Kiskert étterem – célirányos utazást megérdemlő hely Széplakon

A Kiskert azon helyek egyike, ahová bármikor örömmel térnék vissza.

Borbély Zsolt Attila
2020. 10. 27. 9:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkockáztatható a kijelentés, hogy a balatoni gasztronómiai kínálat minőségi szempontból az utóbbi évtizedben többet fejlődött, mint az azelőtti fél évszázadban. Tíz éve még könnyű volt összeállítani a legjobb öt-tíz étterem listáját, a nehézséget inkább az jelentette, hogy van-e annyi valóban színvonalas hely, ma már ez komoly feladat, mivel szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik kiváló egység maradjon ki belőle. Nem véletlen, hogy a 2010-ben a magyar vendéglátás minőségelvű megújulásának (lásd még „gasztro-forradalom”) szolgálatába állott Magyar Konyha éves balatoni kiadványa külön műfajokra osztja a legjobb helyeket, szempontok szerint állít fel toplistákat (lásd fine dining éttermek, strandbisztrók, halsütők, cukrászdák stb.)

A nemrégiben, már szezonon kívül alkalmam volt a Balaton körül meglátogatni több, mint egy tucat számon tartott, toplistás helyet. Ezek zömmel valóban jók voltak, a Gasztrotérkép, illetve az azzal nagyfokú átfedésben levő Balaton magazin 2020 (benne a „100 jó hely a Balatonnál” fejezettel) tippjei megfontolásra érdemesek. Persze vegyesek, van közöttük házias fogásokat hangulatos, trendi környezetben kínáló, sok kulináris izgalmat nem nyújtó, de tisztes minőséget képviselő bisztró és a fine dining irányába kacsingató étterem egyaránt.

Számomra toronymagasan a Kiskert vitte a prímet. A korrektség kedvéért jelezném, hogy hasonló szintet képvisel a korábban már meglátogatott Kreinbacher étterem, a Pántlika porta, a Kistücsök, a Kristinus és a Sparhelt is, melyek most nem kerültek be a merítésbe.

A Kiskert a közigazgatásilag 1950 óta Siófokhoz tartozó Balatonszéplak főutcáján, nem messze az Ezüst parttól nyitotta meg kapuit. Korábban e helyen a Kovács vendéglő működött az éttermi fősodor tagjaként.

A beltér otthonos, hangulatos, a rusztikus, fagerendás tetőzettel fedett igényes kerthelység is vendégmarasztaló. Kívül belül rengeteg zöld növény, az asztalon élő virág.

A We Love Balaton egyik tavalyi cikkéből kiderül, hogy a tulajdonosok a Kistücsökben dolgoztak, Horváth Szilárd főpincérként, felesége, Südy Ágnes pedig szakácsként. Az étterem honlapjának bemutatkozó soraiból megtudhatjuk, hogy a Kiskert a magyaros, kisvendéglős ételekre alapoz, „ám minden ételbe kerül egy kis csavar vagy újítás”, hogy nemcsak az ízekben, hanem tálalásban is igyekeznek maximumot nyújtani, továbbá azt is, hogy a fine-dining stílusból is kölcsönöznek ötleteket.

Mindez visszaköszön a tányérról is, annyi apró különbséggel, hogy kicsivel többet visznek bele az egyes fogásokba „egy kis csavarnál”, mint ahogy szerényen fogalmaznak.

Az étlap jól átgondolt, összefogott, alapanyagait tekintve változatos, szerepel rajta két előétel, három leves, nyolc plusz három főétel (három vega) és három desszert. Minden étel külön kompozíció, mint ahogy a színvonalas éttermekben megszokott, nincs feltét/köret rovat. Hadd említsem példálózva, hogy a sertéstarját lencsével és gyökérzöldségekkel kínálják, a kacsacombot mustáros-mazsolás káposztával és csicsókával. A borlap a Balaton körül gazdálkodó élvonalbeli borászatok nedűiből nyújt szűk, de színvonalas választékot. Vannak jó pálinkáik is, a minőségi sörök egyelőre még hiányoznak a választékból.

A fogadófalat túrókrém, házi kovászos kenyérrel. Remek kezdés.

Ezután kitűnő ízesítésű, kifogástalan állagú, vagdosott (és nem darált) tatárbifszteket kapunk, pazarul tálalva, roppanós, marinált zöldségekkel. A kedvenc előételek rovatomban, több mint negyed évszázad tudatos gasztro-kalandozás után ez volt az egyik műfajcsúcs.

Kiváló volt a bőrén sült fogas is, a bőr ropogós, húsa szaftos, sózása optimális, mellé pürésített valamint pirított paszternákot valamint párolt kelkáposztát kapunk. Ez is remek tányér.

A desszert íz és állagjátékai elkápráztatóak a dió és a csoki fagylalt, lisztmentes torta, hab textúrákban mesés egésszé olvadt össze, a tálalás a Gault Millau-sapkás éttermeket idézte.

A Kiskert azon helyek egyike, ahová bármikor örömmel térnék vissza. Vélhető, hogy a tulajdonosok is a visszatérő vendégekre alapoznak, akárcsak a Déli part állócsillaga, a Kistücsök, ahová a fővárosból is leruccannak családok egy vasárnapi ebéd kedvéért. A Kiskert is megér egy ilyen külön utat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.