Novak Djokovics a győzelme esetén sem szabadulhatna

Novak Djokovics bíróságon próbálja kiharcolni a jogot, hogy indulhasson az Australian Openen, de az idő is ellene dolgozik.

2022. 01. 09. 17:31
null
Djokovics ügyvédei azt állítják, hogy a világelső decemberben pozitív teszteredményt produkált Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt napja Novak Djokovics úgy gondolta, hogy mindenféle fennakadástól mentesen futhat neki az Australian Opennek, hogy megszerezze történelmi, huszonegyedik Grand Slam-győzelmét. S egyes feltételezések szerint így is lett volna, ha a szerb teniszező nem kürtöli világgá, hogy mentességet kapott a déli országba való belépéshez egyébként kötelező, koronavírus elleni oltás alól. Ezt az elméletet erősíti, hogy az Ausztráliába „csendben beosont” Renata Voracova gond nélkül részt vett az egyik melbourne-i felvezetőtornán, mielőtt a hatóságok visszavonták volna a tartózkodási engedélyét.

Az első, negatív reakciók után Scott Morrison miniszterelnök szavai már baljóslatúak voltak, s Djokovics valóban meg is akadt a repülőtéren: csak a Park Hotelig jutott, más olyan személyekhez hasonlóan, akiket Ausztrália nem akar beengedni az országba.

Djokovics nem adta fel, hogy részt vegyen az Australian Openen, amelyet a férfiak között rekordnak számító kilenc alkalommal nyert meg, még ha a jelenlegi körülményei távolról sem alkalmasak a felkészülésre. Edzésre nincs lehetősége, és az ellátás távolról sem illeszkedik a 2010-ben, éppen az első igazán domináns éve előtt kialakított gluténmentes étrendjéhez, ami kulcsfontosságú volt a szerb karrierjében.

Egyelőre azonban még távol állunk attól, hogy az esélylatolgatásoknak legyen értelme: Djokovics tárgyalását hétfőn tartják Ausztráliában. Ha veszít, akkor lényegében eldől, hogy nem indulhat az év első Grand Slam-tornáján, a győzelem ellenben egyáltalán nem jelentené ennek az ellenkezőjét.

Az ausztrál kormány a hivatalos dokumentációjában ugyanis jelezte, hogy a számukra kedvezőtlen döntés esetén fellebbeznek, s az eljárás végéig fenntartják a jogot arra, hogy továbbra is jelenlegi szálláshelyén tartsák Djokovicsot. Fontos különbség, hogy az ország vezetését nem szorítja az idő, Djokovicsot annál inkább, hiszen az Australian Open január 17-én kezdődik.

A versenyigazgató, Craig Tiley elismerte, hogy szeretné, ha Djokovics részt vehetne az Australian Openen, ám úgy tűnik, ebben az ügyben neki már nem osztanak több lapot. De egyre gyanúsabb, hogy Djokovicsnak sem.

A Djokovics-ügy miatt kissé háttérbe szorultak az Australian Open felvezetőtornái, viszont ezek terv szerint véget értek. A férfiak között Gael Monfils mellett Rafael Nadal ünnepelhetett tornagyőzelmet, a spanyolnak 2004 óta megszakítás nélkül minden évben jutott legalább egy trófea. A nemzeti csapatok számára kiírt ATP-kupát Kanada nyerte, Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov főszereplésével. A női teniszezők közül a világelső Ashleigh Barty, valamint Simona Halep és Amanda Anisimova ünnepelhetett tornagyőzelmet az első játékhéten.

Borítókép: Novak Djokovics (Fotó: AFP/Oscar del Pozo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.