Vastapssal fogadták a 100 év vagány! című filmet az Urániában

A vetítést megtisztelte jelenlétével Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke is.

Magyar Nemzet
2021. 12. 01. 13:30
Fotó: ROTH TAMAS GEZA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden este az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották a 100 év vagány! című, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) fennállásának első évszázadáról szóló egész estés film díszbemutatóját, amelyen a jelenlévők vastapssal ismerték el az alkotást.

A vetítést megtisztelte jelenlétével Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: „Bár a magyar birkózás százéves fennállását ünnepli az idén, a magyarok génjeiben és a vérében már évezredek óta benne van a birkózás.” Az UWW emlékeztetett rá, hogy az ünnepségsorozat már tavasszal elindult, és a csúcspontját az jelentette, hogy a tokiói olimpián a Lőrincz testvérek egy arany- és egy ezüstérmet nyertek. Végezetül még sikeresebb következő száz esztendőt kívánt a magyar szövetségnek, mint amilyen az első száz éve volt.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke felidézte, hogy a szövetség idén egész éves eseménysorozattal ünnepli jubileumát, alapításának századik évfordulóját. Emlékeztetett rá, hogy március 16-án, a pandémia szorításában, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) szűk körű ünnepség zajlott Nenad Lalovics részvételével, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke pedig a Parlamentben napirend utáni parlamenti felszólalásában méltatta a jubileumot. Hozzátette: az egyik leglátványosabb rendezvény az MBSZ 100 gála volt június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, ugyancsak a KIMBA-ban. Megemlítette azt is, hogy elkészült a 100 év szövetségben – a magyar birkózás csodálatos világa című historikus album, a szövetség pedig új centenáriumi arculatot és logót kapott, s hivatalosan visszatért az eredeti elnevezéséhez. Bacsa Péter kiemelte: a centenáriumi év legnagyobb ünnepsége mindazonáltal mintegy kilencezer kilométerre innen zajlott: révén ugyanis Tokióban megszületett a magyar birkózás huszadik ötkarikás diadala.

A 100 év vagány című, több mint kétórás filmben a sportág jelenlegi szereplői, legendái, edzői, versenyzői, szakújságírói segítségével, valamint korabeli bejátszásokon, illetve az MTVA archívumának felvételein és fotókon keresztül ad átfogó képet a magyar birkózásról, annak történetéről, sikereiről, nehézségeiről és szépségeiről. Az alkotók, a Skipper Stúdió Kft. munkatársai a 2020 novembere és 2021 októbere között zajlott forgatás alatt majdnem 60 interjút készítettek, amelynek során 9000 percnyi nyersanyag született. Az interjúk szerkesztett formában december 6-tól folyamatosan kerülnek fel az MBSZ YouTube-csatornájára, a filmet pedig többször is műsorára tűzi az M4 Sport csatorna, először december 30-án vetítik.

A bemutató előtt a „100 éves a magyar birkózás” emlékérmet vehetett át Nenad Lalovics, valamint Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, továbbá Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Áder János szerdán kitüntette Nenad Lalovicsot

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári fokozatát adományozta Nenad Lalovicsnak, aki a kitüntetést Németh Szilárd államtitkártól, a magyar szövetség (MBSZ) elnökétől vette át szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokában. Az ez alkalomból rendezett csepeli ünnepségen felolvasták a magyar államfő által írt hivatalos okiratot, mely szerint a szerb sportvezető a kitüntetést a „hazai és nemzetközi birkózósportág fejlesztését és népszerűsítését elkötelezetten szolgáló, sikeres munkája elismeréseként” érdemelte ki. A szerdai eseményen nem csupán az állami elismerést kapta meg Nenad Lalovics, hanem egyúttal szerződést is írt alá Süle Lászlóval, a KIMBA kurátorával arról, hogy az akadémia az UWW partnere lesz a világ birkózásának fejlesztésében. A megállapodás alapján a Kozma István Birkózó Akadémia lesz a helyszíne több nemzetközi birkózóversenynek, edzőtábornak, szemináriumnak és más szakmai programoknak is.

Borítókép: ünnepelnek és emlékeznek a múlt nagyjaira a birkózók (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.