Válogatottunkból a fiatalok kiszorították az olimpiai bajnokot

Eldőlt, hogy rövid pályás gyorskorcsolyázóink közül kik utaznak a szezon első két világkupaversenyére, s a 2018-ban, Phjongcshangban a váltónkkal olimpiai bajnok Burján Csaba nem tudta beverekedni magát a csapatba a hétvégi kétnapos budapesti válogatón.

Forrás: MTI2021. 09. 26. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakvezetés döntése alapján három férfi és egy női versenyző kiemelt volt a korábbi eredmények alapján, így Liu Shaoangnak, Liu Shaolin Sándornak, Krueger John-Henrynek és Jászapáti Petrának nem kellett válogatóznia, nekik biztos helyük van. Ennek értelmében a férfiaknál három, a nőknél öt hely volt kiadó az első két világkupára, az október 21–24-i pekingi és az egy héttel későbbi nagojai versenyre. 

A Gyakorló Jégcsarnokban rendezett kétnapos válogatón a férfiaknál remekeltek a juniorok, Nógrádi Bence, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel volt a három legjobb, így ők utazhatnak Kínába és Japánba, az itthon maradó tartalék pedig a rutinos Varnyú Alex. Az olimpiai bajnok az összesítésben az ötödik lett. A nőknél Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja és Somogyi Barbara csatlakozik a kiemelt Jászapáti Petrához, a tartalék pedig Albert Viktória. 

Bánhidi Ákos, a válogatott edzője az MTI-nek vasárnap elmondta: erős, kiegyenlített futamok voltak, mindenki érezte, mekkora tétje van a válogatónak, így sok volt a bukás. Mindkét szakágban tizenketten indultak.

– Szeretnénk egy kiskaput nyitva hagyni, hogy azok, akik most nem kerültek be a csapatba – például az olimpiai bajnok Burján Csaba –, ne érezzék úgy, hogy már nincs esélyük később oda kerülni, és azok, akik most bekerültek, ne érezzék biztonságban magukat, hanem bizonyítsanak a versenyeken, hogy nincs náluk jobb – tette hozzá Bánhidi.

A jövő februári pekingi olimpiára négy állomásból álló világkupa-sorozaton lehet megszerezni a kvótákat. Az elsőt éppen a kínai fővárosban rendezik október 21. és 24. között, egy héttel később Japánban Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18-tól 21-ig. A sort a hollandiai Dordrecht zárja november 25. és 28. között. A négy versenyből a három legjobb eredményt számítják be az olimpiai kvótáért folyó versengésben. 

Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős a mezőny. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő és a magyaroknak eddig két aranyérmet hozó vegyes váltó –melyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren – bemutatkozik az olimpia műsorán.

Mint ismert, 2018-ban a dél-koreai Phjongcshangban a magyar férfi 5000 méteres váltó Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét. Knoch Viktor már befejezte a versenyzést.

Borítóképünkön Burján Csaba. Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.