úgy, mint egy szeretnivaló helyet, mely gasztronómiai síkon sem okoz csalódást, s melyet Szovátán járva érdemes meglátogatni.

A beltér hangulatos, a terasz igényes, a polcokon különféle könyvek és kiadványok, amiket a vendég olvasgathat az egyébként nem túlságosan elnyúló várakozási idő alatt. Jómagam Sántha Attila „Büh nagy székely szótárát” emeltem le a helyéről, mely a székely tájszavaknak valaha megjelent legteljesebb gyűjteményét adja.

A háromnyelvű, gazdagon illusztrált étlapot mediterrán és nemzetközi ételekre alapozták, s színesítették néhány helyi és klasszikus magyar fogással. Kínálnak többek között szarvasgombás gombalevest, tárkonyos gombás csirkeragulevest, pasta-kat, salátákat, fokhagymás sertésszűzet vörösboros gombaraguval, csirke- és pulykamellből készült fogásokat a kilencvenes évek stílusában, sertésoldalast chilis fokhagymás burgonyával, rozmaringos sertéskarajt, kacsamellcsíkokat kürtős kalácsban, vörösboros szarvaspörköltet, mákos gubát és chia pudingot.

A vegetariánus rovatban a szokványos rántott sajt mellett diós medvehagymás gnocchi, túrós puliszka és gombás rizottó szerepel, ami értékelendő. A vegetarianizmus (horribile dictu a vegánság) soha meg nem kísértett, de attól még éppoly örömmel ettem egy klasszikus Margherita pizzát, egy vargányás raviolit, vagy egy szarvasgombás papardellet, mint egy húsos változatot. Azok a legjobb vega ételek, melyek úgy adják az élmény teljességét, hogy nem hiányzik belőlük a hús, s nem azok, melyek egy húsételt próbálnak másolni, mint a vega-kolbász, a szójapörkölt vagy a rántott szejtán.

Az árak értékarányosak, egyes esetekben meglepően kedvezőek. Előételek átszámolva 1100 és 2200, levesek és desszertek 900 és 1500, főételek körettel együtt 1200 és 3800, forint között kaphatóak. A kiszolgálás kedves, mosolygós, szívélyes.

Első ízben, még a járvány előtt, egy rákos avokádós salátát ettem, mely nem győzött meg teljesen, éretlen avokádót vágtak bele, s így nem adta az elvárt élményt. Viszont frissen készült, üde, korrekt rákkal. Átlagos pirított bagettet és sajtropogóst adtak mellé. A fehér csokis, málnás, mascarpone-s sütemény jobb élményt adott, amolyan „félújhullámosnak” mondanám. Kevéske, vélhetően díszítésnek szánt erdei gyümölcsmártással tálalták, ami jól passzolt a sütihez. Idén márciusban ismét betértem hozzájuk, ez alkalommal egy kifejezetten jól sikerült lazacot kaptam, ami mellé gránátalmával, répaszalagokkal és uborkaszeletekkel gazdagított levélsalátaegyveleget és kellemes, selymes, zsályával ízesített tejszínes-vajas mártást adtak. A hal hőkezelése remekül sikerült, kívül szép pörzses, belül szaftos volt.

A Kicsi Gomba nem ostromolja a gasztronómia csúcsait, de amit vállal, azt jellemzően teljesíti. A szakmai kalauzok fő szabályát, miszerint csak az számít, ami a tányéron van, nyugodtan zárójelbe tehetjük. Mert az összélménynek fontos összetevője a meghitt atmoszféra és persze a motivált, jókedvű kiszolgálás, ami ezesetben önmagában is visszatérésre ösztönöz.

Elérhetőségek:

Kicsi gomba

Szováta, Fenyő utca 42.

Telefonszám: + 40 265 570 298

Honlap: http://www.kicsigomba.ro

Online kapcsolatfelvételre messengeren vagy a hivatalos honlapon keresztül van lehetőség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.