A világbajnok Carlsen is jól ismeri a magyar sakkozás ígéretét

Noha az utolsó fordulóban elszenvedett vereséggel kiengedte a végső győzelmet a kezéből, Kozák Ádám a második helyezéssel is az eddigi legfontosabb eredményét érte el a minap véget ért U20-as sakkvilágbajnokságon. A húszéves nagymester jövőre szeretne bekerülni a magyar válogatottba, idővel pedig a világ legjobb ötven játékosa közé.

2022. 10. 30. 9:00
Kozák Ádám
Kozák Ádám
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy utaztam ki a versenyre, hogy szeretném megnyerni a tornát. Kár a vereségért az utolsó fordulóban, de a második helyezéssel is elégedett vagyok, mert az első kettő indulási jogot szerzett a 2023-as világkupára, innen nézve a második helyezést is sikerként értékelem. Jól ment a játék, a performance-pontszámom 2650 feletti volt, szereztem is tizennyolc Élőt, így a novemberi rangsorban 2538 lesz az értékszámom – mondta érdeklődésünkre Kozák Ádám, aki a sikerével örökébe lépett, hiszen a 26 éves, immár román színekben szereplő nagymester 2012-ben szintén ezüstérmes volt az U20-as világbajnokságon.

A Szardínián megrendezett viadalon az immár a világelitbe tartozó húsz év alatt sakkozók – így például az indiai Gukesh, Praggnanandhaa, Erigaisi, az üzbég rapid világbajnok Abduszattorov vagy éppen a csalással megvádolt Niemann – ugyan nem vettek részt, de így is roppant erős volt a mezőny.

– Húsz-huszonöt olyan feltörekvő nagymester indult, akit idővel a top százba, vagyis a legjobbak közé várnak, egyértelműen egy erős nagymesterversenynek felelt meg a világbajnokság – jellemezte a viadalt a húszéves magyar nagymester.

Kozák Ádám ugyan letette az érettségit, s levelezőn jelenleg is tanul a Testnevelési Egyetemen, de nem is kérdéses, hogy profi sakkozó szeretne lenni, sőt már ma is az.

– Úgy tízéves, ötödikes koromtól az általános iskola felső tagozatában magántanuló voltam, középiskolában is sokat kellett pótolnom a versenyzésből adódó hiányzások miatt, amiben a tanárok sokat segítettek. Most pedig levelezőn végzem a főiskolai tanulmányaimat. Mondjuk úgy, elsősorban családi elvárás volt, hogy szerezzek érettségit, s nem akartam szégyent vallani, több mint négyszáz pontot szereztem a vizsgákon. Ám sakkozóként élek, s így is szeretnék érvényesülni.

Amikor arról beszélgettünk, hogy ehhez mi kell, Kozák Ádám először is a napi hat-nyolc óra tanulást említette. Aztán persze az elmélyült munkához nagy kapacitású és gyors számítógép, laptop szükséges, s meg kell fizetni az edzőket és a versenyeken való részvételt is. Ezek összesített költsége évente durván tízmillió forintra rúg. A magyar tehetség útját több ismert magyar sakkozó egyengette – ő maga Sinkovics Péter, Németh Zoltán, Hazai László, Mihók Olivér, Gonda László és Galyas Miklós, valamint Sergei Grigoriants nagymester nevét kívánta mindenképpen megemlíteni, akikkel két-három évet meghaladóan egyénileg sakkozott –, jelenleg pedig Jevgenyij Romanov az edzője. Az orosz nemzetiségű, norvég színekben szereplő nagymester szakmai tekintélyéről mindent elmond, hogy korábban a világbajnok Magnus Carlsen szekundánsa volt.

 

 

Apropó, Carlsen! Miként korábban elmesélte, Kozák Ádám évekkel ezelőtt az egyperces, úgynevezett bullett sakk műfajban vívott Carlsennel egy száz partiból álló online meccset, miután a világbajnok random kihívta.

 

Az ilyen játékos csaták oldják a mindennapok szigorú felkészülését, de Kozák Ádám a céljairól is határozottan beszél.

– Jövőre a csapat Európa-bajnokságon szeretnék bekerülni a magyar válogatottba, persze én is tudom, hogy 2024-ben Magyarország rendezi a sakkolimpiát. A sakkozásból kívánok megélni, ehhez az első száz sakkozó közé kell jutni, de ennél is nagyobb cél a top ötven, aztán majd meglátjuk, mire vihetem. Vannak olyan országok, ahol már jobbak a feltételek, de a magyar sakk hagyományai nagyon erősek, ez mindenképpen előny, amit én is érzek a nemzetközi porondon – mondta Kozák Ádám.

Mi mást kívánhatnánk, hogy gazdagítsa e hagyományokat. A férfiak között egyértelműen ő a magyar sakkozás legnagyobb ígérete.

Gaál Zsóka 79.

A férfiak között indult a csupán tizenöt éves Gaál Zsóka, aki a tizenegy fordulós versenyben öt ponttal a 79. helyen végezett.

Borítókép: Kozák Ádám összpontosít

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.