A magukra büszke lipcseiek nehezen emésztik meg a párizsi vereséget

A Bajnokok Ligája 3. fordulójában a keddi játéknapon magyar szempontból a három honfitársunkat is foglalkoztató RB Leipzig párizsi mérkőzése volt a legérdekesebb. A lipcsei csapat nagy csatára késztette a világsztárokat felvonultató Paris Saint-Germaint, vezetett is ellene 2-1-re, érthetően csalódottan éli meg a 3-2-es vereséget. A meccs embere nem a duplázó Lionel Messi, hanem Kylian Mbappé lett megérdemelten, aki azt is elárulta, miután kiharcolt egy tizenegyest, miért engedte át a lehetőséget Messinek.

2021. 10. 20. 6:32
GULÁCSI Péter
Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remek, fordulatos meccset játszott Párizsban az RB Leipzig. A lipcseiek három magyarja közül csak és lehetett a pályán, Szoboszlai Dominiket csereként sem küldte pályára Jesse Marsch vezetőedző. Gulácsi és Orbán nem okozott csalódást, mint ahogyan az egész csapat nagyon kitett magáért, bátran, győzelemre játszva futballozott – ugyanakkor kicsit saját magát verte meg az egyéni hibák után kapott gólokkal.

Bár két gólt is szerzett a három hazai találatból, az UEFA a meccs emberének járó díjat Kylian Mbappénak adta, egyáltalán nem érdemtelenül. A fiatal francia szerezte az első gólt, később adott egy gólpasszt, majd kiharcolt egy tizenegyest, és a teljesítményének az értékéből az sem vont le jottányit sem, a hosszabbításban kihagyott egy büntetőt, hiszen ez nem számított, a 3-2-ért ugyanúgy három pont ár, mint járt volna a 4-2-ért. Így látta ezt Tim Cahill, az UEFA technikai megfigyelője is, aki a díjról a döntést hozta:

– Mbappé végig éles volt, és főszerepet vállalt minden kulcspillanatban, amely a sikerre vezette a PSG-t, akkor is lendületben maradt, amikor a csapata hátrányba került. Messi is remekelt, de Mbappé volt a győzelem kulcsa ezen az estén.

Fotó: Christophe Petit Tesson

Amikor az RB Leipzig 2-1-re fordított, és kiharcolta a tizenegyest, azonnal, már a földről feltápászkodva mutatta Lionel Messinek, hogy lője ő a büntetőt. A mérkőzés előtt egyébként Mauricio Pochettino, a PSG vezetőedzője elárulta, nincs kijelölve, melyikük legyen az ítéletvégrehajtó, nekik kell erről dönteniük a pályán.

– Ez így volt természetes, részemről ez a tisztelet jele – indokolta a döntését Kylian Mbappé. – Ő a világ legjobb játékosa, számunkra megtiszteltetés, hogy vele együtt futballozhatunk, én mindig is ezt mondtam. Ezért jeleztem az első tizenegyes előtt, hogy ez az övé, a másodiknál pedig szólt azonnal, hogy ez viszont az enyém.

A mérkőzésről szólva még elmondta, hogy szerinte hullámzott a csapat teljesítménye, alapvetően jól játszott, ugyanakkor voltak gyengébb időszakaik, de a Bajnokok Ligája már csak ilyen, itt nagyon kemény, felkészült ellenfelekkel kell megharcolni, és a Leipzig is ilyen, olykor hibákra kényszerítik őket is.

– Nagyon kemény meccset játszottunk – szögezte le Mauricio Pochettino is –, és nagyon boldogok vagyunk, hogy bezsebeltük a három pontot. Fontosnak tartottuk, hogy a csoport élén álljunk, ezt nehezen értük el, de megérdemeltük a győzelmet. Amikor 2-1-es hátrányba kerültünk, a játékosok remek jellemvonásokat mutattak, ahogyan egyébként teszik ezt az egész szezonban. Tudjuk, van még mit javítanunk, meg is tesszük majd, de most dicséret illeti a labdarúgóinkat.

Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A csapat védője, Marquinhos a nyilatkozata szerint kevésbé zárta elégedetten a mérkőzést:

– A legfontosabb a győzelem ténye. Szenvedtünk, de a mai futballban nem is lehet elérni semmit sem szenvedés nélkül. Már a kezdés előtt mondtuk egymásnak, hogy nem állunk könnyű mérkőzés előtt. Ma ismét láthattuk, hogy Kylian a nagy meccsek embere, nagyon fontos, hogy ő frissen és önbizalommal léphessen pályára, mert rengeteget tud nekünk segíteni.

A lipcseiek roppant csalódottan beszéltek erről a találkozóról, ami érthető, hiszen ők győzni utaztak Párizsba, úgy is futballoztak. Hamar hátrányba kerültek, de volt erejük fordítani, és a házigazda egyenlítése, majd újbóli vezetése idején is mindent beleadtak a pontszerzésért.

– Jól játszottunk, büszkék lehetünk arra, amit ezen az estén nyújtottunk, és nem érdemeltünk vereséget – jelentette ki Nordi Mukiele, a második lipcsei gól szerzője. – Sajnos akadtak olyan szituációk, amelyekben dönthettünk volna jobban. A PSG-nek három nagy lehetősége volt, és élt mind a hárommal. Nagyon sajnálhatjuk ezt a vereséget, de sok pozitívumot mutattunk fel ezen az estén.

Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Konrad Laimar is szomorún, de büszkén értékelt:

– Az edzőnk nagyon jól készített fel minket, de az ellenfél minden hibánkat kíméletlenül megtorolta, ami ezen a szinten nem meglepő. A csapat fiatal, és ennek megfelelően olykor kissé naivan játszik. Ezzel együtt a döntetlent megérdemeltük volna ezzel a teljesítménnyel, amelyre büszkék lehetünk. Fáj üres kézzel hazautazni, de sokat tanulhattunk ezen az estén. Három forduló után nincs pontunk a csoportban, a helyzetünk így roppant nehéz. Megmutattuk azonban, hogy versenyképesek vagyunk az elitben, és el kell érnünk, hogy jövőre is itt lehessünk.

Jesse Marsch vezetőedző ugyanazt a meccset látta, mint a játékosai:

– Nagyszerűen játszottunk, sok jó momentumunk volt, ezért nehéz feldolgozni ezt a vereséget. Kettő egynél a kezünkben volt a mérkőzés, a PSG abban az időszakban nem futballozott veszélyesen. A Bajnokok Ligájában nem szabad akkora hibákat elkövetni, mint mi tettük, ha túl akarjuk élni a csoportkört.

A csoport másik mérkőzésén a Manchester City fölényes, 5-1-es győzelmet aratott a belga FC Bruges otthonában.

Bajnokok Ligája, A csoport:

Paris Saint-Germain (francia)–RB Leipzig (német) 3-2 (1-1), gólszerző: Mbappé (10.), Messi (67., 74., utóbbit 11-esből), illetve Silva (28.), Mukiele (57.).

FC Bruges (belga)–Manchester City (angol) 1-5 (0-2), gólszerzők: Vanaken (81.), illetve Cancelo (30.), Mahrez (43., 84., előbbit 11-esből), Walker (53.), Palmer (67.).

Az állás: 1. Paris Saint-Germain 7 pont, 2. Manchester City 6, 3. FC Bruges 4, 4. RB Leipzig 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.