Megbomlott a csapategység – bizonytalan a kapitány jövője

Elképzelhető, hogy a torinói Davis-kupa-világdöntőn vezette utoljára a magyar válogatottat Köves Gábor szövetségi kapitány. A 2017-ben Szlovákia ellen debütáló szakember szerződése december 4-én lejár, Köves nem tudja, számítanak-e a munkájára a jövőben. Új szerződésajánlatot még nem kapott.

2021. 12. 03. 6:57
Köves Gábor
Köves Gábor 2016 óta vezeti a Davis-kupa válogatottat Fotó: MTI/AP/Antonio Calanni

Elképzelhető, hogy a torinói Davis-kupa-világdöntőn vezette utoljára a magyar válogatottat Köves Gábor szövetségi kapitány. A 2017-ben Szlovákia ellen debütáló szakember szerződése december 4-én lejár, Köves nem tudja, számítanak-e a munkájára a jövőben. Új szerződésajánlatot még nem kapott.

A korábbi Davis-kupa-játékos, háromszoros olimpikon (1988, 1996, 2000) Köves Gábort 2016 végén nevezte ki a Magyar Teniszszövetség a Davis-kupa-válogatott szövetségi kapitányának a tisztségétől önként megváló Kuhárszky Zoltán helyére. – Nagyon megtisztelő számomra a feladat, mindent el fogok követni, hogy  a legjobb tudásom szerint vezessem a fiúkat. Szlovákiával nemrég játszottunk itthon, nem könnyű ellenfél, de úgy gondolom, a fiúk már bizonyították, hogy nincs lehetetlen – nyilatkozta akkor Köves Gábor.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, 2017-ben a Szlovákia pozsonyi legyőzésével debütált kapitány irányításával még abban az évben az Oroszország elleni itthoni 3-1-es sikerrel felkerült a Világcsoportba a magyar válogatott. Egy év múlva ugyan kikapott Belgiumtól és Csehországtól, de 2019-ben a Németország elleni vereséget követően itthon sikeresen pótvizsgázott Ukrajna ellen. Majd a koronavírus első hulláma idején, 2020 februárjában legyőzte Belgiumot a Világdöntőbe kerülésért. Az elmúlt hétvégén Torinóban Köves dirigálta az Ausztrália és Horvátország ellen tisztességesen helytálló, 2-1-es vereséget szenvedett csapatot.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A játékosok rövid szünet után hamarosan elkezdik az alapozást a jövő évi szezonra. A tapasztalt kapitány sorsa jelenleg bizonytalan. Köves szerződése a torinói világdöntő idejére szólt, a további együttműködési hajlandóságról még nem értesítette őt a teniszszövetség. – December elején lejár a szerződésem. Nem rajtam múlik, hogyan alakul a folytatás – mondta lapunknak a szövetségi kapitány. Egyelőre tehát nem tudni, marad-e posztján, de azt sem, mi a szövetség szándéka. Többek között a Világdöntőn szereplő csapat sokak által kritizált összeállítása és a játékosokat megillető prémium ugyancsak vitatott elosztása miatt is kerestük Sávolt Attila sportigazgatót. Mint ismert, a Davis-kupa-csapat tagjai az egymás közötti megbeszélés alapján osztották szét a Nemzetközi Teniszszövetség által folyósított négyszázezer dolláros rajtpénzt. A csapatból az utolsó pillanatban kikerült Valkusz Máté édesapja, Valkusz Tamás a Jochapressnek elmondta , hogy és Balázs Attila kapta a versenyzők között kiosztható pénz kilencven százalékát, a maradék tíz százalékon pedig a másik három játékos – amelyben eredetileg benne volt Piros Zsombor és Marozsán Fábián mellett Valkusz Máté – osztozhatott.

Sávolt Attila válaszát itt közöljük: „A Magyar Teniszszövetség nagyon büszke a Davis-kupa-csapat teljesítményére! A pénzdíj elosztása a játékosok egymás közötti megállapodása alapján történik, ebben a Nemzetközi Teniszszövetség szabad kezet ad, és ennek megfelelően jár el. A végső játékoskeret kihirdetése pedig Köves Gábor Davis-kupa-kapitány kizárólagos hatásköre. Amennyiben szükségesnek látjuk, a kapitányi jelentést követően fogunk bővebb szakmai értékelést és helyzetelemzést adni.”

Borítókép: Köves Gábor a szövetség döntésére vár (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.