Íme még egy ok, ami Hamilton visszavonulása mellett szólhat

Az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve megmagyarázta, szerinte miért burkolózott csendbe Lewis Hamilton a tavalyi Formula–1-es idény lezárulta óta.

Magyar Nemzet
2022. 01. 21. 15:45
Formula One Grand Prix of Abu Dhabi
epa09636338 British Formula One driver Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas reacts after taking the second position during the qualifying session of the Formula One Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit in Abu Dhabi, United Arab Emirates, 11 December 2021. The Formula One Grand Prix of Abu Dhabi will take place on 12 December 2021. EPA/KAMRAN JEBREILI / POOL Fotó: KAMRAN JEBREILI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár kevés a valószínűsége, hogy ez megtörténne, de folyamatosan téma a Formula–1 berkein belül visszavonulása. A Mercedes pilótájának a tavalyi idényzáró futamon az utolsó körben csúszott ki a kezéből a nyolcadik világbajnoki cím (Max Verstappen megelőzte és győzött, ezzel együtt övé lett a korona). Az Abu-dzabi Nagydíj után Hamilton még adott egy rövid nyilatkozatot, azóta azonban eltűnt a nyilvánosság szeme előtt. Sokak szerint ez azért van így, mert a brit versenyző azon vacillál, kitöltse-e 2023-ig szóló szerződését.

A pletykák szerint Hamilton döntését legfőképp az befolyásolja, Michael Masi versenyigazgató megőrizheti-e székét, avagy sem. A Mercedes ugyanis részben őt tette felelőssé az elbukott világbajnoki cím miatt, és azt várja el a Nemzetközi Automobil-szövetségtől (FIA), hogy leváltsa Masit.

Az egykori Formula–1-es pilóta, Jacques Villeneuve ugyanakkor úgy vélekedik, egy másik ok is szerepet játszhat Hamilton döntésében, ez pedig a Mercedes idei évre tervezett autójában keresendő. A brit az őt egyeduralkodóvá tévő (Michael Schumacher is hétszeres vb-győztes) nyolcadik vb-címről álmodozik, azonban az idei szabályváltoztatások felforgathatják az erősorrendet a száguldó cirkuszban, akár az is megtörténhet, hogy nem a Mercedesé lesz a leggyorsabb autó. Villeneuve szerint viszont a tavalyihoz hasonló, csatákkal teli, megerőltető idény nem lenne Hamilton kedvére való.

– Azon múlik minden, hogy a Mercedes milyen autót tud adni Hamiltonnak, könnyű lesz győznie vele vagy nem – nyilatkozta a kanadai világbajnok az olasz La Gazzetta dello Sport lapnak. – Hamilton most kicsit fáradtabb. Nico Rosberg távozása óta (2016 végén – a szerk.) könnyű idényei voltak, és biztosan nem akar még egy olyan évadot átélni, mint a tavalyi. 

Azt gondolta, hogy játszi könnyedséggel megszerezheti a rekordot jelentő nyolcadik bajnoki címet, ám ez nem adatott meg neki. Olyan az egész, mintha egy gyémántot adtak volna a kezébe, amit aztán hirtelen elvettek tőle. Sokkal jobban fájnak neki így a történtek, mintha Verstappen végig vezetett volna a versenyen.

„Nem akarja, hogy egy kalap alá vonják Wolff-fal”

Villeneuve emellett arról is beszélt, szerinte Hamilton nem szeretné, ha egy kalap alá vonnák csapatfőnökével, Toto Wolff-fal. Utóbbi az idény során a rá szegeződő kamerák előtt verte az asztalt, vágta földhöz a fejhallgatóját – szenvedélyes reakciói több mémet is szültek az idényben. Villeneuve kifejtette, Wolff hevessége, dühös rádióüzenetei feltehetően nincsenek Hamilton ínyére.

– Én úgy magyarázom azt, hogy Hamilton nem szólal meg, hogy ezzel megpróbál távolságot tartani Wolfftól.

Veszíthet valaki stílusosan is, Toto azonban úgy viselkedett, mintha Monopolyt játszott volna. A levegőbe dobta a táblát abban a pillanatban, hogy veszített.

Wolff Masinak címzett rádióüzenete (Nem, Michael, ez így nagyon nem volt rendben) is bekerült a köztudatba. Villeneuve szerint viszont Hamilton nem akarja, hogy az ő nevét is összemossák ezzel a mondattal.

– Szerintem Wolff sokat ártott az imidzsének Abu-Dzabiban – fogalmazott Villeneuve. 

– Hamilton kényes az ilyen dolgokra, hiszen ő a jövőjén is gondolkozik, amit Amerikában, esetleg Hollywoodban képzel el.

A megmondóemberként ismert kanadai szavai talán nem teljesen légből kapottak. Korábbi sajtóértesülések szerint ugyanis Hamilton azzal sem értett egyet, hogy csapata fellebbezést nyújtott be az Abu-dzabi Nagydíj után, így próbálta meg elorozni Verstappentől, és megszerezni pilótájának az áhított világbajnoki címet. A német istálló vezetősége a brit kérése ellenére is megtette ezt a lépést, de végül a Mercedes hoppon maradt, mert a FIA elutasította mindkét beadványát. Így Verstappen maradt a bajnok, a történetnek azonban még koránt sincs vége.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: EPA/Kamran Jebreili) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.