Röhejes büntetés – a svájci provokáció bezzeg nem fáj az UEFA-nak

Az Európai Labdarúgó-szövetség lényegében érdemi intézkedés nélkül lépett túl a Young Boys drukkereinek a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-selejtezőn az UEFA szlogenjében szereplő „egyenlő játéknak” és hát a szivárványos világnak címzett kőkemény üzenetén. Alapesetben – pláne ha magyarok követték volna el – ez súlyos provokáció lenne, az európai szövetség azonban csupán tízezer eurós büntetést szabott ki érte; kevesebbet, mint a pirotechnikai eszközök használatáért vagy mint az FTC-nek a visszavágón a lépcsők eltorlaszolásáért. A kettős mérce újabb aljas megnyilvánulása.

Magyar Nemzet
2021. 09. 24. 11:13
A svájci ultrák belehajszolták a győzelembe a kedvenceiket Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája selejtezőjének rájátszásában a Young Boys–Ferencváros mérkőzésen – amit a Fradi amúgy 3-2-re elvesztett – a hazai drukkerek félreérthetetlenül üzentek az UEFA-nak.

„Equal game? You're a fucking shame!” – írták ki öles betűkkel egy durván húsz méter hosszú, egy méter magas drapériára, ahogy arról a meccs után lapunk is beszámolt. A méretet az alapján könnyen meg tudjuk becsülni, hogy éppen a kapu mögé feszítették ki, s bizony túllóg a tizenhatoson. Ezt csupán azért érdemes rögzíteni, hogy nem egy eldugott kis cetlit emelt a magasba egy magáról megfeledkezett drukker. A drapériát tehát jól lehetett látni, le is fotózták, az UEFA-nak nem kellett nyomoznia tárgyi bizonyítékért.

A szöveg lefordítása aligha szükséges… Sokkal fontosabb, hogy az Equal game nem más, mint az európai szövetség szivárványos kiáltványa. Ennek bírálata olyan fájdalmas – elméletileg – az UEFA-nak, mint ha a keresztényeket a tíz parancsolat egyikének kifigurázásával sértegetnék.

Ráadásul a derék helvétek – ahogy a képen látható – a szövegből piros színnel kiugrasztották az u, e, f, a betűket, s ezeket egybeolvasva máris megkapjuk az UEFA nevét.

A Young Boys vezetőinek lehetett okuk a félelemre, ezért a kihágásért az UEFA nem egy meccsre, hanem akár örökre is bezárhatta volna a berni arénát… Ehhez képest beérte tízezer eurós büntetéssel, amint az a szövetség friss jelentésében olvasható.

Röhejes… Vagy inkább aljas.

Különösen annak ismeretében, hogy az UEFA a pirotechnikai eszközök használatáért ennél súlyosabb, 14 750 eurós büntetést szabott ki a Young Boysra, a visszavágón a Ferencvárosra pedig 20 000 eurót azért, mert a drukkerek eltorlaszolták a lépcsőt.

(Ezt a tételt amúgy az UEFA a veretes szurkolótáborral rendelkező klubok esetében rendezési költségként előre kivethetné…)

A minap pedig az került nyilvánosságra, hogy az UEFA csupán 8000 euróra büntette meg a német szövetséget, amiért a Németország–Magyarország Európa-bajnoki mérkőzésen a magyar himnusz alatt egy szurkoló szivárványos zászlóval szaladt a játéktérre a magyar játékosok elé, így provokálva válogatottunkat és hát az egész országot.

Hogy is van ez? Csak nem megint a jól ismert kettős mérce? Az UEFA-nak csak akkor fáj a szivárványos világ sértegetése, ha azt a magyarok követik el?

Vagy gondoljunk arra, hogy az UEFA Svájcban székel, ezért Svájccal, egy svájci klubbal nem illik tengelyt akasztani?

A Magyar Sportújságírók Szövetsége csütörtökön tiltakozott az UEFA és a FIFA büntetési gyakorlatában tetten érhető kettős mérce ellen. Itt az ideje, hogy a hazai és külföldi liberális szervezetek is felemeljék a szavukat a liberális jogok nyilvánvaló lábbal tiprásáért.

Még hogy egyenlő játék… Az UEFA egyre leplezetlenebbül képvisel politikai akaratot. Ami nekünk különösen fájdalmas: Magyarország kárára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.