Ekkora bunyó még soha nem volt a Tottenham stadionjában! + videó

Szombaton éjjel jön az év bokszmeccse a WBA, a WBO, az IBF és az IBO egyesített nehézsúlyú vb-címéért: az öveket birtokló brit Anthony Joshuának kőkemény kihívója van az ukrán Olekszandr Uszik személyében. A bunyót a Tottenham Hotspur futballcsapat stadionjában rendezik meg.

2021. 09. 24. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 31 éves Anthony Joshua az öt jelentős profi bokszszervezetből négy, a Bokszvilágszövetség (WBA), a Bokszvilágszervezet (WBO), a Nemzetközi Bokszszövetség (IBF) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) nehézsúlyú bajnoki övét birtokolja, s ezek szabályai szerint köteles volt elfogadni az ukrán Olekszandr Uszik kihívását. Joshua eddigi huszonöt meccséből huszonnégyet megnyert, huszonkettőt kiütéssel. 2017-ben a Wembley-ben TKO-val győzte le az ukrán Volodimir Klicskót, ekkor a WBA és az IBO vb-övét is megszerezte, az IBF-é már nála volt. 2018-ban az IBF öve is hozzá került, ehhez az új-zélandi Joseph Parkert verte meg tizenkét menetben pontozással. 2019 januárjában azonban mind a négy vb-címét elveszítette, miután TKO-val kikapott a mexikói születésű, amerikai Andy Ruiztól. Decemberben azonban Szaúd-Arábiában, Dzsiddában visszavágott neki, pontozással nagy fölénnyel nyert; két pontozó 118:110-es, egy 119:109-es végeredményt hozott ki. Így újra hozzá került a négy öv, s az öt nagy szervezet közül csak a WBC-nél (Bokszvilágtanács) más a világbajnok, mégpedig honfitársa, a veretlen Tyson Fury (30 győzelem, 1 döntetlen), aki majd október 9-én bokszol az amerikai Deontay Wilderrel. (Az immár trilógiává bővülő párharc júliusra tervezett harmadik felvonását a címvédő Fury pozitív koronavírustesztje miatt kellett halasztani.)

Az is nagy meccs lesz, de szombaton Joshua is emberére akadhat. A britnek a Ruiz elleni sikeres visszavágója óta csak egy meccse volt, ezen tavaly decemberben a kilencedik menetben kiütötte a bolgár Kubrat Pulevet. Holnapi ellenfele, a 34 éves  Olekszandr Uszik eddig még nem szállt ringbe a nehézsúlyú címért, viszont egy divízióval lejjebb, a cirkálósúlyban a WBA, a WBO, az IBF és az IBO bajnoki címet megszerezte, a mérlege pedig 18 mérkőzésből 18 győzelem.

Mindkét bokszolónak parádés az eredménylistája:

Érdekesség, hogy a 2012-es londoni olimpián mindketten aranyérmesek voltak, Uszik a nehézsúlyban, Joshua a szupernehézsúlyban győzött. A mérkőzésüket, amelyet szombaton, magyar idő szerint 23 órakor rendeznek Londonban, a Tottenham Hotspur stadionjában, 65 ezren láthatják a helyszínen – a meccsre gyakorlatilag minden jegy elkelt.

Az, hogy az ökölvívók mennyit kasszíroznak, függ a találkozó televíziós nézettségétől (pay-per-view) is, de Joshua hozzávetőleg 50, Uszik pedig 15 millió dolláros bevétellel kalkulálhat. A fogadóirodáknál természetesen Joshua a favorit, az ő győzelme 1,44-szeres, Usziké 3,48-szoros pénzt hoz a fogadóknak. Az ukrán ökölvívó azonban ezzel nem foglalkozik.

– Az erőnk nem abban rejlik, hogy termetre mekkorák vagyunk, hanem a lelkünkben. A méretek nem számítanak, Dávid háromszor kisebb volt Góliátnál, mégis legyőzte – jegyezte meg a Joshuánál hét centivel alacsonyabb, de így is 191 centiméter magas Olekszandr Uszik a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyre extravagáns módon Batman fő ellensége, Joker öltönyébe bújt. Viccesen ezzel is rá akart ijeszteni ellenfelére. 

Az összejövetelen a felek egyébként kölcsönösen tisztelték egymást, Uszik szupersztárnak nevezte Joshuát, és sietett leszögezni, hogy magát viszont egyáltalán nem tartja annak. Joshua nem becsüli le, a címvédő óvatosan nyilatkozott, elmondta, hogy olyan kemény csatára számít, mint 2017-ben Volodimir Klicsko ellen.

Az biztos, hogy ekkora bunyó még soha nem volt a Tottenham stadionjában. Ukrajnában azért is hatalmas várakozás előzi meg az összecsapást, mert Olekszandr Uszik a harmadik legnépszerűbb ukrán sportolónak számít az ugyancsak ökölvívó Vaszilij Lomacsenko és a labdarúgó Olekszandr Zincsenko, a Manchester City játékosa után. S Ukrajnában abban bíznak, hogy Uszik most bosszút áll Klicskóért.

Pénteken délután Joshua 109, Uszik 100 kilogrammal mérlegelt az ütközetre.

Borítóképünkön Anthony Joshua és Olekszandr Uszik a sajtótájékoztatón. Forrás: Twitter/DAZN Boxing

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.