Guardiola a Leipziget dicsérte a különös manchesteri fogócska után

A Manchester City hazai pályán 6-3-ra legyőzte az RB Leipziget a Bajnokok Ligája csoportkörének az első fordulójában. A találkozó különös fogócskát hozott: a vendégek háromszor is felzárkóztak az angolok nyakára Christopher Nkunku góljaival, ám a City mindháromszor perceken belül újra kettőre növelte az előnyt. Josep Guardiola, a házigazdák menedzsere dicsérte az ellenfelet, a lipcseiek pedig érthetően a kapott hat gól miatt keseregtek elsősorban.

2021. 09. 16. 7:15
Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gólzáporos meccset játszott a Bajnokok Ligájának egyetlen magyar érdekeltségű csapata, az RB Leipzig, ám ebből nem jött ki jól, mert 6-3-ra kikapott a Manchester City vendégeként. A hazai csapat a 28. percben már 2-0-ra vezetett, majd egy különös fogócska alakult ki: a lipcseiek gólt szereztek, amire az angolok mindig azonnal válaszoltak. A vendégeknél Christopher Nkunku remekelt, háromszor is az ő góljával sikerült felzárkózni. A 43. percben szépített 2-1-re, de Mahrez tizenegyesből újra kettőre növelte az előnyt még a szünet előtt. Nkunku az 51. percben ismét egyre csökkentette a hátrányt, öt perccel később már 4-2 állt az eredményjelzőn Jack Grealishnek köszönhetően, a 73. percben Nkunku újra betalált, ám két két perccel később Cancelo lövésével 5-3 lett az eredmény, majd már az RB Leipzig francia csatárának az „ösztönzése” nélkül született újabb hazai gól révén nem sokkal a lefújás előtt.

A lipcsei csapatban és végigjátszotta a találkozót, a 60. percben állt be Ermil Forsberg helyére. Emlékezetes hibát egyikük sem követett el, de segíteni sem sokat tudtak a csapatukon. A történelmi hűség kedvéért kell megjegyezni, hogy a Leipzig a 78. perctől emberhátrányban küzdött, a volt City-játékos Angelinhót második sárga lappal kiállította a játékvezető, de ez a mérkőzés képén sokat nem változtatott.

 

Fotó: Oli Scarff / AFP

 

Az angolok érthetően boldogan nyilatkoztak a mérkőzés lefújása után, hiszen látványos meccsen szereztek három pontot és rajtoltak nagyszerűen a Bajnokok Ligájában. Ez amúgy nem számít nagy meglepetésnek, hiszen a Manchester City ezzel együtt az utolsó nyolc hazai BL-meccsét megnyerte, és tizenöt mérkőzés óta veretlen a saját stadionjában.

– Fiatal, erős, agresszív, fantasztikus csapattal játszottunk, a Leipzig játéka remek üzenet a futballról – dicsérte az ellenfelet Joseph Guardiola, a Manchester City menedzsere. – Ma azonban a mi játékosaink jobbak voltak, ezért nyertünk. A lipcseiek egy pillanatra sem adták fel a meccset, nagyszerűen támadtak, mindent vagy semmit alapon futballoztak. Nekünk sokat segített, hogy a góljaikra azonnal tudtunk válaszolni. A legutóbbi három hazai mérkőzésünkön tizenhat gólt szereztünk, szombaton a Southamptont fogadjuk, szeretnénk ezt a formát átmenteni arra a meccsre is.

Jack Gealish nagyszerűen futballozott, és fontos gólt szerzett, amikor a német együttes felzárkózott 3-2-re. Ő a nyáron százmillió font ellenében érkezett a Manchester Cityhez az Aston Villától, és ezzel ő lett a legdrágább angol labdarúgó az ország futballjának a történelmében.

– Nagyszerű este volt ez az egész csapatnak és személyesen nekem is, hiszen gólt lőttem, ami mindig remek érzés – lelkendezett. – A társaim folyamatosan arról beszélnek, hogy az előző kiírásban már közel kerültek a Bajnokok Ligájában a végső sikerhez, azt hiszem, hogy most igazán reális cél a serleg megnyerése.

