Milák Kristóf a román világklasszis felségvizeire tör

Milák Kristóf végre beteljesítheti az álmát és megmutathatja, hogy gyorsúszóként is az egyik legjobb a világon. A hazai rendezésű vb kétszeres aranyérmese a váltókkal együtt hat számban, közte 100 és 200 gyorson is indul az augusztusi Európa-bajnokságon. Ezek közül főszáma, a 200 pillangó lesz az utolsó, tehát egyben a jutalom, a ráadás. Az előkészületekről az edzője, Virth Balázs beszélt.

Magyar Nemzet
2022. 08. 03. 15:19
Virth Balázs Forrás: MUSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abban az esetben, ha a magyar pillangókirály egy hét leforgása alatt mind a négy egyéni számában a döntőbe jut a római Európa-bajnokságon, ráadásul a két gyorsváltóba is beszáll, amikor már az éremszerzés lehet a tét,

akkor összesen tizennégyszer kell rajtkőre állnia a római kontinensviadalon. Emberpróbáló kihívás.

Ám Milák Kristófot éppen ez élteti, erre vágyik. Részben emiatt váltott edzőt, s erre készült a hazai világbajnokságon is, csak éppen az edzője, Virth Balázs akkor az utolsó pillanatban lebeszélte róla, mondván, a bizonytalan kimenetelű gyorsúszó számokért nem szabad kockáztatni a győzelmet pillangón. Bölcs önmérsékletről árulkodik e döntés, hiszen Milák 100 és 200 pillangón is győzött, utóbbin ráadásul világcsúccsal, 1:50.34 perccel. Az Eb-n azonban Virth Balázs is áldását adja a kísérletezésre.

– A világbajnokság után azzal szembesültem, de nemcsak én, hanem több edzőtársam is, hogy a versenyzőinkből sokat kivett a nagy próbatétel, a fizikainál is jobban a motivációs energiatartályaikból. Akik nagyon odatették magukat, és csúcsra járatva küzdöttek meg a helyezésükért, azok fejben elfáradtak. Miközben a Budapestről Rómába vezető utat járva amolyan „ráalapozás” a napi feladat, igyekszünk az edzéseket átalakítva kirángatni az úszóinkat abból a fásultságból, amit lépten-nyomon tapasztalunk. Olyan hangulatot próbálunk teremteni, ami serkentően hat, és még mosolyokat is csal az arcokra – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Virth Balázs, aki a tanítványaival Hódmezővásárhelyet választotta az Eb-felkészülés színhelyéül, aligha csak azért, mert első sikereinek egyikét éppen itt érte el, amikor a 2016-os ifjúsági Európa-bajnokságon megnyerte a 200 pillangót az alföldi városban.

Virth Balázs részletesen is beszélt a tanítványára váró feladatról.

– Nem éppen szerencsés, de ezúttal Kristófnak, mint olimpiai és világbajnoknak, valamint címvédőnek az Eb legvégén kell nagyot homorítania 200 pillangón, miután már teljesítette a küldetését a 100 és a 200 gyorson, a 100 pillangón és a gyorsváltókban is. Régi vágya teljesül azzal, hogy egy nagy világversenyen a gyorsúszók éremcsatájába is beleszólhasson, és mint tudjuk, ha ő benyit egy ajtón, onnan nem szokott üres kézzel távozni. Elképesztő a regenerációs képessége, ha elkapja a harci láz, minden várakozást képes felülmúlni, és én most is arra számítok, hogy nagy dolgok fognak történni. Azt viszont nem tudom megmondani, tippelni pedig nem szeretnék, hogy a gyorsúszó számokban milyen időkkel fog kirukkolni – bizakodik Virth Balázs.

Nos, azért fog bátor vállalkozásba a magyar világklasszis, mert 100 és 200 gyorson várhatóan a műfaj új királyával, a Budapesten mindkét számban győztes, még csupán 17 éves román David Popovicival is meg kell küzdenie.

A római Európa-bajnokságon Virth Balázs versenyzői közül ezúttal csak a férfirészleg méreti meg magát. A budapesti vb után a Coviddal másodszor is megfertőződött Kapás Boglárkát a betegség tíz napra kiállította a sorból, ezért még most is csak felhozó edzéseket végezhet, a Békéscsabáról a fővárosba került Veres Laura pedig a tornaedzéseket gyógytornára cserélve azon fáradozik, hogy a fájós vállát ne kelljen megműteni. Az egészséges férfi hármas másik két tagja közül Márton Richárd a 200 gyorsra és a 200 pillangóra készül, emellett a 4×200-as gyorsváltóban is szerep vár rá, Zombori Gábor pedig a 200 mellen és 400 gyorson képviseli Rómában a magyar színeket.

Borítókép: Virth Balázs szerint is eljött az idő, hogy Milák Kristóf próbára tegye magát a gyorsúszó számokban (Fotó: MUSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.