Biztossá válhat a kupatavasz a Monaco elleni meccsen

Tizenkilenc éves rossz sorozat végére tehet pontot a Ferencváros csütörtök este. Legutóbb 2003 őszén fordult elő, hogy egy magyar együttes kiharcolta a jogot, hogy tavasszal is nemzetközi kupameccset játsszon. Ha a zöld-fehérek legalább egy pontot itthon tartanak a Monaco elleni meccsen, akkor az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában folytathatják szereplésüket, de a kupatavasz akár vereséggel is biztossá válhat.

2022. 10. 27. 7:30
Ferencváros Europa League
Ferencváros Crvena zvezda 2022 Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros az AS Monaco együttesét fogadja a labdarúgó Európa-liga csoportkörének ötödik fordulójában. A magyar bajnok pontszerzéssel bebiztosítaná, hogy tavasszal is a második számú európai kupában szerepelhet, a másik mérkőzés alakulásától függően pedig akár a Fradi csoportelsősége is garantált lehet az utolsó forduló előtt.

Ez azért lenne fontos, mert az első helyezett azonnal az El-nyolcaddöntőbe jut, míg a második helyezettnek a Bajnokok Ligája egyik csoportharmadikjával – akár a Barcelonával – kell megküzdenie a legjobb tizenhat közé jutásért az Európa-liga tavaszi szakaszának nyitányán.

Sztanyiszlav Csercseszov, a zöld-fehérek vezetőedzője azonban a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón leszögezte, hogy egyelőre nem az ötödik forduló utáni lehetséges pontállással foglalkozik. Nem is meglepő ez a hozzáállás tőle, az orosz mester annak idején a Monaco idegenbeli legyőzése után is a következő feladatra, a Bicskére irányította a figyelmet.

Azóta a Magyar Kupára már nincs gondja az FTC-nek, általános megdöbbenésre a harmadosztályú Iváncsa búcsúztatta a csapatot. A kupakudarc után viszont a bajnokságban az aktuális idény talán legszínvonalasabb mérkőzésén nyert 4-2-re a Puskás Akadémia otthonában a Ferencváros.

Vécsei Bálint Europa League
A Monaco otthonában Vécsei Bálint szerezte a Ferencváros gólját (Fotó: Mirkó István)

A Monaco újabb szintemelkedést jelent az ellenfelek sorában, de a magyar bajnok a csoportkör második fordulójában már bizonyította, hogy a francia bajnokságban szereplő sztárcsapat sem verhetetlen. A Monaco vezetőedzője, az év elején a Club Bruggétől elcsábított Philippe Clement ki is emelte a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, hogy a Ferencváros nem véletlenül áll kilenc ponttal a csoport élén.

Az FTC egymás utáni negyedik idényben szerepel valamelyik európai kupa főtábláján, de az idén szerzett kilenc pontjával már magyar csoportkörös csúcsot döntött, s nagyon közel áll ahhoz, hogy a Debrecen 2003/04-es szereplése után ismét legyen tavasszal is versenyben magyar csapat az európai kupaporondon. 

Akár még egy hazai vereség esetén is biztossá válhat ez ma este, ha a csoport másik mérkőzésén a Crvena zvezda nem nyer a Trabzonspor ellen, hiszen a csoport harmadik helyezettje az Európa-konferencialigában folytathatja tavasszal. Ám ha már eleve nem akart számolgatni, akkor erre a forgatókönyvre biztosan nem kíváncsiak a ferencvárosiak.

Európa-liga, H csoport, 5. forduló

Ferencváros–Monaco 21.00 (tv: M4 Sport)
Crvena zvezda–Trabzonspor 21.00

A csoport állása
1. Ferencváros 9 pont
2. Trabzonspor 6
3. Monaco 6
4. Crvena zvezda 3.

Borítókép: vajon az AS Monaco ellen is lesz oka az örömre a Ferencvárosnak? (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.