Ha egy trófea a tét, a játékosok testi épsége kevésbé fontos

A ligakupa után újabb döntőt játszik egymással a Chelsea és a Liverpool, szombat este az FA-kupában csapnak össze. Abban mindkét vezetőedző egyetért, hogy szoros mérkőzésre van kilátás, és természetesen mindketten azon lesznek, hogy csapatukkal elhódítsák a trófeát.

2022. 05. 14. 7:20
Leeds United vs Chelsea FC
epa09941013 Chelsea manager Thomas Tuchel reacts during the English Premier League soccer match between Leeds United and Chelsea FC in Leeds, Britain, 11 May 2022. EPA/ANDREW YATES EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: ANDREW YATES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája tavalyi megnyerésén felbuzdulva a Chelsea lelkesen vágott neki az új idénynek, és az európai klubfutball legfontosabb trófeájának elhódítása után Anglia bevételére készült. A szezonkezdetre nem is lehetett panasz ilyen szempontból Londonban, a Kékek sokáig vezették a tabellát, azonban januárra már tetemes előnyt szedtek össze a Manchester City mögött, és kiszálltak a versenyből. A BL-ben nem jött össze a címvédés, a negyeddöntőben a Real Madrid hatalmas csata után ejtette ki az angolokat, a ligakupa-döntőjében maratoni tizenegyespárbaj után kapott ki a Liverpooltól a Chelsea. Nem jelenthető ki ugyanakkor, hogy elkerülték volna a sikerek a csapatot, az Európai Szuperkupát (tizenegyesekkel a Villarreal ellen) és a klubvilágbajnokságot megnyerte (a brazil Palmeirast hosszabbítás után 2-1-re győzte le).

Mindenesetre trófeaszerzésre ma (17.45, tv: Spíler 1) lesz az idényben az utolsó esélye a gárdának, az FA-kupa döntőjében ismét a Liverpoollal néznek szembe Thomas Tuchelék. A német edző tanítványainak az utóbbi időben nem futott a szekere, az elmúlt tizenegy mérkőzéséből csak hatot nyertek meg, miközben négy találkozó vereséggel végződött (köztük a Brentford elleni 4-1, a Real Madrid elleni 3-1 és az Arsenal elleni 4-2 is igencsak fájó pont lehetett). A londoniak viszont most rendkívül elhivatottak, hogy nyerjenek, és a cél érdekében Tuchel néhány olyan futballistáját is kész bevetni, akiknek sérülés miatt eddig kérdéses volt a játéka, így elképzelhető, hogy Mateo Kovacic és N’Golo Kanté is pályára lép.

Ez egy olyan pillanat, amikor néhány rizikót is vállalni kell

– vélekedett a német tréner.

A két csapat általában nehezen bír dűlőre jutni, a már említett, tizenegyespárbajba torkollott Ligakupa-döntő mellett a bajnokságban 1-1-es és 2-2-es döntetlennel végződött az összecsapásuk. Tuchel ezúttal is hasonló forgatókönyvre számít.

– Ha nem lesz szoros a meccs, az meglepetést fog jelenteni nekem. Mindegyik mérkőzésünk nagyon szoros volt, intenzív, a legjobbunkat kellett nyújtanunk, hogy tartani tudjuk a lépést velük. Ez egy fontos kupasorozat, egy döntő, kiváló teljesítménnyel akarunk előrukkolni. A világ egyik legjobb edzőjével és legjobb csapatával nézünk szembe, ezt bizonyították az elmúlt években és hetekben is, de mi is készen állunk a csatára – jelentette ki a Chelsea edzője.

Természetesen Liverpoolban is nagyon vágynak erre a trófeára, hiszen a vörös gárdának 2006 óta nem sikerült diadalmaskodnia a patinás sorozatban. Emellett ez az egyetlen kupa, amely még hiányzik Jürgen Klopp sikerlistájából.

A liverpooliak elképesztő idényt futnak, a számukra lehetséges összes mérkőzést lejátsszák az idényben, magyarán minden sorozatban döntőbe jutottak, amelyben elindultak, a ligakupán és az FA-kupán kívül a Bajnokok Ligájában is – két hét múlva a Real Madriddal csapnak össze. Ha pedig ez nem lenne elég, két fordulóval a szezon vége előtt még a bajnoki címért is versenyben vannak, igaz, hárompontos lemaradásukkal a Manchester City mögött nem ők az esélyesek a Premier League megnyerésére.

Nem véletlen, hogy a sorozatterhelés miatti fáradtság már meglátszik a játékosokon, az elmúlt találkozókat csak nyögvenyelősen húzták be. A Vörösök még ennek ellenére is több mint két hónapja veretlenek, az idényben minden tétmeccset figyelembe véve mindössze hármat veszítettek el. 

A Liverpool a kedden az Aston Villa elleni bajnokin megsérült Fabinho nélkül vág neki az esti összecsapásnak, de Klopp tudja, hogy nem csak a brazil középpályás hiánya miatt lesz nehéz dolguk a Chelsea ellen:

– Nem vertük meg a Chelsea-t, a büntetőpárbajt nyertük meg, amely a történelem egyik legőrültebb büntetőpárbaja volt – utalt vissza a ligakupa döntőjére a Liverpool menedzsere. – Tudjuk, hogy a futballban szerencse nélkül semmire sem megy az ember, és úgy gondolom, hogy akkor a szerencse inkább mellénk állt. Nehéz mérkőzés volt, most sem várok másmilyet, mivel a Chelsea nagyon jó csapat. Mindkét fél belead apait-anyait, erre számítok a Chelsea-től, a játékosaimtól pedig még inkább. Soha nem nyertem még meg az FA-kupát, ahogy a futballistáim többsége sem, úgyhogy nagyon várjuk ezt a lehetőséget. A srácok elképesztő munkát végeztek, hogy idáig jussunk. Az FA-kupa döntőjére nem lehet egy egyszerű meccsként tekinteni. Ez valami különleges dolog, néhányunk számára a legfontosabb mérkőzés a pályafutásunk alatt, szóval szeretnénk élvezni is a helyzetet. És persze megszerezni a trófeát a szurkolóinknak.

Borítókép: Thomas Tuchel (Fotó: EPA/Andrew Yates)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.