Az ezerarcú Ferencváros és az egészséges önértékelés

A Tobol, majd a Qarabag elleni BL-selejtező visszavágón nehéz volt nem észrevenni, hogy amilyen gyors és ötletes a Ferencváros támadójátéka, olyan sebezhető a védelme. Ha ebből indulunk ki, nem meglepő, hogy a magyar bajnok beleszaladt a késbe, négy gólt kapott Belgrádban az Európa-liga selejtező harmadik fordulójában. Vajon melyik a Fradi igazi arca a nemzetközi porondon? A játékosok szerint a Monaco és a Trabzonspor elleni. Nem tudni, hogy nekik van-e igazuk. A válaszra még három meccset kell várni.

Szilágyi László (Belgrád)
2022. 10. 07. 6:12
LAIDOUNI, Aissa
Európa-liga - Crvena zvezda - Ferencváros Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz napot fogott ki a Ferencváros Belgrádban. A Crvena zvezda elleni 4-1-es vereség sima meccset sejtet, és habár a történelemkönyvek csak az eredményt rögzítik, és a mutatott játék idővel a feledés homályába merül, nem úgy indult, hogy kiütéses vereség lesz a vége. Nguen Tokmac, Aissa Laiduini, Henry Wingo, sőt a középpályán előre lopakodó Muhamed Besic is helyzetbe került. 

Okosan, kombinatívan futballozott a magyar bajnok – 27 percig. Emellett Sztanyiszlav a Ferencváros edzője sem ment el szó nélkül. – Az első hazai gólig jól ment a játék, de a 11-es után megtörtünk. Ez nem szabadott volna, hogy megtörténjen – nyilatkozta az orosz szakember csütörtökön este a belgrádi Rajko Mitics Stadionban rendezett sajtótájékoztatón. A bekapott gól után összeomlott a Ferencváros, nehezen tudott mit kezdeni azzal, hogy a csoportkörben először hátrányba került, és nem is tudott reagálni arra a helyzetre, amivel a Trabzonspor elleni 3-2-es hazai siker és a Monaco idegenbeli 1-0-s legyőzése során még nem találkozott. A második bekapott gólt súlyos védekezési hiba, a harmadikat egy gyors kontra előzte meg, a negyediknél a hazaiak gaboni légiósa, Guelor Kanga klasszis megoldást választott, bár Dibusz bravúrral védhetett volna. 

TRAORÉ, Adama
Adama Traoré sem volt a helyzet magaslatán Belgrádban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanakkor nem a gólok alakulása, a fegyelmezetlen csapatjáték vezetett a kudarchoz. Habár a védekezés anomáliáit a Trabzonspor és a Monaco ellen sikerült eltüntetni, ezek nem új keletű problémái a Ferencvárosnak. A kazah Tobol elleni hazai 5-1 és főképp az azeri Qarabag elleni budapesti 1-3 már rávilágított a Fradi védelmének a sebezhetőségére, ezeket sikerült elfeledtetni, zárójelbe rakni a belgrádi meccsig. 

A Crvena otthonában újra előkerültek a hiányosságok, így amikor arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, hogy melyik a Ferencváros igazi arca, okkal hihetjük, hogy a magyar bajnok ezerarcú. A bravúr és a súlyos vereség között valahol félúton jár Csercseszov csapata. 

A szépítő gól szerzője, Kristoffer Zachariassen szerint ennél biztatóbb a helyzet. – Csalódottak vagyunk, mert nem a legszebb arcunkat mutattuk. Amikor azt mutatjuk, akkor szinte mindig nyerünk, de most megérdemeltük a vereséget – mondta az M4 Sportnak a norvég középpályás. 

Négy gólnak örültek a belgrádiak. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Nem mintha kötekedni szeretnénk vele, de a „mindig nyerünk” túlzás, erre világított rá a csapatkapitány, – A Crvena zvezda ilyen különbséggel is megérdemelten nyert – hozta a tőle megszokott őszinte formáját a válogatott kapusa, majd hozzátette: – Talán jó is, hogy így alakult, mert felébredünk ettől az eredménytől.

Ebből az következik, hogy ez valós önértékelés és egységes fellépés nélkül nem fog menni. Kérdés persze, hogy a további pontszerzés a csoportkörben vagy a továbbjutás a csoportból ütközik-e akadályba? Lehet, hogy mindkettő, de az is, hogy egyik sem. Csercseszov szerint a sorozatban elszenvedett két vereség, a kecskeméti és belgrádi kudarc nem lejtmenet, ez benne van a futballban. 


A Debrecen elleni hazai bajnokin, főképp a Crvena zvezda elleni visszavágón kiderül, hogy az ezer arcából melyiket mutatja meg a Ferencváros, és hova érdemes pozicionálnia magát az Európa-ligában. Tragédia nem történt, a három meccsen elért hat pontjával vezeti a csoportját a magyar bajnok. Talán igaza lesz Dibusznak, és a Fradi felébred a belgrádi eredménytől. 

Borítókép: Laiduini és a Fradi sem volt topformában (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.