Angliában úgy hívják, „Magyar Maldini”, álma a válogatottság

Kétéves volt, amikor a ZTE aranycsapatában futballozó édesapja és keresztapja mellett a pályán volt részese az NB I-es bajnokavatásnak. Manapság már 21 éves és Angliában futballozik, ahol így emlegetik: „Magyar Maldini”. Ha a lapunknak nyilatkozó Csóka Dániel tervei szerint alakulnak a dolgok, a védő Marco Rossi válogatottjában is képbe kerülhet középtávon.

2022. 01. 21. 6:17
Charlton Athletic v AFC Wimbledon - Sky Bet League 1
Dániel Csóka of AFC Wimbledon scores a goal during the Sky Bet League 1 match between Charlton Athletic and AFC Wimbledon at The Valley, London on Saturday 12th December 2020. (Photo by Juan Gasparini/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Juan Gasparini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Angliában megfordult magyar labdarúgók közül Gera Zoltán beceneve volt eddig a legismertebb, akit a látványos játékának köszönhetően „Magical Magyarnak”, azaz „Mágikus Magyarnak” neveztek el a West Bromwich Albionnál.

Bizonyos szempontból hasonló elismerésben részesült Csóka Dániel, akit az angol harmadosztályú klubja, az AFC Wimbledon a hivatalos Twitter-csatornáján nevezett el úgy, hogy 

„Magyar Maldini”, azaz hasonlította őt a futballvilág legendás olasz védőjéhez, az AC Milan ikonjához, az ötszörös BEK/BL-győztes Paolo Maldinihez.

Tette ezt azután, hogy a középhátvéd óriásit mentett a Championshipbe való feljutásért küzdő, tehát esélyesebb, szebb napokat is látott Portsmouth ellen 0-0-ra lehozott bajnokin kedden. Íme a jelenet:

– Tavaly kezdődött, egy angol kommentelő nevezett el „Magyar Maldininek”, ami rám ragadt, azóta is gyakran felemlegetik a környezetemben – árulta el lapunk érdeklődésére Csóka Dániel. – Kicsit zavarban is vagyok miatta, mert nyilván nem vagyok Maldinihez mérhető. Egyébként sem akarok senkire hasonlítani, a magam útját járnám.

Maldini, Piqué, Csóka, Molnár…

Annyiban azért megállja a helyét a hasonlat, hogy a játékstílusát tekintve Csóka sem a kőkemény, hanem inkább a technikás védők táborát erősíti. – Maldinit nem láttam sokat játszani, mert amikor visszavonult, még kicsi voltam. De az igaz, hogy én is próbálok technikailag érvényesülni a pályán, a Barcelonából Gerard Piqué az egyik kedvencem, aki ugyanezt képviseli – jegyezte meg Csóka.

A vezetékneve ismerős lehet a hazai futballberkekben, hiszen az édesapja, az ugyancsak középhátvéd Csóka Zsolt a 2002-ben NB I-es bajnoki címet szerzett Zalaegerszeg alapembere volt, és játszott húsz évvel ezelőtt a Manchester United ellen 1-0-ra megnyert hazai BL-selejtezőn is.

– Még csak kétéves voltam, nincsenek saját emlékeim a meccsről, de felvételről sokszor láttam, és mindig kiráz a hideg a zalaegerszegi gólnál… – mesélte Csóka Dániel. – A Manchester United akkoriban a világ egyik legjobb klubja volt, hihetetlen belegondolni abba, hogy egy magyar csapat képes volt legyőzni egy ilyen fontos tétmeccsen. Nekem meg főleg az, hiszen apu és a keresztapám, Molnár Balázs is játszott.

– Épp a napokban került szóba köztünk a 2002-es bajnokavatás, hogy én is ott voltam velük a pályán, amikor megkapták az aranyérmet, a keresztapám fogott a karjában, apu meg ott állt mellettünk, van is egy fotó róla. Büszke vagyok rájuk, arra amit elértek.

