Kulináris úttörők Székelyföldön: Kastély étterem

A Kastély biztos pont a székelyföldi gasztro-palettán, Sepsiszentgyörgyön az egyik legszínvonalasabb hely.

Borbély Zsolt Attila
2021. 07. 02. 20:15
null
Fotó: A képek a szerző felvételei
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelység a Kárpát medencei magyarság talán legkonzervatívabb népcsoportja. Különösen igaz ez kulináris síkon. Aki megpróbálta már rávenni székely jóbarátját vagy akár szerelmét, hogy megkóstoljon olyasmit, amivel gyermekkorában nem barátkozott meg, legyen az rák, pacal vagy akár ponty, az tudja, miről beszélek.

Ebben a társadalmi-kulturális környezetben különösen bátor és egyben nemes kezdeményezés egy székely városban olyan éttermet nyitni, mely szakít a helyben megszokott, bevett sablonokkal.

Fotó: A képek a szerző felvételei

2015-öt írtunk, midőn több székelyföldi ínyenc jóbarátom egymástól függetlenül ajánlották figyelmembe a sepsiszentgyörgyi Kastély éttermet, mint az akkori vendéglátás csúcsegységét. Nem is telt sok idő bele, hogy kipróbáljam a helyet, ahová azóta több ízben is visszatértem, legutóbb idén februárban. Egy esetben sem csalódtam. Nem állítom, hogy ne lehetne itt-ott csiszolni egyik-másik fogáson, de azt viszont igen, hogy a Kastélynak sikerült megmaradni az élbolyban.

Fotó: A képek a szerző felvételei

S azt se feledjük, hogy ez az étterem egyike volt az úttörőknek, akik nem elégedtek meg azzal, hogy középszerű alapanyagból középszerű szabványételekkel lakassák jól a vendégeket, még akkor sem, ha ez a jövedelmezőbb. Kezdettől fogva jó minőségű alapanyagok kíméletes, kreatív feldolgozására törekedtek.

Fotó: A képek a szerző felvételei

A beltér hangulatos, otthonos. A falra erősített polcokon borosüvegek, nagy beltartalmú pohár dugókkal, boros poharak, továbbá gasztronómiai kiadványok. A székek támláját székely szimbólumokkal, a nappal és a holddal ékítették. Az asztalon só- és borsdaráló, esztétikus korondi kerámia szalvetta-tartó.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Az átgondolt, összefogott étlap abban is szakít sablonokkal, hogy nem bízza vendégre a köretválasztást, hanem minden étel komplett kompozíció, a fekete rizzsel és wasabis majonézes jégsalátával tálalt, bőrén sült lazactól az aranyburgonyával és diós rukkolával kínált kacsamájas marhabélszínig.

Mint a honlapról megtudhatjuk, Kovács Gábor Áron séf, aki egyben tulajdonos, megfordult több budapesti csúcsétterem konyháján, így Fricskában, Dérynéban, Klasszban, a Seasonsben és Halászbástya étteremben. Az étlap a magyar és nemzetközi konyha népszerű ételeiből kínál csinos, de nem eltúlzott választékot. Megtaláljuk rajta a kakaslevest, hentes gulyást, húsgombóclevest, cigánypecsenyét, mangalica-kolbászt és -flekkent éppen úgy, mint a bélszínsalátát, a tatárbifszteket, a zöld korianderes pasta-val körített rákot, a szecsuáni borsos csirkecombot, grillezett koktélparadicsommal, cukkinivel és mákos zöldpaszullyal.

A borlap szép, mintegy negyven tételes választékot kínál a román és a magyar borok legjavából. Tartanak kiemelkedő helyi pálinkákat és néhány jó sört, valamint import töményitalt is.

Az árak a minőséghez képest kedvezőek. Előételeké átszámolva 2000 és 3200, leveseké 1200 és 1400, főételeké 2200 és 6000, desszerteké 900 és 1300 forint között mozog ezidőtájt.

A kiszolgálás udvarias, gyors, szolgálatkész.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Nem sorolnám fel az elmúlt évek összes emlékezetes fogását, de mindenképp megemlítenék közülük néhányat. Elsőként a szezámmagos vörös tonhalat fafülgombás salátával. A halat fekete és fehér szezámmag elegyébe forgatták, úgy sütötték meg, kíméletesen. Jó volt hozzá a vegyes leveles salátából (radicchio, rukkola, salátanövény) és juliennere vágott répából álló köretágy, melynek harmonikus dresszingjében felsejlik a szezámolaj, a szójaszósz és némi lime. A zöldségconsommé nem egyszerű műfaj, itt is megugrották a lécet. A szép tiszta, sötét színű, koncentrált, kifejező ízű levest, vékony szeletekre vágott csiperkével és fafülgombával tálalták. A konfitált kacsacomb aszaltszilvás lilakáposztával az étlap egyik slágere, első látogatásunk óta szerepel a választékban. A comb jó ízű, kívül szépen pirult, belül rózsaszínű, jól sikerült, a lilakáposzta is jó volt hozzá. Nem bántuk volna, ha egy klasszikus köretelem is helyet kap a tányéron. A pohárban tálalt kávés panna cottahoz jól passzolt a könnyed dióhab és a karamell. A 2021 tavaszától érvényes étlapról a „borlekváros és almabefőttes kacsamáj creme brullée-t” kóstoltam, ami remek ízegyensúlyú birsraguval és erdei gyümölcsökkel érkezett a jelzett kísérők helyett, a cserét nem bántam. A főelem ízletes volt, állagán lehetne még javítani. A „csokicsoda” nevű trendi, befőttes üvegben tálalt desszert kiemelkedő volt, különféle színű és ízű csokirétegeken némi pirított édesmorzsa adta a roppanós elemet, az ízek összjátéka remeknek bizonyult.

A Kastély biztos pont a székelyföldi gasztro-palettán, Sepsiszentgyörgyön az egyik legszínvonalasabb hely a Szikra, a Gado és az Indivino mellett.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Elérhetőségek:

Kastély étterem

Sepsiszentgyörgy, Oltmező utca DN12

Telefonszám: + 40 749 822 822

Honlap: https://www.kastelyvendeglo.ro

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.