Tizenkétmillió dolláros bírság az elmaradt budapesti döntő miatt

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Teniszszövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ) a tavaly Budapesten elmaradt Billie Jean King Kupa-döntő miatt.

Forrás: MTI2022. 05. 25. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTSZ szerdai tájékoztatása szerint a CAS az ITF Licensing Limited (ITFL) cég által kért 52 millió dollár helyett 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a két magyar szervezetet, figyelembe véve, hogy a magyar fél 2019-ben a rendezési szerződés alapján már nyolcmillió dollárt megfizetett.

Az ITFL azután indított pert, hogy a 2020-as verseny kétszeri közös halasztását követően a magyar fél a koronavírus-járvány gazdasági és egészségügyi hatásaira tekintettel a rendezési szerződés lehetetlenülését állapította meg. Az MTSZ arra hivatkozott, hogy a finálé lebonyolítása a Covid-helyzet miatt súlyos egészségügyi kockázatot jelentett volna.

Az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában az MTSZ egyértelmű sikerként értékelte a döntést, mert a rendezés összköltsége a kormány által erre a célra elkülönített 20,6 milliárd forintot (akkori árfolyamon 71-72 millió dollárt) jelentősen meghaladta volna. 

„Ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek” – áll a közleményben.

Az ITF tavaly május elején közölte, hogy nem Budapest ad otthont a női tenisz Billie Jean King Kupa döntőjének, és új helyszínt keres a koronavírus-járvány miatt kétszer elhalasztott magyarországi eseménynek. Előzőleg az MTSZ áprilisban bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt nem tartja megvalósíthatónak a 2020 márciusáról 2021. április 13–18-ára áttett budapesti finálé lebonyolítását sem a Papp László Sportarénában. Magyarország eredetileg három évre nyerte el a rendezési jogot.

A tavalyi finálé végül Prágában volt novemberben. A 12 csapatos tornán a magyarok rendezőként vettek volna részt, ami így nem valósult meg, és a kanadaiak indultak helyettük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.