Következő lépés a Championship

Molnár Balázs 14-szer a magyar válogatottban is szerepelt, egy nap talán a keresztfia is a nyomába léphet. Ehhez azonban a Gera Zoltán vezette U21-es nemzeti csapatban már bizonyító Csókának mindenképpen feljebb kellene lépnie az angol harmadik ligából.

– A jelenlegi szerződésem a nyárig szól a Wimbledonnal, így a következő fél évben még biztosan itt játszom – jelentette ki Csóka. – Hogy utána mi lesz, még nem tudom, van a szerződésemben opció a hosszabbításra, erről még tárgyalnunk kell. Persze szeretnék feljebb lépni, ideális esetben az angol másodosztály lehetne a következő lépcsőfok, ahonnan talán már a magyar felnőttválogatott sem elérhetetlen. 

A harmadosztályból nem is számítok meghívóra, de az az álmom, hogy bekerüljek a csapatba.

Hiába másodosztály, a követkő lépésként megcélzott Championshipet már Európa tíz legerősebb bajnoksága közé sorolják, így nagy kérdés, hogy Csóka mennyire érzi késznek magát a kihívásra, hiszen a felnőttfutballba csak másfél éve „szagolt bele”, amikor a Wimbledonhoz szerződött.

Csóka Dániel a magyar U21-es válogatottban már stabil csapattag. Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre

– Lejátszottam negyven meccset, amióta a Wimbledon játékosa lettem, és érzem, hogy ez nagyon jót tett. Azt mondanám, hogy sokkal inkább készen állok most egy nagyobb kihívásra, mint azelőtt, de mivel még nem futballoztam a Championshipben, nem tudom a választ a kérdésre. A puding próbája az evés, bízom benne, hogy hamarosan kiderül – fogalmazott a 21 éves védő.

Csóka öt évvel ezelőtt, 16 évesen, 2017 januárjában igazolt Angliába a ZTE utánpótlásából. Járt próbajátékon a Chelsea-nél, végül a Wolverhampton szerződtette. Ott végigjárta a szamárlétrát az utánpótlásban, majd 2019-ben Dunaszerdahelyre került kölcsönbe. Ezt az egyet megbánta, fél év után vissza is tért a Wolverhamptonhoz, ahonnan 2020 szeptemberében igazolt a Wimbledonhoz.

Minél előbb külföldre kell menni

– Semmin sem változtatnék, mert ha lehetőség van rá, minél előbb külföldre kell menni, én a Wolverhamptonnál egy Premier Legaue-klub utánpótlásába csöppentem. Többször edzettem a felnőttcsapattal is, ahol Conor Coady személyében egyfajta példaképre is leltem, kiválóan olvassa a játékot, sokat tanultam tőle középhátvédként. Egyedül a DAC-os kölcsönt bántam meg. Mielőtt megállapodtunk, voltam kint ismerkedni, az edző (akkortájt Peter Hyballa – a szerk.) egyből mondta, hogy kellek neki, és ezek után meglepett, hogy nem kaptam játéklehetőséget. 

A dunaszerdahelyi közeg egyébként nagyon tetszett, Kalmár Zsolték sokat segítettek, de amiért mentem, azt nem kaptam meg. Valamiért így kellett történnie, elfogadtam, csak előre nézek.

A Wimbledon jelenleg a huszadik, még éppen nem kieső helyen áll az angol harmadik ligában, de ha a két elmaradt meccsén pontokat szerez, máris nagyobb biztonságban érezheti magát. Csóka Dániel célja nem is lehet más, mint a bennmaradás kiharcolása, amihez sok-sok Portsmouth ellenihez hasonló teljesítményre lesz szükség.

S akkor egy Championship-ajánlat is befuthat a „Magyar Maldiniért”.

Borítókép: Csóka Dániel gólt fejel a Wimbledon mezében (Fotó: Europress/AFP/Juan Gasparini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.