KNYSA – mediterrán bisztró Nagykanizsa szívében

A bisztró újragondolt, igényes, virtuóz tálalású ételekkel igyekszik meghódítani a régió étterembe járó közönségét.

Borbély Zsolt Attila
2021. 07. 07. 10:50
null
Forrás: A képek a szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagykanizsa nevét 1245-ben említi a legkorábbi írásos emlékünk, „ăterra Knysa” formában. E nevet választotta az ambíciózus csapat, mely esetenként újragondolt, igényes, virtuóz tálalású bisztróételekkel igyekszik meghódítani a régió étterembe járó közönségét.

„Küldetésünk, hogy a város egyik ikonikus bisztrója, bárja, szórakozóhelye legyünk, pezsgést adva a nagykanizsai hétköznapoknak. Izgalmas építészettel, kimagasló konyhatechnológiai háttérrel szeretnénk elérni, hogy üzleti vacsoránál, laza ebédnél, kávénál a Knysa valódi élménnyel szolgáljon minden vendég számára.” – olvashatjuk a honlapon.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Midőn a kanizsai éttermek világhálós lenyomatai között keresgéltem tervezett családi ebédünk célpontját, lényegében a Tripadvisor, valamint Google Maps toplistáit évek óta vezető Szőlőskert és az előbbi közösségi élményrögzítő portálon harmadik, az utóbbin pedig második helyen álló Knysa között kellett döntenem. Utóbbi nyert, az étlapon szereplő alapanyagok, íztársítások nem kevés kulináris izgalmat ígértek, a tálalt ételek esztétikája igencsak meggyőzőnek tűnt.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A bisztró a város központjában nyitotta meg kapuit. A beltér korszerű, trendi, a terasz igényes. Az asztalon só- és borsdaráló, a házi készítésű fűszeres olaj (rozmaringos és chilis) alapja pomace minőségű, jó minőségű extra szűzzel jobb eredményt lehetne elérni.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A konyha mediterrán bisztró ételeket kínál elsősorban, némi kreativitást is megcsillantva. Szerepel a választékban az olasz előételek, pizzák, pasta-k mellett több ígéretes steak, amit az étlap szerint spanyol faszenes grill kemencében sütnek. A kacsamellet rebarbarás málnaraguval, a vákuum alatt készült sertésszűzet mandulás habbal és grillezett spárgával, a csirkemellből készült „saltimbocca-t” fehérboros cukkiniraguval, bébispenóttal és koktélparadicsommal körítik. (A népszerű római étel jelentése: „ugorj a szájba”, az eredeti recept az érlelt sonka, a borjúhús és a zsálya ízharmóniáira épül, amerikai hatásra világszerte készítik csirke- és sertéshúsból is. Autentikus olasz étteremben is volt szerencsém disznókarajból készült variánst enni, ha nem szárítják ki a húst, kifejezetten finom. A borjút laskagombával helyettesítve hangulatos party-étel vagy akár hétköznapi előétel is lehet belőle.)

Az itallap is igényes, remek a helyi nedűkre alapozó borlap, kínálnak a nagyipariak mellett néhány magyar csúcssört a Monyó, valamint a Fehér Nyúl nevű főzdéktől, továbbá Zimek pálinkákat, s más komolyabb töményitalokat. A széles koktélválasztékból érdemes kiemelni a prémium gin-tonic-okat. Kitűnő limonádékat készítenek.

Az árak értékarányosak, túlzásoktól mentesek.

A kiszolgálás udvarias, igyekvő, de még jócskán javítható, leginkább az odafigyelés tekintetében. A vendég számára kevés dolog bosszantóbb annál, mint amikor rendel valamit, a pincér félrehallja, mást hoz, majd vitába száll a rendelést illetően. Jómagam Sauvignon Blanc – Sárgamuskotály házasítást kértem, így, szépen végigmondva a ház borának alkotóelemeit. Chardonnay-t kaptam, miközben a Chardonnay még csak ötlet szinten sem merült fel. Az is sajátos, hogy a hét fős társaságnak hat séfüdvözletet hoznak ki (dizájnos befőttes üvegbe rejtett mini-caprese-t, azaz dresszingelt mozzarella-golyókat, koktélparadicsommal), pár percig várunk, észreveszik-e a bakit, de nem, szólni kell a pótlás érdekében. Ráadásul a társaság ugyanazon tagja, aki kis híján fogadófalat nélkül maradt, kapja meg a főételét több, mint tíz perccel a többiek után, amikor már szinte mindenki befejezte az evést.

Az ételek minősége főszabály szerint átlag feletti, egyes esetekben katarzis-közeli, de akad mellélövés is. A két végpont egyike a kiváló tatár, mely kreatív, szépen tálalt, helyben sült olívás pizzakenyeret adnak hozzá, a műfaj egyik csúcsa, a másik a fritto misto. Azt még csak elnézzük, hogy gyengécske apróhallal gazdagították a rák-tintahal-kagyló egyveleget, azt kevésbé, hogy ha nem is teljesen élvezhetetlenre, de bizony túlsütötték őket. A fokhagymás chiliszószos garnéla friss volt, kár, hogy a mártáshoz édes-csípős készterméket használtak.

A Cézár salátához kiváló ötlet a posírozott tojás, ami közelebb viszi a fogást az eredeti recepthez, mint ahogy az is, hogy római salátát használnak hozzá. A tojás sajnos túlkészült, a sárgája elvesztette a cseppfolyós állagát. A faszénparázson sült csirke finom, összességében a produkció átlag feletti.

Korrekt volt a bouillabaisse (marseille-i halleves), valamint a kagylós-rákos-paradicsomos penne. Remek pizzát sütnek, egyfajta átmenetképpen a nápolyi és a trattoria stílus között. Desszertre csak egyikünk vállalkozott, az „áfonya – fehércsokoládé – mandula” elnevezésű, számos elemből álló, íz- és állagjátékokban gazdag kompozíció kiváló zárásnak bizonyult.

A Knysa könnyedén szintet léphetne, ha jobban odafigyelnének az apróságokra, meg persze a vendégre, de jelen formájában is regionálisan kiemelkedő egység. A visszatérés sem lenne ellenemre, jó néhány vonzó fogás megkóstolatlan maradt a tokaji borban pácolt libamájtól a firenzei süllősalátáig.

Elérhetőségek

Knysa étterem

Nagykanizsa, Erzsébet tér 17.

Telefonszám: +36 30 160 8888

Honlap: http://knysa.hu/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.