Civil a pályán! Karácsony megbukott a sportolók előtt

Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes köszöntötte kedden a Városházán a tokiói olimpián és paralimpián részt vett sportolókat és sportvezetőket – már aki megjelent. Az ünnepség méltatlanul gyengére sikeredett.

Magyar Nemzet
2021. 10. 26. 21:37
null
Fotó: RUZSA RANIA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely kedvet kapott Orbán Viktortól. Ha már a miniszterelnök fogadta és kitüntette a tokiói olimpia és paralimpia résztvevőit, úgy gondolta, ő sem adhatja alább, kijár neki, hogy a sikeres sportolók körében sütkérezzen.

Kedd délelőttre postázta a meghívókat. Már az időpont megválasztásával csúnyán melléfogott. Ha van fővároscentrikus sportág, hát akkor a vízilabda mindenképpen az. A Tokióban bronzérmes férfiválogatott gerincét az FTC-ben és az OSC-ben szereplő játékosok adják. A két klub játékosai ha akartak volna, akkor sem tudtak volna eleget tenni a meghívásnak, hiszen Bajnokok Ligája-mérkőzésre készülnek.

Az eseményen készült csoportkép árulkodik arról, hogy bizony nagyon kevesen jelentek meg az ünnepi eseményen, s akik elmentek a Városházára, azok is jobbára hüledeztek.

Először Karácsony Gergely mondott beszédet. Tudjuk persze, nem a retorika az erőssége, de ha már ő is a fejébe vette, hogy legyőzi Orbán Viktort, legalább úgy illett volna, hogy felkészüljön a mondandójára. Aztán Gy. Németh Erzsébet emelkedett szólásra, hosszasan ecsetelte a kitartást, munkabírást, küzdeni akarást, kimásolta a teljes sportos közhelyszótárt.

Őt követve Kamuti Jenő mint a Budapesti Sportszövetségek Uniójának elnöke elevenítette fel tokiói emlékeit, személyes tapasztalatai alapján kiemelve, hogy az 1964-es olimpia barátságosabb volt, mint az idei.

Ezután adták át az emlékplaketteket, majd mindenki számára érthetetlen epizóddal folytatódott az ünnepség. Schirilla György 1967-es moszkvai futásáról játszottak le húszperces filmet, amit ifjabb Schirilla György élménybeszámolója követett.

Hogy kerül a csizma az asztalra? – néztek össze többen is ekkor. Ezzel az erővel akár Árpád magyarjainak a bevonulását is felidézhették volna, végtére az is komoly sportteljesítmény volt a maga nemében, de az olimpiához annak sincs semmi köze.

Nem véletlen, hogy az eseményt még a baloldali média is agyonhallgatja. Mi több, úgy tudjuk, Karácsony Gergely tanácsadója a gagyi program miatt inkább kimentette magát, és a távolmaradás mellett döntött. Nem véletlen, az ünnepségből éppen az ünnepélyesség hiányzott a legjobban.

A baloldal trendi, haladó és progresszív – tét nélkül, dumában. Ha teljesíteni kell, akkor sokkal inkább az alkalmatlanság mutatkozik meg újra és újra.

Karácsony Gergely nem kimondottan sportos jelenség, ami önmagában persze nem dráma. Mégis, nekidurálhatná magát. A sport ugyanis megkönnyíti az önértékelést. Ki mire hivatott, meddig feszegetheti önnön határait. 

A borítóképen: Hiányos csoportkép az olimpikonok fővárosi köszöntésén. Forrás: Facebook/MÚSZ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.