 

Fotó: Oli Scarff / AFP

 

Az UEFA a mérkőzés emberét ezúttal nem a győztes csapatból választotta ki, a díjat a lipcsei Christopher Nkunku vehette át. A Bajnokok Ligája történetében ő a negyedik olyan játékos Gareth Bale és a török İrfan Can Kahveci után, aki vesztes csapatban ért el mesterhármast.

– Minden hibánkat azonnal megbüntette a City – kesergett a lipcsei csatár. – Mi sok egyéni hibát követtünk el, hiába lőttem három gólt, az ellenfél mindig azonnal válaszolni tudott rá. Jobban kellett volna összpontosítanunk, hiszen pontosan tudtuk, milyen minőséget képvisel a Manchester City.

Jesse Marsch, az RB Leipzig vezetőedzője sokkal kevésbé lelombozva nyilatkozott, pedig a csapata eddig a Bundesligában sem szerepel kiemelkedően, a négy meccséből csak egyet nyert meg, hármat pedig elveszített, és most a Bajnokok Ligájában sem rajtolt jól.

– Ha az első félidőben is úgy játszunk, mint a másodikban, akkor több esélyünk lett volna a jobb eredményre – mondta, jelezve, hogy talált pozitívumot a mérkőzésben. – Nagyon nehéz három egyes hátránnyal bemenni az öltözőbe a szünetben egy ennyire jó ellenféllel szemben. A különbség köztünk és a Manchester City között a támadó harmadban jött ki. A szünetet követően már jobban reagáltunk a játékhelyzetekre, erőssé váltunk a párharcokban, de ez sem volt elég. Szerettünk volna agresszívebben védekezni, ez különösen az első félidőben hiányzott, nem támadtuk a labdát kellő intenzitással, és ezért kerülhetett a mérkőzés irányítása egyértelműen a hazai csapat kezébe, amely így játszhatta a saját játékát. Egyelőre a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is keressük a ritmust, sok munka áll előttünk. Ugyanakkor ez a második félidő biztató a jövőre nézve, muszáj erősnek maradnunk, a hét végén nehéz meccs vár ránk Kölnben.

 

Fotó: Oli Scarff / AFP

 

Emil Forsberg, a csapat középpályása a védekezésben látta a vereség okát:

– Egész egyszerűen túl sok gólt kaptunk. Ha ezt megengeded, akkor nagyon megnehezíted a saját dolgodat, nehéz bármi jót kihozni a mérkőzésből egy ilyen kiváló ellenféllel szemben. Szerettünk volna lépést tartani a Manchester Cityvel, de ha ennyire könnyű gólokat engedsz az ellenfelednek, akkor ez hiú ábránd marad. Szép gólokat szereztünk, voltak jó pillanataink, de több bátorságot kellett volna mutatnunk. Hat gólt kapni nagyon fájdalmas, kiábrándító volt ez az este. Mindez nem változtat azon, hogy fantasztikus csapatunk van, a hibáinkból tanulunk, és pontokat kell gyűjtenünk itt, a Bajnokok Ligájában és a Bundesligában is a céljaink eléréséhez. Ez most a legfontosabb.

A védő Lukas Klostermann is csalódottan, ugyanakkor felemás érzésekkel összegezte a mérkőzést:

– Frusztráló, hogy szereztünk három gólt a Manchester City ellen, és mégis üres kézzel megyünk haza. Több olyan pillanat is volt a meccsen, amelyben a védekezésünket tekintve rossz döntéseket hoztunk, ezeket pedig az ellenfél kíméletlenül megbüntette. Többször visszaküzdöttük magunkat a mérkőzésbe, hogy aztán gyorsan vissza is zuhanjunk. Ugyanakkor a három gólunk bizonyítja, hogy a támadójátékunk erős és hatékony. Most elemeznünk kell a történteket, majd muszáj előre tekintenünk, mert túl sok mérkőzést veszítettünk el a közelmúltban, és most már muszáj pontokat gyűjtenünk.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló, A csoport
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 6-3 (3-1), gólszerző: Ake (16.), Mukiele (28. – öngól), Mahrez (45+2.), Grealish (56.), Cancelo (75.), Jesus (85.), illetve Nkunku (42., 51., 73.). Kiállítva: Angelino (78., Leipzig) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.