Izgalmas végjáték Debrecenben, bajnok a Győr

Voltak pillanatok, amikor úgy tűnt, a Debrecen kikaparja a gesztenyét a Ferencvárosnak, de végül a Győr érvényesítve a papírformát legyőzte a Lokit, és ezzel visszaszerezte a bajnoki trónt a Fraditól. A Győr 28-25-re nyert, az FTC 38-16-ra múlta felül a Vácot a női kézilabda NB I utolsó fordulójában. Bajnok a Győr, ezüstérmes a Ferencváros, a Debrecené lett a bronzérem.

2022. 05. 20. 20:02
Debrecen, 2022. május 20. A bajnok Győri Audi ETO KC csapata női kézilabda NB I-ben játszott DVSC Schaeffler - Győri Audi ETO KC mérkőzés után a debreceni Hódos Imre rendezvénycsarnokban 2022. május 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kézilabda NB I utolsó fordulójára maradt a döntés. A zárókör előtt a Győr nyeregben érezhette magát, hiszen 45 góllal jobb volt a gólkülönbsége a vele azonos pontot gyűjtött Ferencvárosnál. Arra nem bazírozhatott a címvédő FTC, hogy kiegyenlíti a hátrányát. Egy reménye maradt, hogy a már biztosan bronzérmes Debrecen megnehezíti a trónfosztásra készülő ETO dolgát, és legalább egy pontot szerez ellene. 

NZE MINKO, Estelle
Estelle Nze Minko (zöldben) nagyot küzdött Debrecenben. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem úgy tűnt, mintha meghallgattattak volna a fradista kívánságok Debrecenben. Anne Mette Hansen, majd Estelle Nze Minko egyéni akciójának köszönhetően 2-0-ra vezetett a Győr Debrecenben. A már biztosan bronzérmes, válogatott játékosokat (Vámos Petra, Planéta Szimonetta, Tóvízi Petra, Bordás Réka, Hornyák Dóra) felvonultató Loki azonban nem adta olcsón a bőrét, szinte azonnal visszajött a meccsbe. Idegesen játszott az ETO, olykor bosszantó, a két hét múlva esedékes Bajnokok Ligája Final Fourig kijavítandó technikai hibákkal idegesítette a Fradi elleni rangadó óta az eltiltását töltő Ambros Martín helyettesét, Kun Attilát. A hét a hat elleni játékkal kizökkentette a DVSC a Győrt a komfortzónájából. Bő tíz perc után át is vette a vezetést a Debrecen. 

Beatrice Edwige (zöldben) nem engedte kibontakozni a váci lövőket. Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Közben a Népligetben minden a tervek szerint, simán, a papírformának megfelelően alakult. Ekkor a pillanatfelvétel szerint a Fradi tűnt bajnoknak. Nem mondhatni, hogy mélyült volna az ETO válsága, mindenesetre a hét a hat elleni játékkal szemben megbénult a győri védelem. A norvég Veronica Kristiansen is kénytelen volt beszállni, a világ egyik legjobb játékosa, Stine Ofetdal azonban maradt a padon. 

A csapatkapitány, Anne Matte Hansen és a román beálló, Crina Pintea sietett a Győr segítségére, a többiek meglehetősen tompák voltak. A szélsők szűk húsz perc alatt összesen egy labdát kaptak. A felszabadultan játszó DVSC okos, időnként kifejezetten szép megoldásokat mutatott be. Fogyott a hazaiak lendülete, 4-2 után vezetett újra a trónkövetelő (12-11-re). A hazaiak edzője már a második időkérését is kihasználta az első félidő vége előtt. De rátalált a saját játékára az ETO, a hajrában alakult ki az addigi legnagyobb különbség. 16-13-as győri előnnyel ért véget az első félidő Debrecenben. A Népligetben már minden eldőlt, 19-9-re nyerte meg az első harminc percet a bajnok. Érett a trónfosztás.

A második félidőben újabb fordulat történt Debrecenben, a Loki váratlanul kiegyenlített, újra elkezdhettek reménykedni a Népligetben. Vámos Míra, a válogatott irányító, Petra húga hibátlanul lőtt a szélről. egy kiharcolt hétméteressel kezdett, de ekkor még nem tudta lerázni ellenfelét az ETO. Azért sem, mert Szilágyi mester harmadik időkérése után megint csodát tett a Loki: bő negyedórával a vége előtt kiegyenlített. Negyedóra választotta el a Ferencvárost a címvédéstől.

De ekkor megint rátett egy lapáttal a Győr, ellépett három góllal, sőt a megnyugtató négygólos előnyért támadhatott, de Nze Minko belement az előtte álló ellenfelébe. Ekkor, tíz perccel a vége előtt még nem tudta lezárni a meccset az ETO. Vámos Petra szépített, és ez izgalmas hajrát ígért. A húga megint megvillant, de a Győr szélsője, Lukács Viktória is pontosan célzott. Szabó Nina góljával lett 27-25, és a DVSC góljánál elkövetett szabálytalanság miatt Nze Minko kiállítása miatt kétperces emberhátrányba került a Győr. Silje Solberg kivédte Vámos Petra ziccerét, az ETO a bajnoki címért támadhatott. Riu, az addig indiszponált koreai átlövő gólt is szerzett. Másfél perccel a vége előtt háromra nőtt a vendégek előnye. Eldőlt az aranyérem sorsa. 

A Győr megnyerte a meccset, visszahódítva ezzel a bajnoki trónt a Ferencvárostól.

 

Női kézilabda NB I, 30. forduló: FTC-Rail Cargo Hungaria–Vác 38-16 (19-9), DVSC–Győri Audi ETO KC 25-28 (13-16)

Borítókép: Crina Pintea (zöldben) volt a győriek egyik legjobbja Debrecenben (Fotó: MTI/Czeglédy Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.