Láng Júlia hat hete lábát törte, de a héten olimpiai kvótát szerezne

Pénteken és szombaton műkorcsolyában és jégtáncban az utolsó olimpiai kvóták is gazdára találnak a jövő februári pekingi téli ötkarikás játékokra, s a németországi Oberstdorfban rendezendő pótkvalifikációs versenyen, a Nebelhorn Trophyn három számban is érdekeltek vagyunk: női egyéniben Láng Júliáért, férfi egyéniben Csernoch Andrásért, jégtáncban pedig a Janovszkaja Anna, Lukács Ádám kettősért szoríthatunk.

Forrás: MOKSZ2021. 09. 23. 10:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március óta tudjuk, hogy a magyar csapat történelmi jelentőségű kvótával vág neki a 2022-es téli olimpiának, hiszen a stockholmi világbajnokságon a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk duó páros műkorcsolyázásban kivívta az olimpiai részvételt, így ebben a versenyszámban 66 év után lesz magyar induló az ötkarikás játékokon! Arra pedig, hogy további versenyzőink csatlakoznak-e hozzájuk, pénteken és szombaton megkapjuk a választ. Amint arról a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) honlapja beszámolt, Oberstdorfban a hivatalos edzésekkel már szerdán megkezdődött a pekingi olimpia pótkvalifikációs versenye, a Nebelhorn Trophy, amelyen három napon át közel 150 műkorcsolyázó és jégtáncos küzd a márciusi világbajnokság után fennmaradó húsz pekingi kvótáért.

A Hoffmann Korcsolya Akadémia jégtánckettőse, Janovszkaja Anna és Lukács Ádám számára nem ismeretlen ez a helyzet, hiszen 2017-ben is részt vettek a pótkvalifikáción, azzal a különbséggel, hogy akkor kevesebb mint egy év együtt korcsolyázás után került erre sor. Most már jóval rutinosabban vághatnak neki a feladatnak, de nem lesz könnyű dolguk, hiszen a 21 kettősből 17 pályázik négy kvótára – olyanok is, akik az alig két hete megrendezett Lombardia Trophyn a mieink előtt végeztek.

– Igaz, nem volt sok időnk, de úgy érezzük, jól ki tudtuk használni. Intenzíven edzettünk és tudtunk változtatni pár dolgon, amin szerettünk volna a programokat illetően; jól sikerült a felkészülésünk. Mindkét szerdai edzésen megcsináltuk, amit terveztünk. Már az edzéseket is nagyon komolyan kell venni, hiszen a versenyeken a bírók végignézik ezeket, és fontos, hogy jó benyomást tegyünk rájuk. Ezért az edzéseket miniversenynek tekintjük, amelyeken nem elég hibáktól mentesen korcsolyázni, felszabadultan kell odaállni. Azon leszünk, hogy ezt a versenyen is megvalósítsuk, és azok között, akik kvótáért jöttek, ott legyünk a legjobb négyben – nyilatkozta Lukács Ádám az edzéseik után.

A férfiak 32 fős mezőnyéből 26-an küzdenek meg a hét maradék kvótáért, s a Sebestyén Korcsolya SE műkorcsolyázójának, Csernoch Andrásnak nagy nevek között kell bizonyítania.

– Különleges helyzet, hogy ilyen sok nemzet, versenyző és csoport van, nagyon sokan próbálnak kvótát szerezni, és megtisztelő, hogy itt képviselhetem a hazámat – fogalmazott versenyzőnk.

Női indulónknak, a sérülésből visszatérő Láng Júliának nemcsak alkalmazkodnia kell a környezethez, a versenyzésbe is vissza kell rázódnia, hiszen legutóbb a márciusi világbajnokságon lépett jégre bírók előtt. Bár lábközépcsonttörése miatt mindkét kijelölt válogatóversenyt, a tesztversenyt és a Lombardia Trophyt is ki kellett hagynia, az elmúlt két hétben ismét Moszkvában készülő műkorcsolyázónk edzésen nyújtott teljesítményét látva Vardanjan Gurgen, az ágazat sportigazgatója hosszas mérlegelés után – a válogatók mellett az előző versenyszezon eredményeit is figyelembe véve – neki szavazott bizalmat.

– Nagyon hálás vagyok ezért, és bár a kvótaszerzés a verseny tétje, a legfontosabb számomra az, hogy a teljesítményemmel bizonyítsam, rászolgáltam erre a bizalomra – szögezte le Láng Júlia, aki a terapeutájának legalább ugyanilyen hálás. – Csodát művelt velem, de tényleg! Hat hete tört el a lábam, általában ennyi idő elteltével engedik csak, hogy terhelni kezdje az ember. Nekem mindössze két hét maradt ki a jeges edzésből, akkor csak szárazon csináltam gyakorlatokat, de már akkor elkezdhettem fokozatosan terhelni a lábamat. A terapeutám úgy megerősítette az izmokat és a szalagokat, hogy tényleg szinte erősebb lett a lábam, mint volt. Így amikor visszamentem Moszkvába, ahol már maximális terhelésnek tettek ki, a testem többi része megérezte, a lábam egyáltalán nem.

A nőknél a 37 indulóból 33-an kvótáért jöttek, s még hat hely kiadó az olimpiára.

– Sikerült visszanyernem a formámat, bízom benne, hogy ez a versenyen is kijön majd, hiszen már nagyon régen versenyeztem. Éppen ezért szeretném élvezni minden pillanatát – mondta a Pavuk SE színeiben korcsolyázó Láng Júlia, aki azt is elárulta: mivel minden olyan hirtelen történt az utóbbi időben, most még a korábbi ruháiban lép jégre, de a rövid programjához biztos, hogy új ruhát készítenek. – És ha megszerzem a kvótát, lehet, hogy a kűrhöz is – tette hozzá mosolyogva versenyzőnk.

A Nebelhorn Trophy csütörtökön délelőtt a férfiak rövid programjával kezdődik, majd 14 órától a párosok versenyével folytatódik, a nők pedig 17 órától lépnek jégre. A jégtáncosok pénteken 10.30-kor kezdenek, szombaton estére pedig műkorcsolyában és jégtáncban is végleges lesz a pekingi olimpia mezőnye.

Borítóképünkön Láng Júlia. Forrás: Facebook/Hunskate/Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.