Kövér disznónak tartotta magát, ma a világ legjobbjának hiszi + videó

Hat éve Volodimir Klicsko legyőzésével már megjárta a mennyt, majd utána száznyolcvan kilósra hízva, depressziósan a kokainhoz menekülve a poklot is, de Tyson Fury számára volt visszaút a csúcsra. A hónap elején pedig meg is védte világbajnoki címét a profi boksz nehézsúlyában a WBC világszervezetnél. S ugyan a nagyszájú Cigánykirály csak egy vb-övet birtokol, szerinte semmi kétség afelől, hogy ő a földkerekség legjobbja. Meglehet, hogy igaza is van.

2021. 10. 21. 8:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután szeptember 25-én Londonban Oleszandr Uszik egyhangú pontozással megverte a brit Anthony Joshuát, a mindössze kerek száz kilóval mérlegelő, 34 éves ukrán bunyós birtokolja a WBA, a WBO, az IBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoki övét. Ugyanakkor a WBC-nél egy másik brit, Tyson Fury ült a trónon, aki október 9-én Las Vegasban a trilógiájukat lezárva a 11. menetben kiütötte az amerikai Deontay Wildert. A tekintélyes The Ring magazinnál is a 33 éves Furyt tekintik a földkerekség legjobbjának – ami nem kisebb elismerés, mint a világszervezetek öveit elnyerni –, s nem mondunk meglepőt azzal, hogy egy Fury–Uszik meccsen utóbbinak adnának kevesebb esélyt. A cirkálósúlyból feljött Uszikra a nála kilenc kilóval nehezebb Joshua ellen sem sokan fogadtak, Fury pedig 125 kilót nyomott a kaszinók városában. Ám nem csak a plusz huszonöt kiló szól mellette, hanem az, hogy ő bizony nem egy lomha lépegetőgép, nagyon is fürge a ringben, nem csak adja, hanem állja is az ütéseket, emellett mentálisan elképesztően erős. A mértékadó BoxRec portál nehézsúlyú ranglistáját is ő vezeti Uszik és Joshua előtt.

Tyson Fury nagyon csúnyán elbánt Deontay Wilderrel:

– Ahogyan a nagy John Wayne is mondta: Vasból és acélból gyúrtak össze, bébi! Istené a dicsőség a mai győzelmemért, mert benyeltem néhány nagy ütést, de ő megsegített. Wilder kemény fickó, mindig mondtam, hogy ő a világ második legjobb bunyósa, mert az első az persze én vagyok – kiabálta a mikrofonba Fury rögtön a gigászi összecsapásuk után még levegő után sem kapkodva, majd dalra fakadt, miközben Wildernek már intézték a mentőt, hogy kórházba szállítsák.

Az amerikai színészóriást, megannyi western pisztolyhősét megidéző Furyra ránézve azért senkinek sem az jut az eszébe, hogy vasból lenne, mi több, akik nem tudják, kiről van szó, puhány, tohonya emberhegynek is gondolhatnák. 

No persze így is sokat fogyott ahhoz képest, hogy 2016-ban száznyolcvan kilósra hízott (!), közben pedig a depressziója miatt önpusztító módon ivott és kokainozott. Történt mindez azután, hogy 2015. november 28-án Düsseldorfban, vagyis „idegenben” pontozással simán megverte az akkor már tizenegy éve veretlen Volodimir Klicskót, megszerezve tőle négy világszervezet vb-övét. A 39 évesen is egyértelmű esélyesnek számító ukrán óriás nem tudott mit kezdeni a 112 kilósan roppant gyors és kiszámíthatatlan ellenfelével.

