Két magyar nőt is csodáltak hétfőn Japánban + videó

A Japánban, Kitakjúúban zajló torna-világbajnokságon a női verseny selejtezőjének első napja után felemás korláton a kétszeres Európa-bajnok Kovács Zsófia, ugrásban pedig Bácskay Csenge egyaránt a harmadik helyen áll. Mindkettőjüknek jók az esélyei, hogy ott legyenek a hét végi nyolcas döntőben.

Magyar Nemzet
2021. 10. 18. 19:21
null
Tokio 20210729 Tokio2020 Japán Olimpia Tokio2020 torna döntő nők Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen Kovács Zsófia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbajnokságon hétfőn női csapatunkat a második csoportban szólították, amelyben talaj, ugrás, felemás korlát, gerenda sorrendben mutatták be gyakorlataikat a versenyzők. Draskóczy Imre szövetségi kapitány tájékoztatása szerint a kétszeres Európa-bajnok felemás korláton nem teljesen „tiszta” gyakorlatot mutatott be (csak ezen a szeren indult), néhány tizedet még lehet rajta javítani rajta, ezzel együtt 14,433 pontot kapott, ami a második csoport zárása után több mint biztató volt a fináléra nézve. Kovács ekkor a harmadik helyen állt, Bácskay Csenge ugrásban szépen teljesített, azokat a gyakorlatokat mutatta be, amelyekkel világkupaszéria-győztes lett, s 13,666 ponttal szintén a harmadik helyre került.

A többi szeren Altorjai Sándor csapatvezető helyszíni beszámolója alapján közepes formát mutatott, ezzel a negyedik forduló után az egyéni összetett 12. helyén állt, 48,698 ponttal. Székely Zójának több rontása is volt, s a felemás korláton Eb-ezüstérmes tornásznő közvetlenül Bácskay mögött zárt az egyéni összetett versenyben 48,565 ponttal. A csapat negyedik tagja, az élete első felnőtt-világbajnokságán szereplő Szilágyi Nikolett a csapatvezető szerint megilletődötten szerepelt, jól ugrott, de hibázott talajon és gerendán.

Kovács Zsófia gyakorlata felemás korláton a japán kommentátorok tetszését is elnyerte:

– Vegyes érzéseim vannak, mert szerettem volna összetettben elindulni, ott nagy esélyem lett volna a döntőre, azonban erre a lábsérülésem miatt nem volt lehetőségem – nyilatkozta Kovács Zsófia a Magyar Tornaszövetség hírlevelében. – Ezzel együtt jól sikerült bemutatnom gyakorlatomat, amelyben volt több apró hiba, így nem volt teljesen tiszta. Jelenleg a harmadik helyen állok két kínai tornász mögött. Nagyon remélem, sikerül a döntőbe kerülni, most már igazából csak várunk. Ha a mai napon meg tudom őrizni ezt a helyet, akkor jó esélyem van a fináléra, mert szerintem kedden az oroszok és a brazil tornász lehet veszélyes rám. Ami a körülményeket illeti, örülök, hogy sikerült átköltöznünk egy másik szállodába, a reggeli számomra továbbra sem ideális, de megoldjuk. A biztonságot illetően pedig elmondhatom: nincs nagy változás az olimpián tapasztaltakhoz képest, most legalább annak örülhetünk, hogy lehetnek szurkolók a csarnokban.

– Azt érzem a lányoknál, hogy kicsit hiányzott belőlük az a lendület, az a tűz, amelyet vártam tőlük – mondta el Altorjai Sándor, a Magyar Tornaszövetség főtitkára, csapatvezető. – Zsófi korlátpontszáma több mint biztató, főleg úgy, hogy lementek az amerikai és a brit versenyzők is. Csenge jól ugrott, megfelelő pontszámot kapott, de még tizenöt-tizenhét tornász hátravan, aki kettőt ugrik, a többi szeren pedig közepesnek mondható teljesítményt nyújtott. Székely Zója esetében ez a mostani nem az ő napja volt, több szeren is hibázott. Szilágyi Nikinek ez volt az első világversenye, ez látszott is rajta, megilletődötten versenyzett.

Helyi idő szerint estére a hétfői programban szólított többi tornász is befejezte a selejtezőt, s nagyon jó hír, hogy Kovács Zsófia és Bácskay Csenge is megőrizte a harmadik helyét!

Felemás korláton tehát két kínai versenyző vezet, Vej Hsziao-csüan 14,733, Luo Ruji 14,500 ponttal áll, mögöttük Kovács Zsófia 14,433-mal, az olasz Elisa Iorio 14,183-mal, a portugál Filipa Martins 14,133-mal következik. Ugrásban a holland Elisabeth Geurts 14,350-nel, az olasz Asia D’Amato 13,816-tal, Bácskay Csenge 13,666-tal, az egyiptomi Nancy Taman 13,533-mal, az izraeli Ofir Netzer 13,516-tal áll az élbolyban.

Összetettben két amerikai vezet, Leanne Wong 55,749, Kayla di Cello 55,700 ponttal zárta a selejtezőt, a hétfői nap végén pedig Bácskay Csenge a 20., Székely Zója a 21. volt.

Leanne Wong talajgyakorlata:

A mezőny fennmaradó része, a tíz csoportból három kedden lép a szerekhez, tehát a selejtezők végeredménye magyar idő szerint csak holnap alakul ki. Kedden elkezdődik a férfiak selejtezője is.

Borítókép: Kovács Zsófia és edzője, Trenka János itt még a tokiói olimpián. Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.