A belga szökőkirály megtréfálta a holland esélyest

Thomas de Gendt nyerte a Giro d’Italia nyolcadik szakaszát, Juan Pedro López megőrizte a rózsaszín trikót.

2022. 05. 14. 17:26
Thomas de Gendt Davide Gabburo Jorge Arcas Harm Vanhoucke
Fotó: Twitter/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Giro d’Italia első, Budapest és Visegrád közötti szakaszán Mathieu van der Poelt (Alpecin–Fenix) tartották a legnagyobb esélyesnek, és a holland kerekes meg is szerezte a győzelmet és azzal együtt a rózsaszín, a ciklámen és a kék trikót.

Azóta Van der Poel mindegyik összevetésben elveszítette az első helyet, szombaton, a Nápoly környékén rendezett, egynapos klasszikusokra hasonlító szakaszon viszont ismét ő tűnt a favoritnak.

A holland klasszis pedig nem is vesztegette az idejét, az első kilométereken akcióba lendült. Egy darabig egyedül tekert a mezőny élén, végül egy nagyobb szökevénycsoportot bevárt. Az élbolyban ott volt még többek között Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux), a szökőkirályként ismert Thomas De Gendt (Lotto Soudal), a korábbi Tour- és Vuelta-top 10-es Guillaume Martin (Cofidis) és a nyolcszoros Giro-szakaszgyőztes Diego Ulissi (UAE) is.

Az elöl tekerők közül Martin állt a legjobban összetettben, s bizony a szakasz végén a Trek–Segafredónak komolyabb tempóra kellett kapcsolnia a főmezőnyben, hogy őrizze spanyol versenyzője, Juan Pedro López rózsaszín trikóját. S nemcsak a szökevényektől kellett tartania Lópeznek, a második helyezett Lennard Kämna (BORA–hansgrohe) is próbálkozott támadással, de a spanyol megtartotta az összetett első helyét, Martin végül a negyedik helyre jött fel.

Mindeközben a nagy élboly több kisebb csoportra szakadt: Van der Poel a másodikban találta magát, míg De Gendt az élcsoportban. A belgának kevés társa akadt az iram diktálásában, folyamatosan csökkent a különbség, de az utolsó kilométerre is maradt még nyolc másodperc. Van der Poel és Girmay lemaradt a szakaszgyőzelemről.

Thomas de Gendt viszont nem, ő volt a leggyorsabb a hajrában, így tíz évvel a Stelvión aratott sikere után ismét szakaszt nyert a Girón.

Fetter Erik (EOLO–Kometa) a hajrában meglógott a főmezőnytől, így eddigi legjobb szakaszeredményét érte el, tizenötödikként futott be.

Giro d’Italia, 8. szakasz, Nápoly–Nápoly, 153 km

1. Thomas De Gendt (belga, Lotto Soudal) 3:32:53 óra

2. Davide Gabburo (olasz, Bardiani) azonos idővel

3. Jorge Arcas (spanyol, Movistar) a. i.

(…)

15. Fetter Erik (EOLO–Kometa) 3:22 perc hátrány

48. (Groupama–FDJ) 3:33 p h.

138. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 13:30 p h.

Az összetett állása

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek–Segafredo) 32:15:31 óra

2. Lennard Kämna (német, BORA–hansgrohe) 38 másodperc hátrány

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) 58 mp h.

...46. Valter 15:37 perc hátrány

...102. Fetter 55:11 p h.

...137. Peák 1:19:48 óra h.

Borítókép: Thomas De Gendt a célban is első lett (Fotó: Twitter/Giro d'Italia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.