Teljesen magyar góllal zárt, újra BL-résztvevő a Leipzig

Befejeződött a Bundesliga 2021/22-es idénye. A bajnok Bayern München döntetlennel zárt, ahogy Willi Orbán kései gólja után az RB Leipzig is, amely jövőre is a Bajnokok Ligájában indulhat. Szintén a hosszabbításban szerzett góljával benn maradt a Stuttgart, a Herthának osztályozót kell vívnia.

Magyar Nemzet
2022. 05. 14. 17:42
Willi Orbán RB Leipzig
FBL-GER-BUNDESLIGA-BIELEFELD-LEIPZIG Fotó: AFP/SASCHA SCHUERMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dobogós helyek sorsa már a záróforduló előtt eldőlt a Bundesligában, a további európai kupás helyekért viszont „magyaros” küzdelem dúlt: érdekelt volt az RB Leipzig (Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik), a Freiburg (Sallai Roland), az Union Berlin (Schäfer András) és a Köln is. A tabella hátsó részén is maradt még kérdés, bár a Greuther Fürth biztos kiesése mellett az Arminia Bielefeld búcsúja is borítékolható volt, a Stuttgart még letaszíthatta a Herthát az osztályozós, tizenhatodik pozícióba.

A lipcsei csapat Bielefeldben lépett pályára, Gulácsi és Orbán kezdett, Szoboszlai viszont csak a nyolcvanhatodik percben lépett pályára. Eddigre már majdnem fél órája hátrányban játszott a Leipzig, de nem kapott ki: a kilencvenharmadik percben ugyanis Szoboszlai szabadrúgásából Orbán fejelt a kapuba, bebiztosítva ezzel a negyedik helyet és a jövő évi BL-szereplést.

A Freiburgban kezdett de a 79. percben, 1-0-s hátránynál lecserélték. Csapata azonban egyenlített Leverkusenben, és a hosszabbítást még a Bajnokok Ligája reményében kezdhette meg, végül azonban még pontot sem szerzett, ugyanis a 97. percben gólt kapott.

Sallai Roland Fussball 1.Bundesliga, Bayer 04 Leverkusen - SC Freiburg emspor, v.l. Daley Sinkgraven (Bayer Leverku
Sallai Roland (kékben) hatodik helyen zárt csapatával (Fotó: IMAGO/Blatterspiel)

Vereségével a Freiburg még az ötödik helyről is lemaradt, megelőzte ugyanis az Union Berlin, amely ugyan 2-0-s előnyről még visszaengedte, de végül 3-2-re legyőzte a Bochumot. a 66. percben, 2-1-es előnyben lépett pályára.

Hátul is sorsdöntő volt a hosszabbítás: a Stuttgart a 92. percben szerzett góllal verte a Kölnt, míg a Hertha hiába vezetett, végül kikapott Dortmundban, így a Stuttgart megmenekült, a Dárdai Pált idény közben menesztett berlinieknek osztályozón kell kiharcolniuk a benn maradást.

A Bayern München döntetlennel ünnepelte harminckettedik bajnoki címét, a csapat az elsőség bebiztosítása óta mindössze két pontot szerzett az idényben.

Bundesliga, 34. forduló

Bielefeld–Leipzig 1-1
Leverkusen–Freiburg 2-1
Union Berlin–Bochum 3-2
Borussia Dortmund–Hertha 2-1
Stuttgart–Köln 2-1
Wolfsburg–Bayern München 2-2
Mainz–Frankfurt 2-2
Mönchengladbach–Hoffenheim 5-1
Augsburg–Fürth 2-1


A bajnokság végeredménye

1. Bayern München 77 pont
2. Borussia Dortmund 69
3. Bayer Leverkusen 64
4. RB Leipzig 58
5. Union Berlin 57
6. Freiburg 55
7. Köln 52
8. Mainz 46 (50-45)
9. Hoffenheim 46 (58-60)
10. Mönchengladbach 45
11. Eintracht Frankfurt 42 (45-49)
12. Wolfsburg 42 (43-54)
13. Bochum 42 (38-52)
14. Augsburg 38
15. Stuttgart 33 (41-59)
16. Hertha 33 (37-71)
17. Arminia Bielefeld 28
18. Greuther Fürth 18

A Bajnokok Ligájában indulhat a Bayern München, a Dortmund, a Leverkusen és a Leipzig.

Az Európa-ligában indulhat az Union Berlin és a Freiburg, a Konferencia-ligában a Köln.

Bár a bajnokságban csak 11. lett, szintén BL-résztvevő lehet a Frankfurt, ha a május 18-i Európa-liga-döntőben legyőzi a Rangerst.

Kiesett a Bielefeld és a Fürth. A Hertha kétmeccses osztályozót vív majd a másodosztály harmadik helyezettjével.

 

Borítókép: Willi Orbán ünnepli találatát (Fotó: AFP/Sascha Schuermann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.