Az 1988-as születésű Tyson Fury egy ír vándorcigány família gyermekeként látta meg a napvilágot, koraszülöttként mindössze 450 grammal. Édesanyja korábban két ugyancsak koraszülött kislányát már elveszítette, de ő már akkor is nagy küzdő volt. Rászolgálva a keresztnevére, amit a bokszba belekóstoló apjától természetesen az akkori idők legjobbja, Mike Tyson után kapott. Tízévesen már ő is bokszolt – 11 évesen abbahagyta az iskolát –, az első edzője édesapja volt, mígnem valakinek egy vita során kinyomta a szemét, és 2011-ben ezért börtönbe került… Fury amatőrként sem volt rossz, de miután nem jutott ki a 2008-as pekingi olimpiára, húszévesen profinak állt. Ebben az évben az első profi meccsén bizonyos Gyöngyösi Bélát ütötte ki az első menetben. A Klicsko elleni mérkőzése előtt 24 győzelmet számlált veretlenül, de azt senki sem hitte komolyan, hogy ezen a meccsen is nyerhet. Az eredményhirdetés után aztán még a ringben elénekelte az Aerosmith egyik számát a feleségének küldve, ezzel is unikum lett a profi bokszban; s a dalolós szokását megtartotta.

A magát Cigánykirálynak (The Gypsy King) elnevező Fury a világraszóló győzelmet azonban nem tudta kezelni, elvesztette a motivációját, szélsebesen indult meg a lejtőn, s 2016-ban hiába volt szó a Klicsko elleni visszavágóról, ez már nem jött össze. A felek közös, manchesteri sajtótájékoztatóján Fury bevetette a pszichológiát, levette a pólóját, és azt mondta az ukránnak: 

Szégyelld magad, hogy nem tudtál legyőzni egy ilyen kövér disznót, mint én!

A visszavágót júliusban, majd októberben sem tudták megrendezni, Fury egyszerűen nem volt olyan állapotban, hogy ringbe léphessen, s megfosztották a vb-öveitől.

Hősünk itt bizony nem volt csúcsformában, de azt ígérte Klicskónak, hogy tizenkét hét után újra Adónisz lesz.

 

Ám láss csodát, nem tűnt el a süllyesztőben, 2018-ban visszatért, két győztes mérkőzése után pedig Wildertől megpróbálta elvenni a WBC övét, de ez a döntetlennel az amerikainál maradt. Hogy aztán tavaly februárban Fury a 7. menetben TKO-val nyerje meg a második meccsüket, most pedig a 11. menetben kiüsse a „Bronz Bomázót”.

Az első összecsapásukon Fury a 9. és a 12. menetben is padlót fogott, a harmadikon a 4. menetben kétszer is, ami azonban meg sem kottyant neki, pedig Wildernek nem akármilyen a jobbosa: az eddigi negyvenkét győzelméből negyvenegyet kiütéssel aratott. Most a második számolás után azért Furynak nem jött rosszkor, hogy vége lett a menetnek.

Itt tartunk most a profi boksz nehézsúlyában. Uszik (19 győzelem, 0 vereség, 0 döntetlen, 13 KO) köteles megadni a lehetőséget a visszavágásra Joshuának (24-2-0, 22 KO), míg Furyra (31-0-1, 22 KO) a WBC kötelező kihívójaként a honfitárs Dillian Whyte (28-2-0, 19 KO) várhat, ha legyőzi a svéd Otto Wallint (22-1-0, 14 KO). Ez a mérkőzés jövő szombaton lett volna, de Whyte sérülése miatt halasztják. A nagy pénz a Fury–Joshua meccsben lenne, erre a nyárra már szervezték is a két brit címegyesítő mérkőzését; Szaúd-Arábiából 150 millió dollárt dobtak be, amiből fele-fele arányban részesedett volna a két világbajnok, ha náluk püfölik egymást. Korábban Joshua is legyőzte Volodimir Klicskót, 2018-ban a Wembley-ben technikai KO-val, és az az ukrán legenda pályafutásának is a végét jelentette. A Fury–Joshua csúcstalálkozó végül nem jött össze, mindketten mással bokszoltak, jelenleg pedig van egy nem elhanyagolható probléma a meccsük előtt, jelesül, hogy Joshua momentán sehol sem világbajnok. Így vagy úgy, Fury biztos benne, hogy hamarosan a nehézsúly vitathatatlan világbajnoka lesz, és meg is indokolta, hogy miért:

– Én vagyok a legjobb, a legpusztítóbb ütésű, a leglenyűgözőbb személyiségű és a legjóképűbb fickó.

Az nem kérdés, hogy szövegelésben ő viszi a pálmát.

Borítókép: Tyson Fury maradt a WBC trónján. Forrás: Twitter/Boxing on BT Sport

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.