Újabb kamikaze akció, megvédte vb-címét a francia bringás

Julian Alaphilippe a hetedik kerékpáros az országúti világbajnokság történetében, aki duplázni tudott a mezőnyversenyben. A francia bringás 16 kilométerrel a vége előtt faképnél hagyta a többieket, s magabiztosan győzött.

Magyar Nemzet
2021. 09. 26. 17:24
France's Julian Alaphilippe celebrates as he crosses the finish line to win the men's elite cycling road race, 268,3km from Antwerp to Leuven, on the eighth day of the Flanders 2021 UCI Road World Championships, on September 26, 2021, in Leuven. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Flandriában, Leuven központtal, mondhatjuk, a kerékpározás egyik bölcsőjében rendezték a világbajnokságot. Ennek megfelelően – fittyet hányva a járványveszélyre – az út mentén fürtökben lógtak az emberek, s még maszkot sem viseltek.

Több kört tettek meg a versenyzők, még csak nem is ugyanazon az útvonalon; változatos volt a terep, akadt még tíz százalékot meghaladó emelkedő is benne. Egyvalami viszont változatlan volt, a mindvégig hatalmas tempó. Több sztár nem is bírta, leszakadt például a háromszoros világbajnok szlovák Peter Sagan, a legutóbbi két Tour de France nyertese, a szlovén Tadej Pogačar, honfitársa, az idei Vueltán első Primož Roglič vagy éppen a tokiói olimpia aranyérmese, az ecuadori Richard Carapaz is.

Sokáig a belgák elképzelése szerint alakultak a dolgok, az univerzális Wout van Aertot próbálták meg helyzetbe hozni, aki a holland – avagy szintén flamand – Mathieu van der Poel segítségére is számíthatott.

Mindhiába. Julian Alaphilippe megcsinálta ugyanazt, amit tavaly. A francia bringás ezúttal tizenhat kilométerrel a cél előtt hagyta ott a csoportját egy kaptatón, ezt követően is elképesztő tempót diktált, a többiek a közelébe sem tudtak kerülni, s végül félperces előnnyel nyerte meg a versenyt.

Mi, magyarok is elégedetten tekinthetünk vissza a világbajnokságra, hiszen a női mezőnyversenyben – csakúgy, mint az olimpián mountain bike-ban – negyedik lett. Ha a 20 éves tehetség így fejlődik tovább, előbb-utóbb az érem sem marad el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.