Hol vannak két évtizeddel később az egykori aranycsapat tagjai?

Ritka pillanat, amikor a régi idők aranycsapatai újra összeállnak a közönség előtt. A vízilabdázóknál ez manapság a masters-világbajnokságokon lehetséges, kedden nem a medencében, a Millenárison megrendezett közönségtalálkozón lehetett látni Kemény Dénes csapatainak több kiváló játékosát. A különleges alkalom apropóján utánajártunk, merre sodorta az élet a 2000-ben Sydney-ben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben diadalmaskodott huszonegy játékost, illetve a sikerkovácsot.

2021. 09. 15. 19:44
Budapest 20210914 Vízilabda 2021 Millenáris sajtóbeszélgetés Fotó Földi Imre Nemzeti Sport Gundel Takács Gábor Kemény Dénes Biros Péter Vári Attila Fodor Rajmund Marcz Tamás Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény Dénes mindössze huszonegy pólós bevetésével nyert meg nyolc év alatt három olimpiai aranyérmet, és bár többségük már visszavonult a vízilabdázástól, gyermekkoruktól kezdve a vízparton éltek, így nem meglepő módon profi pályafutásuk lezárultával is szeretett sportáguk közelében maradtak. Mindössze ketten választottak más utat. Kásás Tamás egy közelmúltban adott interjúban elárulta, ugyan még hiányzik neki a csapattársaival alkotott közösség, de nem szerette volna, hogy vízilabdás olimpiai bajnokként bélyegezzék meg. Vágyakozik más országok megismerésére is, és talán ennek jegyében egy csipet egzotikumot is hozott Budapestre, olasz éttermet nyitott. Steinmetz Ádám merőben más utat választott: 2017 nyaráig a Vasas vízilabda-utánpótlásának szakmai vezetője volt, majd politikai pályára lépett, és a 2018-as országgyűlési választásokon a Jobbik színeiben bejutott a parlamentbe.

Szintén ritka kivételt képez Hosnyánszky Norbert és Mindketten a 2008-ban olimpiai bajnok csapat tagjai voltak, és a Kemény-korszak „aranylegényei” közül már csak ők aktívak. Előbbi a Budapest Honvéd, utóbbi az FTC pólósa, és a tokiói olimpián még a nemzeti csapatban is brillíroztak. Hosnyánszky a nyári torna után lemondott a válogatottságról, Varga Dénes jövőbeli szereplése még kérdéses, de Märcz Tamás szövetségi kapitány reméli, az univerzális klasszis vezérként továbbra is ott lesz a csapatban.

A visszavonult olimpiai bajnokok közül a már említett Märcz előbb a BVSC vezetőedzőjeként, majd a női válogatottunk másodedzőjeként tevékenykedett. A férfi nemzeti csapatot 2017 januárjától kormányozza, 2020-ban Európa-bajnoki címet, 2021-ben pedig olimpiai bronzérmet ünnepelhetett fiaival. Märcz Tamás elődje a szövetségi kapitányi poszton Benedek Tibor volt, aki közel négy évet töltött el a válogatott élén. Ezután a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnökségi tagja volt, emellett az UVSE szakmai igazgatójaként, később vezetőedzőjeként dolgozott. 2020 májusában megszakította minden kapcsolatát a vízilabdával, mint kiderült, súlyos betegsége miatt, amelynek következtében az év júniusában elhunyt.

A hazai szövetség kötelékébe tartozik Vári Attila is, 2018 szeptembere óta ő az elnök. Vári mellett Madaras Norbert és Molnár Tamás alelnökként tevékenykedik, Biros Péter, Gergely István és Székely Bulcsú is elnökségi tag, utóbbi az utánpótlás-bizottságot is vezeti. Fodor Rajmund az MVLSZ versenyfelügyeleti bizottságának a titkára. Madaras a szövetségbeli munkája mellett az FTC vízilabda-szakosztályát irányítja, Molnár a Szegedi Vízilabda Egylet ügyvezető igazgatója, Biros az Egri Vízilabda Klub szakmai igazgatója, Gergely a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke, Fodor pedig játékvezetői licenccel rendelkezik, illetve a kaposvári vízilabdaklub szakmai vezetője.

Rajtuk kívül is többen töltenek be vezetői posztot: Szécsi Zoltán Egerben ügyvezető elnök, Steinmetz Barnabás szakosztály-igazgató a Honvédnál, Kis Gábor a mezőtúri Invictus SC szakmai igazgatója. Természetesen vezetőedzőkben sincs hiány: az FTC, Varga Dániel az OSC mestereként az ob I-ben néznek szembe egymással. Utóbbi stábjában Kósz Zoltán kapusedzőként dolgozik. Varga Tamás is a medence partjáról kormányoz, de ő a hölgyek mellett döntött, és a Szeged SZTE ob I-es női csapatának vezetőedzői, valamint a női juniorválogatott szövetségi kapitányi posztja is övé, ráadásul az SZNVE pólósuliját is ő irányítja. Kiss Gergely is az utánpótláskorúakkal foglalkozik: üzleti érdekeltségei mellett a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója.

Végül, de nem utolsósorban ejtsünk néhány szót a sikerkovácsról is! Kemény Dénes 1997-ben vette át válogatottunk irányítását és 2012 szeptemberéig maradt a nemzeti csapat élén. Az év decemberétől már az MVLSZ elnökének mondhatta magát, majd 2018 szeptemberében lemondott tisztségéről. Az egykori sikeredző azonban azóta sem távolodott el a sportágtól: Kásás Zoltánnal karöltve a Testnevelési Egyetemen vízilabdaedzőket képez, Varga Dániel és Varga Tamás is nála tanulta a mesterfogásokat.

A borítóképen: Közönségtalálkozó az olimpiai bajnok vízilabdázókkal a Világraszóló bajnokaink – 177 mesés győzelem elnevezésű kiállításon. Forrás: Nemzeti Sport/Földi Imre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.