A kapusunkat kiütötték, de aztán törlesztettünk a medencében

A magyar férfi vízilabda-válogatott 18-14-re legyőzte Georgiát, s csoportelsőként zárta a csoportkört a világbajnokságon. A következő három napban pihenhet, jövő szerdán az Olaszország–Ausztrália párharc nyertesével találkozik a negyeddöntőben.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 22:20
VOGEL Soma
Budapest, 2022. június 25. Vogel Soma (b) és a georgiai Valiko Dadvani a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország –Georgia mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grúzia, helyesebben az újabban használatos nevén Georgia a vízilabdában? Ezt még szokni kell. A kelleténél jobban azonban hiba lenne rácsodálkozni a kaukázusi ország világbajnoki szereplésére, még ha ahhoz szabadkártyával is jutott Oroszország kizárása után.

A Msveniaradze név a sportrajongóknak ismerősen cseng. Kettő is jól ismert a vízilabda történetében. Petre és Giorgi. Apa és fia. Előbbi az 1956-os és 1960-as olimpián szerepelt, s szerzett bronz- és ezüstérmet, utóbbi 1980-ban olimpiai bajnok lett. Természetesen ugyanúgy, mint az édesapja, a szovjet válogatottal. Ám a család grúz – helyesebben georgiai – eredetű, mindkét Msveniaradze Tbilisziben született.

A jelenlegi georgiai csapat nemzetközi alakulat, a tizenhárom fős keretből öten is honosítottak.

A balkezes Borisz Vapenszki (akit Egerből jól ismerhetünk), valamint Dusan Vasics szerb, Jovan Szarics montenegrói, Marko Jelaca horvát, Fabio Baraldi pedig olasz, s a szövetségi kapitány, Dejan Sztanojevics is szerb. A csapat azzal tette le a névjegyét a világbajnokságon, hogy csupán egy góllal, 10-9-re kapott ki Montenegrótól, ami után szinte természetes, hogy Brazíliát pedig legyőzte.

Georgia igazolta, ha nem is félelmetes, de jó hírét, 3-1-re elhúzott a mérkőzés elején. Ami talán azzal is magyarázható, hogy

a mieink kapusa, már a 2. percben kapott egy jobb egyenest a szemöldökére, ami után kiköltözött a kispad szélére, Lévai Márton helyettesítette, akinek idő kellett ahhoz, hogy testileg és lelkileg is ráhangolódjon a mérkőzére.

Szerencsére gyorsan helyére állt a világ rendje, a mieink még az első negyedben egyenlítettek, a másodiban pedig 10-6-ra elhúztak. A georgiai játékosok beleálltak a gólpárbajra, visszakapaszkodtak 12-10-re, de a végét nem bírták, a magyar válogatott végeredményben 18-14-re győzött.

A magyar csapatból Manhercz Krisztián és volt a legeredményesebb 4-4 góllal.

Magyarország–Georgia 18-14 (3-3, 7-3, 4-5, 4-3)
Magyar gólszerzők: Manhercz, Zalánki 4-4, Vámos 3, Mezei 2, Pohl, Angyal, Varga, Jansik, Burián 1-1.

Az olaszokra várva

A C csoport rangadóján Spanyolország 14-12-re legyőzte Olaszországot, így utóbbi csapatnak kell játszania a nyolc közé jutásért; mégpedig a D csoport harmadik helyezettjével, Ausztrálival. Mindezt azért részletezzük, mert a magyar válogatott e párharc nyertesével találkozik a negyeddöntőben, tehát várhatóan Olaszországgal. 

Mint a négy csoportban véget ért a játék, íme a végeredmény.
A csoport: 1. Magyarország 6 pont, 2. Montenegró 4, Georgia 2, 4. Brazília 0.
B csoport: 1. Görögország 5 pont (42-23), 2. Horvátország 5 (42-30), 3. Japán 2, 4. Németország 0. 
C csoport: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Olaszország 2, 3. Dél-afrikai Köztársaság 0. A kanadai csapat visszalépett koronavírus-fertőzés miatt.         
D csoport: 1. Szerbia 6 pont, 2. Egyesült Államok 4, 3. Ausztrália 2, 4. Kazahsztán 0.

Borítókép: Vogel Somának hamar véget ért a meccs (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.