Egy magyar labdarúgó, aki mindig mosolyt csal Király Gábor arcára

A 108-szoros magyar válogatott kapus, Király Gábor hosszú pályafutása alatt a Bundesligában lépett pályára a legtöbb mérkőzésen, kettő híján kétszázon. Arra kértük, hogy értékelje a német élvonal magyar futballistái közül Schäfer András, Szoboszlai Dominik, Gulácsi Péter és Sallai Roland jelenlegi, bizonyos szempontból mindegyikük esetében érdekes helyzetét. A magyar válogatott ötödik bundesligás magyarjára, Willi Orbánra csak azért nem tértünk ki, mert esetében nincs új a nap alatt, továbbra is meghatározó tagja az RB Leipzignek.

2022. 09. 02. 6:12
Forrás: Mol Fehérvár FC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudni érdemes, hogy gyerekként az első edzésén Király Gábor szombathelyi sportlétesítményében vett részt, így természetes, hogy a magyar válogatott pályára lépési társrekordere a szívén viseli a középpályás sorsát az Union Berlinben. Olyannyira, hogy amikor januárban Schäfer Dunaszerdahelyről Németországba igazolt, Király az Union akkori egyik kapusán, Andreas Luthén keresztül a beilleszkedését is igyekezett megkönnyíteni.

– Ellenfélként jól ismertük egymást Andyvel, és fontosnak tartottam, hogy beszéljünk, de András a személyiségével egyébként is hamar meggyőzte a berlinieket, hogy jó vásárt csinálnak vele – árulta el lapunknak Király Gábor, aki nem aggódik Schäfer jövője miatt az Unionnál. Pedig éppenséggel azt is lehetne mondani, hogy előrébb is tarthatna, hiszen több mint fél év elteltével még mindig nem számít kezdőjátékosnak, az első négy fordulóból kettőn csere volt, egyszer kezdő, legutóbb pedig a Schalke elleni 6-1-es győzelmet a kispadról nézte végig.

Schäfer András
1. FC Union Berlin - VfB Stuttgart
Schäfer Andrásnak még idő kell Fotó: DPA/AFP/Soren Stache

Király türelemre int: – A jó munkához mindig idő kell, és nem szabad elfelejteni, hogy egy fiatalemberről beszélünk, aki Magyarországon nevelkedett, és fizikailag még erősödnie kell. Jó helyen van, a Bundesliga erre abszolút alkalmas közeg, ráadásul András is az a típus, aki beleáll a munkába. Hosszú távban kell gondolkodni, én pozitívan látom a helyzetét, le fogja küzdeni az akadályokat.

Freiburgban tavaly ősszel volt mélyponton, aztán idén tavasszal visszaszerezte a korábbi helyét a kezdőben, ami egyelőre az új idényben is megingathatatlannak tűnik. Angliában már arról is cikkeztek, hogy a 25 éves szélső érdekes célpont lehetne a Liverpool számára. Király ezzel kapcsolatban óvatos: – A saját példámból is tudom, hogy elsősorban a klubok döntenek az átigazolásokról. Persze jó előrelépési lehetőség lenne Rolinak Anglia, de nem szabad a dolgok elébe menni.

Sallai egyébként kifejezetten pozitív benyomást tett Királyra, legfőképpen a mentalitásával. – Titkon mindig figyeltem őt, mert kedvelem a hozzáállása miatt – árulta el Király. – A válogatottban ismertem meg, amikor még fiatal, zöldfülű és nagyon vad volt, azóta a Bundesligában szépen fejlődött. Mindig azok a pillanatok ragadnak meg a játékában, amikor labdavesztés után egyből energikusan visszatámad. 

Nem feltétlenül a góljai és a technikás megoldásai, hanem az akarata és az hogy nem fél az ellenféltől. Mindig mosolygok, amikor meglátom őt, mert számomra erről a megalkuvást nem tűrő hozzáállásról szól a futball.

Lipcsében két magyar játékos helyzete is érdekes. csapatkapitány és évek óta kezdő kapus, ám a legutóbbi két bajnokit sérülés miatt kihagyta, így a holland Almelótól a nyáron igazolt cserekapus, Janis Blaswich váratlan esélyt kapott. – Kapus nélkül nem állhat ki a csapat, ez egy ilyen szakma – reagált Király. – Még a Herthában mondta egy csapattársam, hogy amennyi időt kihagysz sérülés miatt, annyira van szükség a topforma visszanyeréséhez. Biztos vagyok benne, hogy Gula akkor tér vissza a kapuba, amikor teljesen fitt lesz.

GULÁCSI Péter
Gulácsi Péter visszatérhet Fotó: Robert Perry

Erre egyébként német sajtóhírek szerint már az Eintracht Frankfurt elleni szombati meccsen sor kerülhet. Ezen a találkozón térhet vissza is a kétmeccses eltiltása után, amit a Köln ellen elkövetett, saját klubja ügyvezetője által arrogánsnak nevezett könyöklése miatt kapott. – Az ilyen szituációk kellenek ahhoz, hogy az ember tanuljon, jobb döntéseket hozzon a jövőben, ezen a legtöbb futballista keresztül megy – értékelt Király. – Dominik jó játékos, de a csodát nem kell várni tőle, azt majd akkor adja elő, amikor senki sem számít rá, ahogy a válogatottban is nem egyszer megtette már. Ő ebben jó, akkor jön, amikor igazán kell.

Kedden Szoboszlai két gólpasszt adott a negyedik ligás Teutonia Ottensen ellen 8-0-ra megnyert meccsen a Német Kupa első fordulójában.

Borítókép: Király Gábor (Fotó: Mol Fehérvár FC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.