Összecsapott a magyar úszósport két csillaga, és Milákot legyőzték!

Különleges esemény színhelye volt szombaton a szegedi Tiszavirág Sportuszoda.

Magyar Nemzet
Forrás: MÚSZ2021. 10. 23. 19:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges esemény színhelye volt szombaton a szegedi Tiszavirág-sportuszoda: egymás ellen versenyzett a magyar úszósport két tokiói érmese, a 200 pillangón olimpiai bajnok és a 10 kilométeren ezüstérmes A Magyar Úszószövetség beszámolója szerint klasszisaink a medencés hosszútávúszó ob második napján 1500-on tesztelték magukat, és a hosszabb táv azért még a nyíltvízi specialistának ment jobban – igaz, mindkettejüknél gyorsabban ért célba az ifibajnoki címet megszerző Betlehem Dávid.

Bár a medencés hosszútávúszó ob második napja a korosztályos versenyzőké – a felnőttek az első napi 10 km-en és a harmadik napi 5 km-es távon állnak rajthoz –, most külön kérésre a sportág két tokiói érmese is kapott egy-egy (fél)pályát a délelőtti 1500-as futamokban (a nagyszámú nevezés miatt a medence átellenes oldaláról egyszerre indul egy-egy úszó mindegyik pályán, azaz osztoznak egy-egy sávon).

Milák Kristóf egy „úgyis régen úsztam már egy ezerötszázon, kipróbálnám” kéréssel fordult edzőjéhez, Virth Balázshoz még a hét elején, és egy olimpiai bajnoknak senki sem mondhat nemet – Rasovszky Kristóf pedig a decemberi nyíltvízi-viadalok hajrájára „állítja be” a sebességét, így aztán a legjobb korosztályos versenyzők legalábbis elmondhatták magukról, hogy a sportág két legnagyobb magyar csillagával próbálhattak lépést tartani.

Ez leginkább az ifjúságiak között győztes Betlehem Dávidnak sikerült: a májusi felnőtt Eb-n csapatban bronzérmes, nyáron 1500-on junior Eb-ezüstérmes, 10 km-en Európa-bajnok veszprémi mindkét nagymenőnél jobbat ment, Rasovszky Kristófnál tizenkét másodperccel ért előbb a falhoz. A Balatoni Cápa 15:32,96-tal zárt, míg Milák Kristóf 15:41,38 alatt teljesítette a távot.

A hölgyeknél a várakozásoknak megfelelően a májusi Eb-n 400 vegyesen ezüstérmes, majd az olimpián ugyanezen a távon 6., pénteken pedig 10 km-en is a legjobb időt úszó egyértelműen a mezőny fölé nőtt, míg az U17-eseknél pazar finis végén Fábián Bettina csupán 0.07-tel előzte meg Veres Laurát – ők egyébként a győztest leszámítva valamennyi U19-esnél is gyorsabbnak bizonyultak.

Magyar bajnokok:

1500 m:

férfiak:

U19: Betlehem Dávid (Balatoni ÚK) 15:20,85 perc

U17: Hartman Máté (Pécsi NSI) 15:54,95

U15: Kovács-Seres Hunor (Dunaújváros) 15:54,70

U11: Szabó Marcell Attila (NICS-HÚVSC) 18:15,74

nők:

U19: Mihályvári-Farkas Viktória (FTC) 16:45,44

U17: Fábián Bettina (Szeged) 17:01,41

U15: Pádár Nikolett (Szeged) 17:11,91

U11: Király Hanna Gréta (Kőbánya SC) 18:49,54

Borítóképünkön Milák Kristóf és Rasovszky Kristóf. Forrás: Facebook/Magyar Úszó Szövetség – Magyar úszóválogatott

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.