Óriási szék kell az orosz alsóházban a Keleti szörnyetegnek

A 213 centis magas és a másfél mázsás Nyikolaj Valujev ezúttal is győzött a parlamenti választáson.

2021. 09. 22. 14:30
State Duma additional plenary meeting
3241752 11/23/2017 First Deputy Chairman of the State Duma Committee for Environmental Protection Nikolai Valuyev, second right, background, at an additional plenary meeting of the Duma. Maksim Blinov/Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP) Fotó: Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnap véget ért orosz parlamenti választásoknak a bonyolult szisztéma miatt majd csak a hét végén lesz meg a hivatalos végeredménye, de az persze nem kérdéses, hogy a Vlagyimir Putyin elnök mögött felsorakozó kormánypárt, az Egységes Oroszország győzött, a voksok közel ötven százalékával. A választáson 225 képviselőt egyéni körzetekben választottak meg, míg további 225 képviselő az országos listákról jut be az alsóházba, s az Egységes Oroszország hozzávetőleg 315 mandátummal kalkulálhat. Az pedig egészen biztos, hogy továbbra is jó néhány neves korábbi sportoló lesz majd az Állami Duma tagja.

A Szport-Ekszpressz összeállításában külön kiemeli, hogy Nyikolaj Valujev, Irina Rodnyina és Anton Sipulin is az alsóház tagja marad. A 48 éves Valujev a WBA korábbi nehézsúlyú világbajnoka, aki 53 mérkőzéséből csak kettőt veszített el. A profibokszban az „Orosz óriás” és a nem éppen hízelgő „Keleti szörnyeteg” néven elhíresült Valujev a boksztörténelem legtermetesebb világbajnoka lett a 213 centis magasságával és a másfél mázsás súlyával. Ezek a paraméterek a csontdeformációs arcával együtt betegsége következményei, az agyalapi mirigy növekedési hormonjának túltermelődése okozta nála. Valujev 2009-ban hagyta abba a profibokszot, 2011-ben pedig már bekerült az Állami Dumába. Népszerűségét jól mutatja, hogy most választókörzetében, a brjanszki régióban a szavazatok 62,5 százalékát szerezte meg az Egységes Oroszország színeiben. Amikor Valujev bekerült a dumába, a testméretei miatt egyedi széket kellett csináltatni neki, így most ebbe ülhet vissza.

Nyikolaj Valujev utolsó meccsén pontozással kikapott a brit David Haye-től:

Fotó:  Boris Streubel/Getty Images

A háromszoros olimpiai bajnok műkorcsolyázó, már 72 éves Irina Rodnyina 2007 óta  az orosz alsóház tagja, s vasárnap a moszkvai régió dmitrovszkiji választókörzetében a voksok 40,89 százalékával győzött, ugyancsak az Egységes Oroszország színeiben. Nem kell szégyenkeznie két legendás jégkorongozónak, a 2003 óta képviselő, 69 éves Vlagyiszlav Tretyaknak (háromszoros olimpiai bajnok) és a 63 éves Vjacseszlav Fetyiszovnak (kétszeres olimpiai bajnok) sem, előbbi 47,84, utóbbi 43,11 százalékkal szállította a győzelmet a kormányzó pártnak.

A téli sportokat képviseli két kiváló biatlonos is a dumában. A 34 éves Anton Sipulin a 2014-es olimpián váltóban szerzett aranyát elveszítette egyik társa doppingügye miatt, 2018-ban, Phjongcshangban pedig a NOB nem engedte indulni az oroszok kollektív elmeszelése miatt, így „csak” világbajnok, de most a választáson 40,63 százalékkal győzött körzetében. Sipulin már 2019-ben bekerült a dumába egy időközi választáson. A kétszeres olimpiai bajnok, 54 éves, 2011 óta képviselő Szergej Csepikov a voksok 33,97 százalékát megszerezve is győzni tudott.

Szólni kell az olimpiai bajnok birkózó, 42 éves Artur Tajmazovról is, aki ugyancsak az Egységes Oroszország színeiben a szavazatok 76 százalékát szerezte meg észak-oszétiai választókörzetében. Tajmazov üzbég színekben 2000-ben, a sydney-i olimpián ezüstérmes lett a szabadfogású 130 kg-ban, négy év múlva Athénban már ő nyert a nehézsúlyban, majd Pekingben és Londonban is ő állhatott a dobogó legfelső fokára. A doppingminták újraelemzése során azonban 2017-ben kiderült, hogy Pekingben, 2019-ben pedig az, hogy Londonban szteroid volt a szervezetében, így két aranyát elbukta. Egy aranyat is kínos így visszaadni, nemhogy kettőt, de ez Tajmazov politikai karrierjét a jelek szerint egyáltalán nem befolyásolta: orosz állampolgárként 2016 óta az alsóház tagja.

Középen Artur Tajmazov:

A Szport-Ekszpressz összeállításában arról is ír, hogy az Egységes Oroszország pártlistájáról többek között Szvetlana Horkina olimpiai bajnok tornász, Jelena Vjalbe olimpiai bajnok sífutó, Natalja Iscsenko olimpiai bajnok szinkronúszó és a korábbi sakkvilágbajnok Anatolij Karpov is bejutott az Állami Dumába.

Borítóképünkön Nyikolaj Valujev az Állami Dumában. Fotó: Maksim Blinov/Sputnik/AFP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.