Tizenegyespárbajban nyerte meg az Európa-ligát a Frankfurt

Hajtós csapatok, de nem túl magas színvonal. Az Eintracht Frankfurt és a Glasgow Rangers nem hagyott kétséget afelől az Európa-liga sevillai döntőjében, hogy csak a második számú európai kupasorozatról van szó. Hosszabbításba és tizenegyespárbajba torkollott finálé, melynek a végén az Eintracht Frankfurt dicsőült meg, miután a Rangerst a legnagyobb sztárja hagyta cserben.

Magyar Nemzet
2022. 05. 18. 23:57
null
FBL-EUR-C3-FRANKFURT-RANGERS Fotó: JAVIER SORIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Frankfurtnak rossz emlékei vannak, ha nem is a Rangersről, de Glasgow-ról mindenképpen, hiszen a német együttes ott játszotta minden idők egyik leghíresebb BEK-döntőjét a Real Madrid ellen, amelyet Puskás Ferenc négy gólja miatt is 7:3-ra elveszített.

Nem ez volt az Eintracht legutóbbi nemzetközi kupadöntője, 1980-ban a klub megnyerte az UEFA-kupát a Mönchengladbach elleni házi döntőben. Negyvenkét évvel később jutott el újra a csapat egy nemzetközi kupafináléig, 

az elődöntőben ráadásul a legnagyobb esélyesnek számító Barcelonát győzte le a Frankfurt. Nem csoda, hogy százezer jegyigénylés futott be a sevillai döntőre a németek részéről…

A Rangers szurkolói is lelkesek voltak, 80 ezer skótot vártak Sevillába, nagy részük hiába nem juthatott be a szűk negyvenezres Ramón Sánchez Pizjuán Stadionba. A glasgow-i klub tizennégy éve volt legutóbb finalista, akkor veszített a Zenit ellen az UEFA-kupa aranymeccsén, azóta viszont a skót negyedosztályt is megjárta, miután 2012-ben csődbe ment. Nagy utat tett meg a Rangers az újabb európai fináléig, s ennek az útnak az utolsó állomásán és csapatát, az RB Leipziget fektette két vállra.

Még csak öt perc telt el a meccsből, máris jelezték a csapatok, hogy véresen komolyan veszik ezt a történelmi lehetőséget: a Frankfurt Bayern Münchent és Dortmundot is megjárt középpályását, Sebastian Rodét fejen talpalták, erősen vérzett és percekig állt a játék.

A nagy tét nemcsak ebben a jelenetben mutatkozott meg, a csapatok nem kockáztattak, ami rányomta a bélyegét az első félidőre. Nemcsak gól nem született, de a színvonal sem volt magas. Többet volt a labda a Rangersnél, de többet lőtt kapura a Frankfurt, a célzással viszont mindkét oldalon gond akadt: a németek háromszor, a skótok egyszer találták el a kaput.

Nagy volt a küzdelem Fotó: JORGE GUERRERO

Szünet után egyből felgyorsultak az események. Az 52. percben úgy tűnt, tizenegyeshez juthat a Frankfurt, miután az egyik skót védő odarúgott Borrénak, teljesen feleslegesen egyébként, mivel a dél-amerikai addigra már elrúgta a labdát. A VAR vizsgálta az esetet, s némi meglepetésre nem ítélt büntetőt a szlovén Vincic játékvezető.

Néhány perccel később ziccert rontott a Rangers, amely nem állt le, és az 57. percben megszerezte a vezetést. 

De mondhatjuk úgy is, hogy a Frankfurt hozta nehéz helyzetbe saját magát: Sow a saját kapuja felé fejelte a labdát, Tuta váratlanul elcsúszott, Aribo pedig köszönte szépen, és higgadtan gólra váltotta az ölébe pottyant esélyt – 0-1.

A bekapott gól megbénította a németeket, akik nem tudtak veszélyt okozni, így lényegében a semmiből egyenlítettek ki a 70. percben. Kosztics balról adta laposan középre a labdát, a Rangers védői nem reagáltak jól, Borré pedig bevetődve a kapuba lőtt – 1-1.

A rendes játékidő végéig már nem változott az állás, következett a hosszabbítás, amelyben inkább a Frankfurt volt az aktívabb, a 118. percben mégis a Rangers nyerhette volna meg a meccset. Roofe jobb oldali beadása után középen Kent öt méterről tette kapura a labdát, Kevin Trapp kapus óriásit védett.

Tizenegyesek döntöttek Fotó: JAVIER SORIANO

Végül tizenegyespárbajjal dőlt el az aranyérem sorsa. A Rangers B-közép előtti kapura rúgtak a csapatok, az első frankfurti lövő, Lenz csendre intette a skótokat, miután betalált. A negyedik körben történt az első – s mint utóbb kiderült, a mindent eldöntő – hiba, a Rangers leghíresebb játékosa, a 117. percben a tizenegyesek miatt pályára küldött Aaron Ramsey pocsékul rúgta el a labdát. A frankfurtiak viszont nem hibáztak, és első német csapatként megnyerték az Európa-ligát.

Az Eintracht veretlenül küzdötte végig a teljes idényt a sorozatban, legyőzte a rettegett Barcelonát is, és megérdemelten készülhet El-győztesként a Bajnokok Ligájára a következő idényben.

Európa-liga, döntő: Eintracht Frankfurt–Glasgow Rangers 1-1 (0-0, 1-1, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel 5-4, Sevilla, 38842 néző, jv.: Vincic (szlovén). Gólszerző: Borré (70.), ill. Aribo (57.).

Borítókép: Az Eintracht Frankfurt ünnepelt a végén (Fotó: JAVIER SORIANO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.